De beste wintertransfers van PSV op een rij: Wordt Maximilano Romero ook zo'n succes?

PSV trok in de huidige transferperiode de 19-jarige Maximiliano Romero aan. De Argentijn maakte in de winterstop de overstap van Velez Sarsfield naar Eindhoven. Wordt de spits net zo'n succes als bijvoorbeeld Balázs Dzsudzsák? De Hongaar kwam ook na de jaarwissels naar PSV en bleek een voltreffer. De beste wintertransfers van de huidige koploper van de Eredivisie op een rij.

Marco van Ginkel, overgekomen van Chelsea in 2016 (huur)

Oké, Marco van Ginkel is dan wel (opnieuw) gehuurd van Chelsea; een succes is de huidige aanvoerder van PSV zeker. De middenvelder is bezig aan zijn tweede periode bij de 23-voudig landskampioen. Gedurende zijn eerste periode in 2016 wist de 25-jarige middenvelder de Eredivisie-titel binnen te slepen. Momenteel bevinden de Eindhovenaren zich bovenaan de ranglijst en is Van Ginkel (tien goals) in gevecht met onder meer Berghuis en Lozano (tien treffers) om de topscorerstitel. Niet slecht voor een middenvelder!

Ola Toivonen, overgekomen van Malmö FF in 2009 (4,0 miljoen)

PSV haalde in de winterstop van 2009 de Zweeds international Ola Toivonen binnen voor een bedrag van 4 miljoen euro. Voetbalminnend Nederland wist niet goed wat ze van de jonge Zweed moesten verwachten, die vooral opviel vanwege zijn vervelende gedrag in het veld. Toivonen bleek echter wel degelijk een aanwinst, zo won hij in zijn eerste seizoen direct de KNVB Beker en aan de start van het daaropvolgende seizoen ook de Johan Cruijff Schaal. In 139 duels voor PSV was hij 61 keer trefzeker, lang geen onverdienstelijk moyenne.

Een aantal beelden van Toivonen uit zijn tijd bij PSV

Balázs Dzsudzsák, overgekomen van Debreceni VSC in 2008 (2,5 miljoen)

2.5 miljoen voor een volledig onbekende Hongaarse buitenspeler? Wat moest PSV precies met Balázs Dzsudzsák? De twijfels die er waren, nam de buitenspeler heel snel weg. Dzsudzsák bleek een ware sensatie bij PSV en groeide snel uit tot een publiekslieveling. 

Kenmerkend voor de Hongaar was zijn verwoestende vrije trap en zijn passeerbewegingen langs de linkerflank van het veld. In 114 duels wist Dzsudzsák 44 keer te scoren en werd hij één keer landskampioen. Later dat jaar won hij ook nog de Johan Cruijff Schaal.

De mooiste momenten van Dzsudzsák in het shirt van PSV

Ji-Sung Park, overgekomen van Kyoto Sanga FC in 2003 (5,0 miljoen)

De honderdvoudig international van het Zuid-Koreaanse elftal kwam in de winter van 2003 over van het Japanse Kyoto Sanga FC. Guus Hiddink, de toenmalig trainer van de Eindhovenaren, kende Park van de nationale ploeg en overtuigde PSV om 5 miljoen euro neer te leggen voor de middenvelder. Hoewel Ji-Sung Park in zijn eerste seizoen het vertrouwen niet kon terugbetalen, lukte dit in de jaren daarop wel degelijk. Park won twee keer de Eredivisie in zijn periode bij PSV en sleepte ook één keer de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal binnen.

Mede dankzij zijn sterke spel verdiende de aanvallende middenvelder een transfer naar Manchester United. In 2013 werd Park nog door QPR uitgeleend aan de Eindhovenaren, maar dit was een minder groot succes. In 2014 beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer.

Het beste van Ji-Sung Park in Eindhoven

André Ooijer, overgekomen van Roda JC in 1998 (450 duizend)

De toen 23-jarige André Ooijer kwam in 1998 over van Roda JC en speelde in totaal acht jaar voor de Eindhovenaren. In zijn tijd bij PSV wist hij flink wat prijzen binnen te slepen. Zo won hij de Eredivisie (5x), de KNVB Beker (1x) en de Johan Cruijff Schaal (3x). Op 34-jarige leeftijd keerde de centrale verdediger, in 2009, nog terug voor zijn tweede termijn bij PSV, maar een groot succes werd dat niet.

Compilatie van André Ooijer bij PSV

Jaap Stam, overgekomen van Willem II in 1996 (1,5 miljoen)

De huidige trainer van het Engelse Reading FC kan een laatbloeier genoemd worden. Op twintigjarige leeftijd speelde Stam nog bij de amateurs van DOS Kampen, toch groeide Stam uit tot één van de beste verdedigers die we in Nederland gekend hebben. In Eindhoven werd de mandekker landskampioen (1x), won hij de KNVB Beker (1x) en de Johan Cruijff Schaal (3x) in de twee en een half jaar dat hij het shirt van PSV verdedigde. In 1998 verkaste Stam voor 35 miljoen gulden naar Manchester United, waarmee hij toen de duurste verdediger aller tijden werd.

In 2007 beëindigde hij zijn profcarrière en ging vervolgens aan de slag als trainer. Vorig seizoen wist Stam bijna het Engelse Reading FC de Premier League in te leiden.

Stam stond bekend als een spijkerharde verdediger, die voor niets of niemand bang was