Nederland zakt verder op UEFA-ranglijst en moet serieus vrezen voor Europese toekomst

Nederland zakt verder op UEFA-ranglijst en moet serieus vrezen voor Europese toekomst

Nederland is afgezakt naar de twaalfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst vanwege de teleurstellende resultaten van Nederlandse clubs in Europa. Het zat er al een tijdje aan te komen: er spelen dit seizoen slechts twee Nederlandse clubs Europees voetbal en Feyenoord en Vitesse wisten gezamenlijk in acht duels maar één punt te behalen. Hierdoor werden er slechts 1.900 punten verzameld en ter vergelijking: vorig jaar waren dit er nog 9.100. 

Door de teleurstellende Europese prestaties is Nederland dus afgezakt naar de twaalfde plaats en dit kan grote gevolgen hebben. De twaalfde plaats garandeert namelijk geen plek in de Champions League voor de landskampioen. De winnaar van de KNVB beker is na de matige prestaties ook niet langer zeker van rechtstreekse plaatsing voor de Europa League, die zal hierdoor in de derde voorronde belanden. Ook de nummer drie van de Eredivisie en de winnaar van de play-offs spelen voorrondes voor de Europa League. 

Liechtenstein en Kazachstan zijn Nederland voorbij

Dit seizoen is Nederland zelfs ingehaald door landen als Cyprus, Kazachstan, Liechtenstein en Litouwen en moet het dus serieus vrezen voor de toekomst in Europa. De kans dat Nederlandse clubs dit seizoen nog veel punten gaan halen is namelijk klein. Feyenoord speelt nog twee duels in de Champions League en zal sowieso niet in deze competitie overwinteren. De derde plaats lijkt ook ver weg, met Manchester City (uit) en Napoli (thuis) op het programma zal het erg lastig worden om het gat van drie punten met Napoli te dichten, dat op de derde plaats staat. Ook aan het Europese avontuur van Vitesse lijkt een einde te komen, de ploeg uit Arnhem staat namelijk vijf punten achter op OGC Nice, dat zich op de tweede plaats bevindt. De mannen van Henk Fraser nemen het in de resterende duels op tegen Lazio (uit) en OGC Nice (thuis).