Afellay maakt Frank de Boer met de grond gelijk: "Echt een dieptepunt"

De dag na de afgang van het Nederlands elftal tegen Tsjechië in de achtste finale van het EK deelt ook Ibrahim Afellay een tik uit aan Frank de Boer. Na de wedstrijd viel heel Nederland al over de bondscoach heen, de analist van de NOS doet er nu nog een schepje bovenop.

Afellay maakt Frank de Boer met de grond gelijk

'Een dieptepunt'

"Helemaal niks. We kunnen het allemaal wel in een mooi jasje stoppen, maar de conclusie is dat hij gefaald heeft", reageert Afellay na de vraag wat De Boer heeft toegevoegd sinds zijn aantreden. Echter pleit de voormalig speler van onder andere FC Barcelona niet voor een ontslag: "Ik ben daar niet voor, ik analyseer wat ik zie. Maar voor deze conclusie hoef je toch geen wiskunde gestudeerd te hebben?"

De voormalig international van Oranje is nog steeds aangeslagen te zijn van de pijnlijke uitschakeling: "Er zat totaal niks in. Totaal on-Nederlands, totaal onherkenbaar. Hij heeft het op zijn eigen manier willen doen. Je hebt gezien wat het heeft opgeleverd: helemaal niks. Geen sympathie, geen goed voetbal. Dit is wel echt een dieptepunt."

Frank de Boer

Bij Studio Europa van de NOS wijst Afellay de bondscoach als schuldige aan: "We weten allemaal hoe het een tijd geleden was met het Nederlands elftal. Er was heel veel negativiteit. Toen kwam Ronald Koeman, die heeft het naar zijn hand gezet. Die heeft er een lopende trein van gemaakt en Nederland weer op de kaart gezet. Dan zou je zeggen: borduur daar op voort, maar deze trainer is tegen het verkeer in gaan rijden. Natuurlijk is het prima dat een trainer zijn eigen saus eroverheen wil gooien, maar deze saus heb ik nog nooit gezien."

Memphis Depay

Evenals vele anderen heeft ook Afellay kritiek op het 5-3-2 systeem: "Het hangt allemaal als los zand aan elkaar." Ook sterspeler Memphis Depay wordt besproken in de studio: "Hij is één van onze sterkste spelers, ik ben nog steeds groot fan van hem, maar hij maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Het is allemaal veel te geforceerd. Hij kiest te vaak de moeilijke oplossing. Hij is een creatieve speler, maar je moet het doseren."  "Hij is vaak te veel op zoek om een actie te maken, je kunt ook af en toe een simpele bal spelen zodat hij ruimtes voor zichzelf en voor anderen creëert. Ik denk dat Koeman hem daarin wel goed kan begeleiden bij Barcelona", aldus Afellay bij de NOS.