Opinie van de Week: Kunnen FC Utrecht en AZ de top-twee nog een beetje uitdagen?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

De laatste ronde voor de winterstop zou de top-twee wellicht nog kunnen uitdagen. Waarbij Ajax met een bezoek aan FC Utrecht op meer tegenstand zou kunnen stuiten dan PSV thuis tegen AZ. Beide tegenstanders vertegenwoordigen in elk geval de subtop in de Eredivisie, al garandeert dat dit seizoen minder dan in vorige jaren.

Suprematie PSV en Ajax wordt steeds groter

Elke week weer verlengen PSV en Ajax hun ongekende suprematie. Zo ook weer in Almelo, waar de koploper slechts bevestigde dat Heracles in feite geen aanspraak mag maken op een plaats in de smalle subtop. Zelfs op het verfoeide kunstgras degradeerden de Brabanders bijna de wedstrijd tot een veredelde training.

Ajax-De Graafschap had zelfs, met alle respect, schriftelijk kunnen worden afgedaan. Leuk voor Hakim Ziyech en Daley Blind, dat ze beiden een hattrick mochten vieren. Het team greep het niemendalletje aan om in elk geval het doelsaldo gelijk te trekken met dat van PSV. Exact 57-7!! In zestien duels. Een gemiddelde van ruim 3,5 per ronde.

Ook in dat opzicht lopen de grote twee steeds meer uit op de rest. Heerenveen telde tot nog toe 34 doelpunten, Feyenoord één minder. De Friese club staat niettemin pas achtste en trekt de streep tussen beide rijtjes. Het benadrukt eens te meer de complete scheefgroei, die almaar voortwoekert in de polder.

Ajax - Bayern München zelden vertoond schouwspel

Vergelijk Ajax-De Graafschap, Heracles-PSV of Excelsior-Ajax, om er maar drie voorbeelden uit te pikken, met de beladen happenings in de Champions League. Alleen al de slotfase van het spektakel tegen Bayern München zal nog heel lang voortleven als een in Nederland zelden vertoond schouwspel, tintelend van de spanning en tot ver na afloop adembenemend voor spelers en publiek.

De intensiteit vibreerde als het ware uren na. Juist die eigenschap ontbeert de Eredivisie. Het is al zo vaak opgemerkt door insiders als Peter Bosz, enz. Bekijk een topper in de Premier League als Liverpool-Manchester United. Nummer één tegen nummer zes. Een streekderby, afgeladen met sentimenten uit het verleden. Klopp tegen Mourinho. De special one tegen de normal one.

In alles overtreft de Engelse kraker welke ontmoeting ook in de Eredivisie. Vergelijken is even zinloos als oneerlijk. De wedstrijd schurkt constant tegen de rand aan van het uiterste. Geen rust of adempauze, permanent het hoge tempo. De wil om te winnen spat vooral af van Liverpool, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum maar ook met Xherdan Shaqiri die de blunderende doelman Alisson te hulp schiet.

Clubs buiten PSV en Ajax modderen maar wat aan

Juist die intensiteit eist alles van spelers, trainers en toeschouwers. Het hardt de ontwikkeling van de deelnemers, het grote tekort in het Nederlandse voetbal. Denk PSV en Ajax even weg en de overige zestien clubs modderen maar wat aan in een eindeloze reeks van middelmatig spel. Wees blij dat een talent als Martin Ødegaard toch een seizoen wil doormaken bij Vitesse, waar hij als hij wil wekelijks zou kunnen uitblinken.

Maar ook de 19-jarige Noor heeft scherp in de gaten dat de noodzaak om alles te geven regelmatig ontbreekt in de Eredivisie. Beloftes als Steven Bergwijn, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zullen dan ook steeds jonger willen uitvliegen naar betere competities. Het is al decennia een afgezaagd gegeven dat Nederland nu eenmaal als een opleidingsinstituut bekend staat en fungeert.

Wellicht kan FC Utrecht, knap vierde en opgeleefd onder Dick Advocaat, op de valreep voor de winterstop nog een list verzinnen tegen Ajax. Het elftal van trainer Erik ten Hag heeft zich, mogelijk nog ietsje sterker dan PSV, ontworsteld aan het niveau van de Eredivisie. Het had ook, met wat meer inspanning in de eerste helft tegen De Graafschap, met 10-0 kunnen winnen. Zoals de rivaal uit Eindhoven 4-0 in Almelo voldoende achtte.

Zelfs Feyenoord-Ajax op 27 januari staat inmiddels als topattractie diep in de schaduw van de dubbel in de achtste finales van de CL tegen Real Madrid, overigens minder oppermachtig dan vroeger.

LEX MULLER