Alles over Fiorentina; de komende tegenstander van FC Twente

Voor FC Twente staat donderdag een van de grootste wedstrijden van de afgelopen jaren op het programma. De club uit Enschede staat voor het eerst in enorm lange tijd weer eens in de kwalificatie play-off van een Europees toernooi. Op 21 augustus 2014 was Qarabağ de tegenstander. 7 jaar en 362 dagen later treden de Tukkers aan in het Stadio Artemio Franchi, waar Fiorentina wacht.

Fiorentina is op papier de lastigste tegenstander die FC Twente na het uitschakelen van Čukarički kon treffen. Een schrale troost is de prachtige trip die er voor de supporters in het verschiet ligt. La Viola werkt haar thuiswedstrijden af in Florence. En ondanks dat het voetbalsupporters toch vaak gaat om de nationale bieren, heeft deze stad veel meer te bieden dan alleen de oh zo lekkere Peroni's. 

Florence

Daarnaast kunnen er in de lokale veste ruim 40.000 mensen zitten. Het zorgde ervoor dat FC Twente de beschikking kreeg over ruim 2.400 uitkaarten, die bijna allemaal verkocht zijn. De tegenstander mag op papier misschien lastig zijn, het zal de meereizende Tukkers niet weren. Uitwedstrijden in steden als Odense, Milaan, Londen en St. Petersburg waren een decennium geleden zo langzamerhand normaal aan het worden. De laatste jaren is de Enschedese standaard na awaydays in Arnhem, Zwolle, Alkmaar en zelfs Velsen-Zuid en Helmond echter veranderd. De trip naar dé rennaissancestad van Italië komt als een geschenk uit de hemel.

De tegenstander: Fiorentina

Het allerbelangrijkste blijft echter de tegenstander die FC Twente in Florence treft. Fiorentina kwalificeerde zich direct voor de play-offs van de Conference League door zevende te eindigen in de Serie A. Vrijwel alle Italiaanse topploegen eindigden dus hoger. Toch liet de ploeg van trainer Vicenzo Italiano concurrent Atalanta achter zich en bedroeg de achterstand op Lazio en AS Roma slechts enkele puntjes. Het was grotendeels te danken aan Dusan Vlahovic, die, hoewel hij slechts één seizoenshelft meedeed, zeventien doelpunten maakte.

Gelukkig voor Ron Jans en zijn mannen verkastte de Serviër januari jongstleden naar Juventus. In diezelfde maand werden spitsen Aleksandr Kokorin, Arthur Cabral en Krzysztof Piatek als vervangers aangetrokken. Samen moesten ze de man van ruim tachtig miljoen doen vergeten. Ze wisten er in de tweede seizoenshelft niet in te slagen. Inmiddels heeft Luka Jovic daarom zijn intreden gedaan. De van Real Madrid gehuurde spits was afgelopen weekend direct trefzeker in zijn eerste officiële duel. Volgens La Gazetta dello Sport zal Jovic echter niet aan de aftrap staan tegen FC Twente. De krant stelt dat hij samen met vier andere basiskrachten wordt gespaard. Arthur Cabral is donderdag de aanvalsleider, zo verwacht het medium.

De Braziliaanse schutter kan rekenen op de aanvoer van middenvelders Soufyan Amrabat en Giacomo Bonaventura, als ze niet gespaard worden. Naast Jovic was ook Bonaventura afgelopen weekend trefzeker in de wedstrijd tegen Cremonese. Het duel werd in de absolute slotfase nog net gewonnen door een enorme blunder van de doelman van de promovendus. Fiorentina had het zondagavond erg moeilijk met de op papier veel mindere ploeg van Cyriel Dessers. Zelfs tegen tien man kon de komende tegenstander van FC Twente in de tweede helft geen comfortabele voorsprong opbouwen. Met alle moeite werd er uiteindelijk dus nog wel gewonnen.

Samenvatting Fiorentina - Cremonese

De selectie

Het feit blijft dat de selectie een geschatte waarde vertegenwoordigt van 250 miljoen euro. Vergeleken met de selectie van FC Twente, die volgens Transfermarkt 35 miljoen euro waard is, een enorm bedrag. Spelers als Nikola Milenković, Dodô en Nicolás González zijn in de spelersgroep van Fiorentina de hofleveranciers. Toch heeft de club grotere jaren gekend. En in ieder geval grotere spelers gehad. De gedachten gaan daarbij terug naar Rui Costa en Gabriel Batistuta. Stuk voor stuk giganten waarbij de namen van nu niet in de buurt komen.

Toch staat er dus ook in het heden een selectie van een kwart miljard euro. Met die groep is Italiano het seizoen begonnen in een systeem wat verdacht veel op 4-3-3 lijkt. Dus geen traditionele Italiaanse 5-3-2, maar een opstelling die meer neigt naar de Hollandse school. Al is het 4-3-3 systeem natuurlijk al een tijdje niet meer iets typisch Nederlands. Het is inmiddels in heel Europa doorgedrongen. Iets wat FC Twente ook zo graag weer wil. Donderdag is daarin cruciaal. Het wordt een mooie clash.