Opinie van de Week: AZ heeft de potentie om de prestatie van Willem II tegen Ajax te overtreffen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Sinds de fusie in 1967 onderscheidde AZ zich twee keer als kampioen in de Eredivisie. Heel lang geleden in 1981 en daarna nog eens in 2009. Bijna veertig jaar geleden alweer denderde het elftal met sterren als Hugo Hovenkamp, Kristen Nygaard en Kees Kist oppermachtig door de competitie. Onderweg incasseerde het slechts één nederlaag, thuis tegen Ajax (0-1).

Alkmaar vergaapte zich aan de creatie van de broers Cees en Klaas Molenaar. Ook nog eens bekerwinnaar en finalist in het toernooi om de UEFA Cup. Met Georg Kessler als trainer, eerder in de zestiger jaren bondscoach van het Nederlands elftal. Bijna dertig jaar later pompte Dirk Scheringa voldoende geld in een ploeg met onder meer Stijn Schaars, Mounir El-Hamdaoui en Mousa Dembele, om een tweede titel aan de geschiedenis van de club toe te voegen.

Ajax langer rust dan AZ

Anno nu durft AZ nog niet te dromen van een derde kampioenschap. Maar het naderde Ajax tot op drie punten en zondag staat de topper tegen de Amsterdammers op het programma. Zij het na een bijzonder drukke week met Europees voetbal, voor beide clubs. Waarbij de koploper van de Eredivisie een aanzienlijk langere rustperiode is gegund dan de Alkmaarders, die pas donderdag in Manchester moeten aantreden.

Niet helemaal onverwacht knalde Ajax tegen Willem II frontaal op de eerste thuisnederlaag sinds november 2017. Natuurlijk was dat in de eerste plaats de verdiensten van het talentvolle elftal uit Tilburg, dat ook al PSV ontnuchterde. Maar een nederlaag dreigde al enige tijd voor de trots van trainer Erik ten Hag. Mede door blessures oogde de onoverwinnelijke favoriet kwetsbaar, zeker in de verdediging. Tegenstanders verzuimden evenwel kansen te benutten voor een werkelijke stunt.

Ajax mist de ingeslepen automatismen

Een gehavend Ajax mist de ingeslepen automatismen, waarmee het elke opponent uitput en uiteindelijk overmeestert. David Neres en Quincy Promes, de eerste langer uitgeschakeld dan de ander, beschikken over de vereiste snelheid voor het gewenste aanvalsspel van de nummer één. Met routinier Klaas Huntelaar als spits verlopen de combinaties steevast minder wervelend dan noodzakelijk. Zijn opstellen hindert met name Donny van de Beek, die baat heeft bij een beweeglijk aanspeelpunt als bijvoorbeeld Dusan Tadic.

Willem II (lees: trainer Adrie Koster) speelde slim in op de huidige zwakten van het onverslaanbaar geachte Ajax. De Brabanders verdedigden compact en gesloten, en counterden op de juiste momenten. Prima stof ter overdenking voor AZ, dat hopelijk de kraker in het eigen opgelapte stadion mag afwerken. Terugkeren naar ADO Den Haag zou zonde zijn, net als het omdraaien van de wedstrijd ten gunste van Amsterdam. En een sfeerloze gebeurtenis zonder publiek zal de KNVB nimmer accepteren.

Aanval AZ nauwelijks af te stoppen

Het is sowieso knap hoe AZ zich tot nog toe manifesteert als serieuze uitdager van Ajax. Zonder het voordeel van het thuispubliek, wel gastvrij onthaald in Den Haag. De ploeg van trainer Arne Slot straalt niet alleen zelfvertrouwen uit, maar bovenal plezier en blijkt ingespeeld tot in de kleinste details. De aanval met Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi is zelden of nooit af te stoppen, met nog eens ondersteuning van schaduwspits Dani de Wit en aanvoerder Teun Koopmeiners. Qua doelpunten loopt de formatie echter nog wel aardig achter op de Amsterdammers: 52 om 38.

Maar AZ leunt nog steeds op de minst gepasseerde achterhoede: doelman Marco Bizot stond pas acht treffers toe en vestigde tegen PEC Zwolle een record: voor de 21ste keer de nul in dit jaar. Collega André Onana, overigens onzeker vanwege een spierblessure, moest al veertien keer de bal uit het doel vissen. Het zijn hoe dan ook interessante feiten voor het duel van de waarheid tussen beide rivalen. Temeer, omdat Ajax bepaald niet in zijn beste vorm steekt en tegen één van de meest speelse voorhoedes uit de Eredivisie niet zo ruimhartig en achteloos kansen mag en kan weggeven.

Voor de spanning is het te hopen dat AZ weer een beetje dichter naar een herhaling van 1981 en 2009 opschuift, al ligt die uitkomst ook dan nog ver weg achter de horizon.

LEX MULLER

Speciaal voor alle bezoekers van Voetbalflitsen is er een exclusieve promotie geregeld in samenwerking met JACKS. Bij JACKS kun je tijdelijk gebruik maken van de x100 Odds Boost op Feyenoord tegen NEC. Zet €1 in op Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale tegen een eenmalige quotering van x100. Oftewel, €100 cash met een €1 inzet als Feyenoord wint! Wie wil dat nou niet?

Wat moet je doen?

In een paar simpele stappen kun je gebruik maken van deze eenmalige actie:

Stap 1: Meld je aan bij Jacks.nl

Stap 2: Doe een storting van minimaal €20 en maximaal €100.

Stap 3: Claim geen andere welkomstbonus. Dan is de Odds Boost namelijk niet meer beschikbaar.

Stap 4: Zet €1 in en als Feyenoord scoort in beide helften tijdens de Bekerfinale wordt er €100 cash aan je account toegevoegd.

Stap 5: Cash uit je winst!

REGISTREER JE HIER

Jacks.nl – Een legale en betrouwbare bookmaker Uiteraard heeft JACKS een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit en dus gaat het hier om een betrouwbare bookmaker. Anders zouden we deze actie ook niet aanbieden op Voetbalflisten. Het grote voordeel van JACKS is het snelle registratieproces en de snelle uitbetalingen. Een gokje wagen is nog nooit zo makkelijk geweest!

*Dit artikel is in samenwerking gemaakt met onlinecasinosvergelijken.nl