AZ-leegloop verraste Max Huiberts: 'Geen rekening mee gehouden'

Afgelopen zomer nam AZ afscheid van een aantal sterkhouders, Calvin Stengs, Marco Bizot en Myron Boadu vertrokken naar Frankrijk en aanvoerder Teun Koopmeiners werd overgenomen door Atalanta. Deze leegloop verraste technisch directeur Max Huiberts, die de taak kreeg om passende opvolgers aan te trekken.

In gesprek met ESPN geeft Huiberts aan dat de zomerse leegloop hem verraste. "Ik had er bij voorbaat geen rekening mee gehouden dat we in de zomer zoveel spelers zouden kwijtraken. Het jaar ervoor was er maar één in moeilijke tijden. Sterker nog, de tijden waren nóg moeilijker geworden", aldus Huiberts. "Ik had wel rekening gehouden met één of twee transfers, maar dat het er vijf zijn geworden, en ook nog eens vijf basisspelers, verraste me.."

Het vertrek van Koopmeiners uit Alkmaar kostte de meeste moeite voor Huiberts. AZ en Atalanta raakte in een lang spel van onderhandelingen, tot veel ergens bij de middenvelder. Uiteindelijk vertrok Koopmeiners toch naar de Serie A. "Iedere speler wil het liefst, dat zodra een club zich meldt, het de volgende dag rond is. Zo werkt het niet", geeft Huiberts aan. "Op het moment dat je dat voor het eerst meemaakt als speler, kan ik mij voorstellen dat je ongeduldig wordt."

AZ verdiende aan de uitgaande transfers ongeveer vijftig miljoen euro. Toch konden de Alkmaars de miljoen niet gelijk investeren in nieuwe spelers. "Het geld dat wij binnen hebben gekregen, hebben wij ook nodig om de komende jaren te dekken. Het is niet zo dat je dat geld allemaal in één keer kunt uitgeven."