Groeneveld over terugkeer bij Oranje: "Als ik in Nederland kom, voelt dat als thuiskomen"

Arnaut Danjuma Groeneveld is de komende weken weer te bewonderen in het shirt van het Nederlands elftal. In gesprek met De Volkskrant gaat de sterspeler van het Spaanse Villarreal in op zijn recente vorm, het spectaculaire tweeluik tegen Juventus, zijn bijnaam in het buitneland en de toekomst van het moderne voetbal. 

"We hebben mooie partijen neergezet en er komen meer mooie wedstrijden aan", vertelt Danjuma in het interview. Op woensdag 16 maart zorgde het Villarreal van de oud-NEC'er voor furore op de Europese velden toen het de Italiaanse grootmacht Juventus uitschakelde. Na een 1-1 in Spanje, waren 3 doelpunten in Turijn genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. "We wisten dat het publiek daar erg kritisch is en dat er ruimtes zouden vallen wanneer we de tweede helft in konden gaan zonder tegendoelpunt. Dat verliep precies volgens plan."

Dinsdagmiddag was de vleugelspeler weer beschikbaar voor Oranje. "Als ik in Nederland kom, voelt dat echt als thuiskomen. In het buitenland word je toch minder gevolgd. Nu kan ik weer mooi aan mijn naam werken." Met wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland voor de boeg, kan Danjuma zich wederom laten zien op een groot podium. 

In Spanje heeft Danjuma al behoorlijk wat status opgebouwd, wat hem zelfs een goede bijnaam opgeleverd: 'Danjumagic.' "Dat begon in Engeland, bij Bournemouth. Naarmate ik groeide, groeide het mee en kom ik er niet meer van af. Daarom heb ik het maar omarmd."

"Er komt een nieuwe generatie spitsen aan", vertelt hij in het interview. "Kijk naar Mbappé en Haaland. Veel loopacties in de diepte en op tijd vertrekken." Genoeg redenen voor Danjuma om aan zijn spel te werken. "Als ik dat kan combineren met wat ik altijd op de linkerkant deed, voegt dat veel toe aan mijn arsenaal." Daar werkt de aanvaller keihard voor. "Ik probeer kritisch te blijven en weet dat ik nog veel meer in mijn lijf heb."