Alles over de Nations League

De Nations League is afgelopen woensdag weer van start gegaan met de groepswedstrijd tussen Schotland en Oekraïne en donderdagavond staat de eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het programma tegen Polen. Tot en met 27 september worden er groepswedstrijden gespeeld voor de Nations League, maar wat gebeurt er eigenlijk daarna? Waar wordt de finale gespeeld? Wat staat er op het spel? Dit is alles wat je moet weten over de Nations League.

Poulefase

De poulefase van de Nations League begon op 1 juni 2022 en eindigt 27 september 2022. In totaal zijn er vier poules (A, B, C en D) die onderverdeeld zijn in groepen. Poules A, B en C hebben vier groepen van vier teams en poule D heeft één groep van vier en één groep van drie. Verder werkt de Nations League met een promotie/degredatie systeem, waarbij de nummers één van poules B, C en D promoveren en de ploegen die onderaan zijn geëindigd in poules A, B en C zullen degraderen.

Knock-out fase en prijzen

De groepswinnaars uit poule A spelen de zogeheten ‘Final Four’-wedstrijden. Deze wedstrijden bestaan uit twee halve finales (zonder return), een troostfinale en een finale en zullen tussen 14 en 18 juni 2023 gespeeld worden. De uiteindelijke winnaar krijgt uiteraard een trofee, maar er kunnen ook tickets voor het EK 2024 veroverd worden. De groepswinnaars uit Poule A, B en C spelen play-off wedstrijden tegen elkaar. Is de groepswinnaar al verzekerd van een plek op het EK via de reguliere kwalificatie, zal het beste land daarachter een plek in deze play-off wedstrijden krijgen. De drie winnaars bemachtigen uiteindelijk een EK-ticket,

Locatie

Op dit moment is het nog onbekend waar de knock-out wedstrijden van de Nations League plaats gaan vinden. Wel hebben Nederland, België, Polen en Wales aangegeven dat ze de finaleronde willen organiseren. Echter zitten deze vier landen samen in Groep A4, waardoor er is besloten dat de winnaar van deze groep de organisatie van de finaleronde op zich krijgt.

Huidige stand

In groep A1 maken Denemarken en Kroatië nog beiden kans op de koppositie. Denemarken staat op dit moment op negen punten en Kroatië staat op zeven punten. De twee ploegen spelen donderdavond tegen elkaar en het is zeer waarschijnlijk dat de winnaar van die wedstrijd door gaat naar de volgende ronde. Dat deze twee ploegen om de koppositite strijden had niemand van te voren verwacht, aangezien favoriet en regerend Wereldkampioen Frankrijk ook in deze groep zit. De Fransen hebben de verwachtingen niet waar gemaakt, want “Les Bleus” heeft maar twee punten in vier wedstrijden. Oostenrijk neemt de nummer drie positie in en maakt in theorie ook nog kans om naar de volgende rondes te gaan aangezien ze op vier punten staan.

Ook groep A2 is spannend. Spanje en Portugal staan op plek één en twee, gevolgd door Tsjechië en Zwitserland. Spanje heeft in totaal acht punten bemachtigt en staat daarmee met één punt voor op Portugal. Tsjechië heeft vier punten bij elkaar gespeeld en staat daarmee één punt voor op Zwitserland. In theorie zou elke ploeg in deze groep nog door kunnen gaan naar de volgende rondes, dus het wordt spannend om te zien welke ploeg uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Groep A3 werd gezien als de groep ‘des doods’. In deze groep zitten namelijk Hongarije, Duitsland, Italië en Engeland. Verassend genoeg neemt Hongarije op dit moment de koppositie in met zeven punten. Duitsland loopt niet ver achter met zes punten en daarachter zit Italië met vijf punten. Engeland bekleed op dit moment de laatste plaats, met slechts twee punten. Hierdoor kan Engeland zich niet meer kwalificeren voor de volgende rondes, maar de overige drie landen wel. De komende wedstrijden zullen dus allesbepalend zijn voor welk land er gaat degraderen en welk land naar de volgende rondes gaat.

Groep A4 is de groep van het Nederlands elftal en ook in deze groep is nog niet alles beslist. Nederland heeft op dit moment tien punten en loopt daarmee drie punten voor op België die de tweede plek bedraagt. Polen staat met vier punten op de derde plaats, en Wales staat onderaan met één punt. Nederland en België zijn beiden verzekerd van handhaving en strijden nog tegen elkaar voor een plek in de volgende rondes, terwijl Polen en Wales allebei nog kunnen degraderen. Gaat Nederland het redden tegen België? Of zorgen de Belgen toch nog voor een stunt?