Dit is waarom Ziyech niet voor Oranje koos

Hakim Ziyech is momenteel een sensatie met Marokko op het WK in Qatar. De oud-Ajacied plaatste zich met Marokko voor de halve finales van het eindtoernooi tegen Argentinie en rekende al af met Spanje en Portugal. De aanvaller kon in 2015 ook kiezen voor het Nederlands elftal, maar deed dat niet. Dit is waarom.

Destijds was Danny Blind de bondscoach van het Nederlands elftal en veel Nederlandse voetbalfans geven hem de schuld van de keuze van Ziyech. De hoofdrolspeler zelf zegt echter dat het daar niet aan heeft gelegen, want de keuze voor Marokko was - zo zei hij later - een 'keuze met het hart'. De houding van Blind had echter geen positieve invloed op de gemaakte keuze van de Chelsea-aanvaller, want zijn eergevoel speelde naar eigen zeggen ook mee.

Guus Hiddink

Guus Hiddink, de voorganger van Danny Blind, wilde Ziyech in 2015 een uitnodiging sturen voor het Nederlands elftal. De toenmalige bondscoach had de dribbelaar echter niet tot zijn beschikking voor het EK-kwalificatieduel tegen Letland, want hij kampte met een enkelblessure. Als een speler met een dubbel paspoort één interland voor een nationale ploeg heeft gespeeld, kan diegene niet meer switchen. Hiddink liet weten dat hij van plan was om Ziyech op te stellen in zijn laatste duel als trainer van Oranje, maar een kwetsuur stond een loopbaan bij het Nederlands elftal in de weg.

Op 9 oktober 2015 debuteerde de linkspoot uiteindelijk in een vriendschappelijk duel tegen Ivoorkust,... voor Marokko.

Marco van Basten

Marco van Basten was trainer bij sc Heerenveen toen hij de kwaliteiten van de Marokkaanse international van dichtbij kon bewonderen. Uiteindelijk gingen de twee heren naar een andere club en kwamen zij niet meer als collega's met elkaar in contact, maar dat had niet veel uitgemaakt. Van Basten was de assistent van bondscoach Blind toen de keuze definitief viel op Marokko.

"Wij waren in zijn ogen te laat om hem te selecteren, hij zat net bij Twente en speelde een tijd niet. Dat was in het begin van seizoen, dus we wilden wachten. Onder Hiddink had hij wel al eens bij de voorselectie gezeten. Hij reageerde gepikeerd en koos voor Marokko. Later zei hij dat hij met zijn hart en volle verstand voor Marokko had gekozen."

Johan Derksen geeft Blind en Van Basten de schuld dat Ziyech voor Marokko koos

Johan Derksen zes jaar geleden over toenmalig bondscoach Danny Blind en dienst assistent Marco van Basten: "Danny Blind en Marco van Basten hebben dit totaal verkeerd ingeschat en uit de klauwen laten lopen. Die twee zijn totaal ongeschikt voor hun functie. Ze lieten niets horen aan Ziyech. Dan communiceer je niet met hem via een zaakwaarnemer, maar rijd je gewoon daar even heen en drink je een kop koffie. Voelt die jongen zich belangrijk en is het zo geregeld. Want anders was die jongen (Ziyech, red.) ook niet voor Jong Oranje gaan spelen." 

Van Basten tijdens een persconferentie over de keuze van Ziyech 

Dronten

Ziyech groeide op in Dronten en begon zijn loopbaan bij enkele amateurverenigingen in Dronten. Na een korte periode bij Reaal Dronten maakte hij de overstap naar ASV Dronten, waar hij als tienjarig jongetje direct drie keer scoorde in zijn eerste wedstrijd. Uit het oog is niet uit het hart, want de shirts en naam van de 29-jarige voetballer zijn rondom elk voetbalveld te horen en vinden. Zijn moeder woont nog in de Flevopolder en hij bezoekt haar regelmatig, zo ook voorafgaand aan het succesvolle WK.  Ziyech is een groot voorbeeld voor de Marokkaanse gemeenschap in Dronten. In de gemeente bedraagt het aantal inwoners met migratieachtergrond slechts zeventien procent, maar toch heeft hij een positieve invloed op hen. 

Ruzie met bondscoach

De affaire tussen Oranje en de linkspoot was echter niet de enige kink in de kabel, want een ruzie met de vorige bondscoach van Marokko leek een interlandcarrière in de weg te staan. Vahid Halilhodzic was de dader en beschuldigde hem van het weigeren van trainingen en de bondscoach zei dat hij blessures veinsde. Ziyech weigerde op zijn beurt, als gevolg van de uitspraken, niet meer uit te komen als international van Marokko totdat Halilhodzic vertrokken was. Hij werd uiteindelijk in augustus ontslagen en dat betekende een rentree van de aanvaller bij de nationale ploeg.

Walid Regragui was zijn opvolger en hij kreeg het voor elkaar om Ziyech weer bij de nationale ploeg van Marokko te halen. Eind september maakte de aanvaller zijn rentree tegen Chili en Paraguay en het WK in Qatar heeft aangetoond dat de ex-Ajacied inmiddels niet meer is weg te denken uit de basiself. 

Lees ook: Heeft Ziyech een vriendin?