Opinie: Eredivisie moet erg blij zijn met de moed van Arjen Robben

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in het voetbal gebeurt. 

De woorden klonken zo oprecht en uniek, alsof ze rechtstreeks vanuit het hart opwelden. ‘Ik doe het om de club te helpen, uit clubliefde.’ De opzienbarende comeback van Arjen Robben bij FC Groningen domineerde het sportnieuws in het afgelopen weekeinde, na zijn bekentenis op de zaterdagmiddag en de bevestiging van de directie. En: ‘Ik had het voor geen andere club gedaan.’ De reacties ratelden maar door op internet. Veelal positief en hartverwarmend.

FC Groningen

‘Arjen, laat je hart spreken’, smeekten de supporters van FC Groningen. Wat ze nog niet wisten, was de heimelijke toenadering van Wouter Gudde en Mark-Jan Fledderus al een maand eerder via vrouwlief Bernadien in München. De twee directeuren reden op 21 mei (Hemelvaartsdag en midden in de corona-crisis) in alle stilte naar de woning van de familie, waar de persoon in kwestie tot zijn stomme verbazing het duo begroette.

‘We zijn al een keer, in mei vorig jaar, naar hem toegegaan in Duitsland, maar dat ging niet door’, onthulde technisch directeur Fledderus. ‘We hebben al die tijd veelvuldig contact gehad.’ Een week later, eind mei, verblijdde Arjen Robben de club waar de wortels rusten van zijn schitterende carrière, met het verrassende ja-woord. ‘Geweldig voor deze club. We zijn hem hier heel dankbaar voor.’ Gemeend en logisch, want ook FC Groningen worstelt met de aanzienlijke schade van deze moeilijke tijd.

De toezegging van de ex-wereldtopper, inmiddels 36 jaar en opgefleurd na een jaartje in alle rust weggestopt binnen de familie, lekte zelfs niet uit via de Duitse pers, die zich wel verbaasde om Arjen Robben weer in training te zien in München, maar ‘gelukkig niet doorvroeg’, zoals hij dat zelf uitlegde. Zo kon hij ongestoord in zijn eigen tempo de conditie opbouwen en zich prepareren op de rentree straks bij FC Groningen. ‘Ook noodgedwongen door fysieke problemen ben ik vorig jaar gestopt’, gaf de man van glas, bekend met en van tal van spierblessures, onder meer toe.

Roots

De riante woning aan de rand van de stad is voltooid. Vandaar dat hij, afkomstig uit Bedum, sprak over ‘we komen naar huis.’ Terug naar de roots bij de Trots van het Noorden, waar hij als 12-jarige belofte de opleiding tot een beroemde pingelaar gretig oppakte en al op 16-jarige leeftijd debuteerde in het eerste. Twee jaar later leidde hij een loopbaan zonder incidenten in bij PSV, en trok hij die door via Chelsea, Real Madrid naar Bayern München, waar hij medio 2019 na tien jaar afzwaaide. Met tal van titels, de beslissende treffer in de CL-finale en 96 interlands. Terecht prees Mark-Jan Fledderus hem als één van de beste voetballers aller tijden.

Te midden van alle euforie in Groningen beseft hij als de beste welk risico aan zijn moedige beslissing kleeft. Veel meer spelers zijn ooit weer neergestreken in het oude nest, zoals Frank Rijkaard, Robin van Persie, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Dirk Kuijt en noem ze allemaal maar op. Maar bijna allen zonder een pauze, behalve bijvoorbeeld Marc Overmars, die na een stilstand van vier jaar het weer probeerde bij Go Ahead Eagles. In het seizoen 2008-2009 kwam hij nog tot 24 duels.

Liefhebber

Ik voel me goed, ben op de goede weg maar ik moet nog wel stappen zetten.’ Zonder zich te forceren wil de onverzadigbare liefhebber toewerken naar de opening van de competitie in september. Hij schuwt ook bewust al te hoge verwachtingen, want de teller van aangevraagde seizoenkaarten bij FC Groningen sloeg al direct op hol. Binnen een etmaal een toeloop van zo’n 1.600 liefhebbers boven de al verkochte 8.000. Op de persconferentie tekende hij zijn contract, maar de lengte van het avontuur verschuilt zich ergens in de toekomst. ‘Misschien duurt het een maand en misschien twee jaar.’ Trainer Danny Buijs glunderde begrijpelijk over de gelouterde aanwinst. ‘Hij stelt zichzelf op’, weigerde hij evenwel de routinier al een bepaalde positie aan te wijzen.

Hoe dan ook mag de hele Eredivisie erg blij zijn met de onverwachte comeback van Arjen Robben bij FC Groningen. Zie het als een fortuinlijke en toevallige compensatie na het vertrek van Hakim Ziyech bij Ajax, ook al op diezelfde memorabele zaterdag…..

LEX MULLER