Hoe belangrijk is ervaring? Dit zijn de verschillen bij Oranje tussen 2014 en 2022!

De selectie van Oranje voor het WK 2022 in Qatar is bekend. Louis van Gaal heeft de 26 spelers die onder hem gaan strijden voor de Wereldtitel aan het publiek tentoongesteld en daar valt een hoop over te zeggen. De bondscoach vertelde trots in de persconferentie naar aanleiding van de bekendmaking van de WK-selectie over de ervaring in het team en het feit dat er slechts twee nieuwelingen bij het elftal dat naar Qatar afreist zitten. Maar hoeveel ervaring heeft de selectie van Oranje dat gaat spelen op het WK 2022 in Qatar? En hoe staat dat in vergelijking met de WK-selectie van Oranje in 2014?

In 2014 was Louis van Gaal ook bondscoach van Oranje en kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor het WK in Brazilië. Van Gaal werd met Nederland eerste in de groepsfase door drie maal te winnen van respectievelijk Spanje (1-5), Australië (3-2) en Chili (2-0). In de knock-outfase werd er afgerekend met Mexico (2-1) en Costa Rica (winst na strafschoppen), waarna Argentinië in de halve finale na strafschoppen te sterk was voor Oranje. In de troostfinale werd de derde plaats veilig gesteld door te winnen van gastland Brazilië (0-3) en hierdoor kon Oranje terugkijken op een succesvol WK.

De grote sterren: Robben, Van Persie & Sneijder vs Van Dijk, Frenkie de Jong & Memphis

Oranje heeft na het WK 2014 een hoop magere jaren achter de rug. Het elftal ontbrak op het WK 2018 in Rusland en mistte ook het EK in 2016. Het afgelopen EK, dat in de zomer van 2021 plaatsvond, verliep ook teleurstellend doordat Oranje strandde in de achtste finale tegen Tsjechië. Dit WK zijn de ogen bij Oranje gericht op Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay. In 2014 waren Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie de drie sterkhouders in Nederlandse dienst met daarachter nog ervaren namen als Nigel de Jong, Dirk Kuyt en Klaas-Jan Huntelaar. In 2022 zijn er slechts drie internationals met minimaal 50 interlands achter hun naam: Memphis, Stefan de Vrij (59 interlands) en Daley Blind (94 interlands). Van Dijk en Frenkie de Jong zouden tijdens het WK in Qatar de grens van 50 interlands nog kunnen passeren. 

Hoe belangrijk is toernooi -en interlandervaring?

Tijdens het WK in 2014 koos Van Gaal als bondscoach ook voor diverse namen zonder enige toernooiervaring. Zo koos Van Gaal voor nieuw elan met Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Jasper Cillessen, Darryl Janmaat, Georginio Wijnaldum én Memphis Depay. Daartegenover stond wel de WK-ervaring van Sneijder, Nigel de Jong, Van Persie, Robben, Huntelaar en Kuyt, die allen vier jaar voor het avontuur in Brazilië nog een WK-finale speelden. In 2022 zijn alleen De Vrij, Blind en Memphis de spelers die al eerder een WK hebben meegemaakt. Daarbij komt wel de ervaring die spelers zoals onder anderen Matthijs de Ligt, Van Dijk, Nathan Aké, Marten de Roon en Denzel Dumfries hebben opgedaan tijdens het EK in de zomer van 2021. 

In de huidige WK-selectie zijn drie spelers opgenomen zonder enige interlandervaring. De recordinternational van Oranje dit WK heet Daley Blind met 94 interlands. In 2014 was dat Wesley Sneijder met 98 interlands en had iedere speler in de selectie destijds minimaal één interland op zijn naam staan. Gemiddeld speelde een speler in de huidige selectie van Oranje ruim 26 interlands. In 2014 lag dit gemiddelde niet veel hoger. Het gemiddelde van een speler uit de WK-selectie van Oranje in 2014 lag op bijna 29 interlands. Het grootste verschil tussen de beide selecties zit dus in de toernooiervaring die bijvoorbeeld Sneijder, Van Persie, Robben, Kuyt, Nigel de Jong en Huntelaar met zich mee brachten. 

Bekijk hieronder de selectie van het Nederlands elftal per linie:

Doelmannen

Verdedigers

Middenvelders

Aanvallers