KNVB-top niet van plan om statement te maken tijdens duel tegen Qatar: 'Onnodige provocatie'

Minister Conny Helder reist namens Nederland af naar Qatar voor het derde en laatste groepsduel tussen de twee landen. Oranje zou tijdens het WK de OneLove-band dragen, maar bedacht zich toch en besloot om dit niet te doen. Helder besluit nu ook om geen OneLove-band te dragen op de tribune, wegens de aanwezigheid van een emir.

De KNVB-top liet zondagochtend weten dat zij afzien van het dragen van de aanvoerdersband, maar kiezen voor een speldje op een kledingstuk. Marianne van Leeuwen, de directrice van de Nederlandse bond, stelt dat het 'onnodige provocatie' zou zijn om de OneLove-band te dragen. Een woordvoerder van minister Helder laat weten dat er nog geen besluit is genomen over het maken van een statement.

De ministers van België en Duitsland hielden zich wel aan het statement en droegen de OneLove-band tijdens een wedstrijd van hun land, maar zij kwamen niet in actie tegen het gastland. Ook de secretaris-generaal van de KNVB, Gijs de Jong, spreekt van 'behoorlijke provocatie' als je naast een emir zit. 'Het past niet bij een bond met een koninklijk predicaat', zo legt hij de keuze uit. 

Teleurstellend resultaat

De KNVB betreurt dat het OneLove-initiatief niet is geworden wat het moest zijn. "Het is totaal anders gelopen dan we verwacht hadden”, zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. "Het wordt hier als een provocatie gezien, dat hebben we echt onderschat. Voor ons is het juist een band met een positieve boodschap, tegen discriminatie en vóór inclusiviteit.” De FIFA moet het ontgelden bij de bond uit Nederland.

De FIFA besloot om geen toestemming te geven voor het dragen van de OneLove-band, anders moest er een boete betaald worden. Vlak voor aanvang van het toernooi werd dit besluit teruggedraaid en zou er een gele kaart uitgedeeld worden aan de desbetreffende aanvoerder. De Jong noemt de rol van de FIFA 'onzorgvuldig, niet verbindend en niet betrouwbaar'.