Opinie van de Week: Het riekt weer eens naar spruitjes bij de KNVB in Zeist

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in het voetbal gebeurt.

Ook de naam van Frank de Boer circuleerde op menig lijstje met kandidaten. Kennelijk eveneens bij de KNVB, die met de 50-jarige Noord-Hollander druk in gesprek is over de functie van bondscoach en de onderhandelingen op korte termijn wil afronden. Hij moet dan Ronald Koeman opvolgen, nadat eerder Frank Rijkaard en Peter Bosz niet beschikbaar bleken. Tijdens een uitzending bij FOX Sports had de voormalige succestrainer van Ajax openhartig toegegeven de baan zeker te ambiëren.

Frank de Boer riekt naar spruitjes

Met alle respect voor Frank de Boer, maar met zijn aanstelling bezondigt de KNVB zich weer eens aan een typische staaltje polderen. Een soort compromis, met instemming van de belangrijkste internationals. Het riekt vreselijk naar spruitjes, kennelijk het favoriete gerecht van de beleidsvoerders in Zeist. Alsof Nico-Jan Hoogma als directeur topvoetbal nog bij Heracles rondscharrelt, samen met Jan Smit. Voormalig voorzitter van de club uit Almelo en tegenwoordig in een gelijke rol bij de RvC van de bond.

Als trainer onderscheidde Frank de Boer zich bij Ajax. Vier keer op rij landskampioen en één keel de Johan Cruijff Schaal. Dat was in de periode tussen 2011 en 2014. In eerste instantie ontfermde hij zich in Amsterdam over de jeugd, maar op 6 december 2010 nam Martin Jol ontslag en twee dagen later debuteerde de helft van een tweeling als hoofdtrainer. Dat viel uit als een goede gok van de directie.

In de zomer van 2016 vervolgde Frank de Boer zijn carrière in het buitenland. Maar dat pad lag vol valkuilen. Eerst in Italië bij Internazionale en daarna in Engeland bij Crystal Palace. Ontslagen na drie maanden in Milaan en wederom na exact 77 dagen aan de overzijde van de Noordzee. Ook in Amerika bij Atlanta United mocht hij zijn contract niet afmaken, ofschoon hij in het eerste seizoen onder meer de US Open Cup binnentikte. Maar eind juli van dit jaar eindigde ook daar het avontuur met een kater.

Carrière De Boer impuls nodig

Kortom, zijn loopbaan als coach staat hoe dan ook open voor een stevige impuls. Maar dat kan onmogelijk de motivatie hebben aangejaagd bij de bestuurders van de KNVB. Frank de Boer mag pronken met een schitterende staat van dienst als verdediger. Met onder meer 112 interlands, waarvan 108 in de basis. En meer dan 700 wedstrijden bij Ajax, Barcelona, Glasgow Rangers en in Qatar, waar hij in 2006 stopte. Zonder meer een rapport met een hoge eindscore.

Natuurlijk valt er heus wel het een en ander aan te merken op Frank de Boer als trainer. Het spel bij Ajax verzandde gaandeweg in een beetje saai balbezit. En qua communicatie kan het soms ook wel wat beter. In dit land van miljoenen meningen heerst een enigszins verdeelde stemming over hem. Ook dat kan en mag. Maar het gaat nu eens weer om de gevolgde procedure van de heren in Zeist.

Waarom geen brede oriëntantie?

Waarom geen brede oriëntatie? Frank Rijkaard was sowieso kansloos; Peter Bosz niet direct los te peuteren in Leverkusen, en nooit zonder afkoopsom. Terecht vroeg Ruud Gullit zich op de televisie bij Ziggo af waarom er niet van gedachten is gewisseld met Louis van Gaal, Henk ten Cate, Bert van Marwijk, enz. Het kan nooit kwaad naar zoveel mogelijk echte kenners te luisteren. En pas dan te beslissen. Het voetbal evalueert nog steeds en een aantal Duitsers maken bij clubs furore met heel intens aanvallen en direct druk zetten, zoals dat wordt genoemd.

De KNVB maakt zich nu schuldig aan gemakzucht en laat zich iets te openlijk leiden door de wil van internationals, die zich tegen Italië een tikje te vroeg overschatten als de aanstaande Europese kampioenen. Maar goed, met de benoeming van Frank de Boer als bondscoach houdt in elk geval het speculeren en al dat gegoochel met namen eindelijk gelukkig op.

LEX MULLER