Deze spelers kwamen uit voor Feyenoord en Vitesse; het beste elftal

Riechedly Bazoer wordt nadrukkelijk in verband gebracht met Feyenoord. De smaakmaker van Vitesse zou bij een overstap naar De Kuip niet de eerste voetballer zijn die het shirt van Feyenoord én Vitesse heeft gedragen. Voetbalflitsen stelt een elftal samen van de spelers die voor beide clubs uitkwamen. 

Achterhoede

Op doel staat Edwin Zoetebier. De voormalig profvoetballer maakte in 1998 een winterse transfer van Sunderland naar Feyenoord. Zoetebier vertrok na anderhalf jaar alweer uit De Kuip en ging aan de slag bij Vitesse.

Na één seizoen in Arnhem, waarin Zoetebier 44 keer in actie kwam, besloot hij terug te keren naar zijn oude werkgever Feyenoord. De geboren Purmerender keepte in zijn tweede termijn in Rotterdam Zuid – die drie seizoenen standhield – 84 officiële wedstrijden.

Edwin Zoetebier over de UEFA Cup-winst in 2002 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

In de achterhoede is er plek voor Bert Konterman. Feyenoord nam de oud-verdediger in de zomer van 1997 over van Willem II voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. Konterman veroverde in twee seizoenen tijd de landstitel en de Nederlandse Supercup.

Na een driejarig avontuur bij Glasgow Rangers keerde Konterman in 2003 terug op de Nederlandse velden. De twaalfvoudig Oranje-international streek neer bij Vitesse, waar hij één seizoen onder contract stond. Direct daarna beëindigde hij zijn profcarrière.

Konterman wordt in de achterhoede bijgestaan door André Stafleu, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep. Zijn debuut volgde op 7 juni 1976, in het thuisduel met De Graafschap. Na een dienstverband van meer dan tien jaar ging Stafleu aan de slag bij Vitesse.

In twee seizoenen tijd kwam Stafleu slechts één keer in actie namens de Arnhemmers. De geboren Leidschendammer mocht zich bewijzen in de bekerwedstrijd tegen De Graafschap in de achtste finales van de KNVB Beker.

De verdediging wordt gecompleteerd door Peter van den Berg. De oud-speler van onder meer AZ en Excelsior kwam medio 2003 terecht bij Feyenoord. Een jaar later, in de zomer van 2004, werden verdedigers Pascal Bosschaart en Karim Saïdi naar De Kuip gehaald. Vitesse sloeg toe en bood Van den Berg een contract aan.

Van den Berg schopte het in zijn eerste voetbaljaargang in GelreDome tot 26 competitieduels. In het daaropvolgende seizoen speelde de centrumverdediger amper wedstrijden vanwege blessureleed. 

Middenveld

Kelvin Leerdam heeft een plek bemachtigd op het middenveld. De rechtervleugelverdediger debuteerde op 13 november 2008 in de hoofdmacht van Feyenoord, in de bekerontmoeting met HHC Hardenberg. Na vijf jaar kwam er een einde aan het huwelijk tussen Leerdam en de Stadionclub. 

Leerdam tekende op 2 juli 2013 een vierjarig contract bij Vitesse. Wat de 31-jarige verdediger niet lukte in Rotterdam Zuid, lukte wel in Arnhem: prijzen pakken. In 2017 veroverde hij de KNVB Beker ten koste van AZ, dat in de finale met 0-2 werd verslagen.

Leerdam wordt op het middenveld vergezeld door Nicky Hofs, die de jeugdopleiding van Vitesse doorliep en op 27 januari 2002 zijn debuut maakte in het eerste elftal. In de winter van zijn vierde seizoen bij Vitesse verkaste de rechtspoot naar Feyenoord.

Hofs liet, mede door slepende knieblessures, geen onuitwisbare indruk achter in De Kuip. In vier jaar tijd speelde hij slechts 68 competitiewedstrijden, waarin hij 21 keer wist te scoren. Feyenoord zette hem aan het begin van het seizoen 2008/2009 logischerwijs op de transferlijst.

Hofs speelde vervolgens op huurbasis voor Vitesse. Een jaar later, op 17 juli 2009, kwam hij met de Arnhemmers tot een akkoord voor een definitieve terugkeer. Na een avontuur bij het Cypriotische AEL Limasol keerde Hofs in 2011 weer terug bij Vitesse en speelde nog anderhalf jaar in GelreDome. 

Weergaloze volley van Nicky Hofs tegen FC Twente (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Peter Bosz is de volgende middenvelder in dit elftal. De voormalig profvoetballer vertrok in 1981 naar de jeugd van Vitesse. Bosz weigerde echter een voorgelegd contract te tekenen, waardoor hij terugkeerde naar amateurvereniging AGOVV.

Na één seizoen in Apeldoorn te hebben gevoetbald, ging Bosz weer in gesprek met Vitesse. Hij kocht even later zijn eigen transferrechten terug door middel van geleend geld van vrienden en familie. 

Bosz maakte in 1991 zijn rentree op de Nederlandse velden en streek neer bij Feyenoord, dat destijds een gelimiteerde transfersom van vijftigduizend gulden betaalde. Bosz groeide in vijf jaar tijd uit tot een vaste waarde en won eenmaal de landstitel en drie keer de KNVB Beker.

Bryan Linssen maakt het middenveld compleet. De 31-jarige Limburger transfereerde in de zomer van 2017 naar Vitesse, dat één miljoen euro betaalde aan FC Groningen. Linssen presteerde in dienst van de Arnhemmers bovengemiddeld: 46 doelpunten en 22 assists in 113 officiële wedstrijden.

Feyenoord nam Linssen in juli 2020 transfervrij over van Vitesse. De 1 meter 70 lange vleugelaanvaller zette zijn goede vorm door in De Kuip. Linssen staat momenteel op 25 treffers en vijftien assists in 68 duels (alle competities). 

Bryan Linssen over zijn mooiste goals voor Vitesse (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Aanval

In de aanvalslinie is er onder andere plek voor Pierre van Hooijdonk, die in 1999 een contract tekende bij Vitesse. Pi-Air presteerde in zijn eerste seizoen uitstekend, door 25 keer te scoren in competitieverband. Van Hooijdonk verkaste aan het eind van dat seizoen naar Benfica.

Van Hooijdonk trok in het seizoen 2001/2002 naar Feyenoord. Zijn sportieve hoogtepunt volgde op 8 mei 2002, toen hij Borussia Dortmund versloeg in de UEFA Cup-finale. Van Hooijdonk scoorde bovendien tweemaal in die eindstrijd in De Kuip.

Van Hooijdonk keerde in de zomer van 2006 terug bij Feyenoord, maar presteerde aanzienlijk minder. Feyenoord eindigde op de zevende plek in de Eredivisie en Van Hooijdonk scoorde maar vijf keer in 26 competitieduels. 

Van Hooijdonk kan voorin rekenen op de steun van Roy Makaay, die zijn profcarrière in gang zette bij Vitesse. Das Phantom kon in vier seizoenen tijd uitstekende cijfers overleggen: 42 doelpunten en acht assists in 112 wedstrijden.

Nadat Makaay veel indruk had gemaakt in het buitenland, maakte hij in 2007 de overstap naar Feyenoord. De oud-spits groeide in Rotterdam Zuid uit tot een publiekslieveling door zijn vele goals. Makaay maakte maar liefst vijftig treffers in meer dan honderd duels. 

Top 10 goals van Roy Makaay (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Het elftal wordt afgesloten door Peter van Vossen, die in 1998 bij Feyenoord neerstreek. De voormalig linksbuiten kwam in zijn eerste twee seizoenen veel aan spelen toe en veroverde onder meer de landstitel. In zijn derde voetbaljaargang voor de Rotterdammers kwam Van Vossen minder in het stuk voor, waardoor hij vertrok naar De Graafschap.

Van Vossen nam in 2003 afscheid van het betaald voetbal en sloot zich aan bij de amateurs van Bennekom. Toen Vitesse een paar maanden later aanklopte, tekende Van Vossen een profcontract in Arnhem en maakte zodoende het seizoen af bij Vitesse. Mede door zijn inbreng wist de club uit Gelderland zich te handhaven.

Elftal van oud-spelers van Feyenoord en Vitesse