Blind waakt voor onderschatting: "Er zijn geen makkelijke wedstrijden op een WK"

Nederland speelt dinsdag tegen Qatar en weet dat het moet winnen om als groepshoofd door te gaan naar de laatste zestien. Daley Blind blikt vooruit op het treffen met het gastland en verwacht zeker geen eenvoudige driepunter voor Oranje.

Na een 0-2 overwinning op Senegal werd er in het tweede groepsduel de punten gedeeld met Ecuador. Van Gaal heeft de wedstrijd met zijn ploeg inmiddels nabesproken. "Het gespreksonderwerp? Hoe we onszelf kunnen verbeteren richting de komende wedstrijd. We hebben het geëvalueerd. Er waren genoeg dingen die beter konden. Het was niet onze allerbeste wedstrijd. Er moet ook flink wat beter om goede resultaten te halen."

Ook de linksachter van het Nederlands elftal heeft meegekregen dat grootmachten als Argentinië en Duitsland het zwaar hebben tegen potentieel kanonnenvoer. "Er zijn al wat interessante uitslagen geweest. Ik denk dat veel ploegen dichter bij elkaar komen te liggen. Misschien heeft het er ook mee te maken dat de voorbereiding korter is dan normaal. In de zomer heb je als ploeg meer tijd. Het is zoeken naar excuses, maar wij moeten naar onszelf kijken. We zijn kritisch en focussen ons op de volgende wedstrijd tegen Qatar. Dan zal het veel beter moeten."

Verbeterpunten

Hij noemt geen specifieke posities of namen, maar wel een aantal tactische punten die tegen Qatar beter uitgevoerd moeten worden. "De veldbezetting moet in orde zijn, zodat we goed in ons spel kunnen komen. Aan de bal moet het minder slordig. We moeten de bal langer in de ploeg houden en de tegenstander onze wil opleggen. Er zijn meerdere aspecten. Soms komt het ook aan op details. Alles moet op z'n plek vallen." 

Op papier gaat Nederland dinsdag met speels gemak over Qatar heen, maar daar wil de verdediger van Oranje niets van weten. "Er zijn geen makkelijke wedstrijden op een WK. Qatar zal de eer ook hoog willen houden voor eigen publiek. Ze zullen als ze brandweer gaan en wij zijn niet in de positie om teams te onderschatten. Dat zal ik dus ook niet doen", besluit Blind.