Het beste Deense-Eredivisie team aller tijden

Nederland speelt zaterdag in een vriendschappelijk duel tegen Denemarken. Het elftal van Louis van Gaal zal het onder andere opnemen tegen een oude bekende van de Eredivisie; Christian Eriksen. Naast Eriksen hebben er nog heel wat andere bekende Denen in de Eredivisie gespeeld. In dit bericht een overzicht van het beste Deense team uit de historie van de Eredivisie.

Martin Hansen

Martin Hansen speelde in totaal 88 wedstrijden in de Eredivisie. Dit deed de doelman namens ADO Den Haag en SC Heerenveen. Hansen staat vooral bekend om zijn wonderdoelpunt tegen PSV. De Deen zorgde in de blessuretijd voor de gelijkmaker (2-2), hij wist uit een voorzet met de hak te scoren en bezorgde ADO Den Haag daarmee een punt. Het doelpunt ging heel de wereld over. Momenteel is Hansen speelachtig bij het Duitse Hannover 96, uitkomend in de tweede divisie van Duitsland.

Jan Heintze

Jan Heintze speelde in Nederland zestien jaar lang voor PSV. De Deense verdediger was jarenlang een belangrijke kracht in de defensie en won in zijn periode bij de club uit Eindhoven één keer de Europa Cup 1, negen keer de Eredivisie, drie keer de KNVB-Beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal. In totaal droeg Heintze 395 keer het shirt van PSV. De verdediger is daarmee de Deen met de meest gespeelde wedstrijden in de Eredivisie.

Ivan Nielsen

Een andere Deen die het shirt van PSV droeg is Ivan Nielsen. De verdediger speelde in totaal 264 wedstrijden in de Eredivisie. Dit deed hij namens Feyenoord en PSV. Met Feyenoord won Nielsen onder andere de dubbel in 1984. In 1986 vertrok hij naar PSV waar hij teamgenoot werd van zijn landgenoten Frank Arnesen en Soren Lerby. In 1988 won hij met PSV de treble: de landstitel, KNVB Beker en Europacup 1.

Simon Poulsen

Simon Poulsen is in Nederland vooral bekend van zijn periode bij AZ. Bij de club uit Alkmaar won hij in 2009 de landstitel. In totaal kwam Poulsen tot 174 wedstrijden voor AZ. Na zijn succesvolle periode in Alkmaar vertrok hij naar Sampdoria. Later kwam Poulsen nog uit voor PSV, maar tot een succes kwam dit niet. Mede door blessureleed kwam de Deen tot slechts zes wedstrijden.

Lasse Schöne

Lasse Schöne is één van de bekendste Deense voetballers in de geschiedenis van de Eredivisie. De Deen is nog altijd actief op de Nederlandse velden, zo speelt hij tegenwoordig bij NEC. Voor Schöne begon het in Nederland allemaal bij SC Heerenveen. Bij de Friezen doorliep hij enkele jeugdelftallen waarna hij in 2005 zijn debuut maakte. Vervolgens kwam Schöne nog uit voor De Graafschap, NEC en Ajax. Na een kort avontuur in Italië, bij Genoa keerde Schöne vorig jaar terug bij SC Heerenveen. Afgelopen zomer vertrok de Deen transfervrij naar NEC.

Sören Lerby

Sören Lerby is misschien wel de meest bekende Deen die actief was in de Eredivisie. De middenvelder kwam in totaal tot 279 optredens in de Eredivisie. Hij maakte furore bij Ajax en PSV. Met Ajax werd hij vijf keer landskampioen terwijl hij met PSV twee keer de landstitel pakte en eveneens een belangrijke rol speelde in de gewonnen treble van 1988.

Christian Eriksen

Christian Eriksen werd in de winter van 2009 door Ajax weggeplukt uit de jeugd van het Deense Odense BK. Bij Ajax groeide Eriksen uit tot een absolute spelmaker. De Deen kwam in totaal tot 163 optredens voor de club uit Amsterdam. Hierin was hij goed voor 32 doelpunten en 65 assists. Afgelopen zomer verkeerde Eriksen in een kritieke toestand nadat hij op het EK in elkaar was gezakt. De voetbalwereld vreesde voor het ergste, maar Eriksen knokte zich terug. In de winter van dit jaar tekende de spelmaker een contract bij het Engelse Brentford. De verwachting is dat hij tegen Nederland zijn rentree zal maken voor de Deense ploeg.

Kristen Nygaard

Kristen Nygaard speelde in de Eredivisie tien jaar lang voor AZ. Bij de club uit Alkmaar ontpopte hij zich tot gewaardeerde kracht op het middenveld. In de periode van 1972 tot 1982 droeg Nygaard 282 keer het shirt van AZ. Hierin was hij goed voor 88 goals en 59 assists. Ook wist Nygaard in deze periode één keer de landstitel en drie keer de beker te pakken.

Dennis Rommedahl

Dennis Rommedahl was in Nederland actief voor PSV, RKC Waalwijk, Ajax en NEC. In totaal kwam de aanvaller tot 270 wedstrijden waarin hij tot 43 doelpunten en 73 assists kwam. Hij werd tijdens zijn periode in de Eredivisie twee keer verkozen tot Deens voetballer van het jaar. Hij won onder andere vier keer de landstitel met PSV.

John Dahl Tomasson

John Dahl Tomasson ontpopte zich in de Eredivisie tot een doelpuntenmachine. Hij speelde in de Eredivisie voor SC Heerenveen en Feyenoord. In 238 wedstrijden kwam hij tot 112 doelpunten en 35 assists. Na een periode in het buitenland sloot hij zijn carrière in 2011 af bij Feyenoord. In 2011 sloot hij zijn carrière af bij Feyenoord. In het vervolg was Tomasson nog actief als trainer bij Excelsior en Roda JC.

Kenneth Pérez

Kenneth Pérez speelde in Nederland voor MVV, AZ, Ajax, PSV en FC Twente. In totaal kwam de Deense spits tot 105 doelpunten en 73 assists in 325 wedstrijden in de Eredivisie. In deze periode pakte hij twee keer de landstitel, één keer de beker en één keer de Johan Cruijff Schaal. Pérez bleef altijd een band houden met Nederland en is momenteel werkzaam als analist bij ESPN.

Beste Denen in de Eredivisie