Eindstand in de Bundesliga onder de loep: opvallende club Europa in, twee grote clubs degraderen

Het seizoen in Duitsland zit er zo goed als op. Alle wedstrijden in de Bundesliga zijn gespeeld en er staat alleen nog een nacompetitieduel op het programma voor promotie/degradatie. Wij zetten de meest opvallende dingen van de eindstand in de competitie van onze Oosterburen op een rij.

Eindstand Bundesliga seizoen 2020-2021

Kampioen: Bayern München

Dat Bayern München kampioen is geworden in Duitsland zal niet echt als een schok komen voor veel mensen. Der Rekordmeister pakt de negende titel op rij en de 31ste titel in de clubhistorie. De ploeg van Hansi Flick eindigde met een voorsprong van liefst 13 punten op nummer twee RB Leipzig.

Champions League deelnemers: RB Leipzig, Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg

RB Leipzig deed lang mee in de titelstrijd en dat zij dus met Bayern München de Champions League mee in gaan is niet echt een verrassing. Dat Borussia Dortmund zich uiteindelijk heeft te plaatsen voor de Champions League is wel een prestatie. De topclub uit Dortmund schommelde lang tussen plek 5 en 8, maar piekte uiteindelijk op het juiste moment en is als derde geëindigd. Het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst gaat ook mee naar de Champions League. Een knappe prestatie van de club, dat vierde is geworden. Het is de derde keer in de clubhistorie dat Wolfsburg zich heeft geplaatst voor de Champions League.

Europa League deelnemers: Eintracht Frankfurt & Bayer Leverkusen

Lang waren Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen in de race voor een Champions League-ticket. Eintracht Frankfurt werd uiteindelijk in de slotfase van het seizoen uit de top vier geslingerd en eindigde daardoor als vijfde. Bayer Leverkusen stond in de winterstop nog tweede, maar zakte na de kerst ver weg. Het leverde Peter Bosz zijn ontslag op en aan het einde van het seizoen is Bayer Leverkusen dus te vinden op plek zes. Doordat Borussia Dortmund de DFB Pokal heeft gewonnen, krijgt de nummer zes, Bayer Leverkusen dus, de Europa League plek die daarvoor was gereserveerd.

Conference League deelnemer: Union Berlin

Door de bekerwinst van Borussia Dortmund schoof de plek voor de voorronde van de nieuwe UEFA Conference League door naar de nummer 7 van de Bundesliga. Dat is verrassend genoeg Union Berlin. De club stond jarenlang in de schaduw van Hertha Berlin en was in 2006 zelfs nog actief op het vierde niveau van Duitsland. Daarna begon de club aan een opmars, wat in 2019 promotie opleverde naar de Bundesliga. In het tweede seizoen op het hoogste niveau heeft de ploeg, waar Nederlander Sheraldo Becker speelt, zich dus al weten te plaatsen voor Europees voetbal.

Tegenvaller: Borussia Mönchengladbach 

We kunnen stellen dat Borussia Mönchengladbach de grote tegenvaller is van dit seizoen. De club eindigt uiteindelijk op plek 8 en grijpt daardoor naast een plek voor Europees voetbal. Dat terwijl het dit seizoen nog actief was in de Champions League. Volgend seizoen een nieuwe kans voor de 5-voudig kampioen van Duitsland.

Nacompetitie: FC Köln

Bij het ingaan van de laatste speeldag stond FC Köln op de 17de plek van de Bundesliga, wat goed is voor rechtstreekse degradatie. Op de slotdag werd er vlak voor tijd gewonnen van Schalke 04, waardoor Köln een herkansing krijgt in de nacompetitie. Daarin wacht een wedstrijd tegen Holstein Kiel of Greuther Fürth. 

Degradanten: Schalke 04 en Werder Bremen

Dat Schalke 04 zou degraderen zat er het hele seizoen al aan te komen en was ook al vroeg een feit. Het is voorlopig een laatste hoofdstuk in de val van deze grootmacht. Volgend seizoen moet het proberen weer weg te komen uit de 2.Bundesliga. Wie dat ook moet gaan doen is Werder Bremen, een andere grote club die degradeert. Op de laatste speeldag werd duidelijk dat de kampioen van 2004 voor de tweede keer in de clubgeschiedenis is gedegradeerd naar de 2.Bundesliga.