Top5 doelmannen die scoorden in Nederland

Doelmannen die scoren is altijd leuk om te zien. De doelverdedigers groeien zo uit tot ware helden van hun clubs. In het buitenland zien we dit fenomeen wel vaker, maar ook in onze eigen competities komt het wel eens voor. Dit zijn de top vijf doelmannen die wisten te scoren in Nederland.

Edwin van der Sar - Ajax

In mei 1998 wist Edwin van der Sar te scoren. Dit was niet uit een corner of vrije trap, waar je dit vaker ziet gebeuren, maar uit een strafschop. Ajax stond in de wedstrijd tegen De Graafschap met 0-7 voor toen het een strafschop kreeg. De spelers van Ajax vonden het een leuk idee om Van der Sar deze te laten nemen. De doelman ging achter de bal staan en faalde niet. Dit gebeurde een paar seizoenen eerder wel. Toen mocht Van der Sar een penalty nemen tegen Sparta, maar schoot deze niet raak.

Martin Pieckenhagen - Heracles

Diep in de blessuretijd kreeg Heracles Almelo in november 2005 nog een hoekschop tegen AZ. Doelman Martin Pieckenhagen besloot om mee naar voren te gaan. Met een 2-1 achterstand is dit dus de allerlaatste kans voor Heracles om nog een punt te maken in Alkmaar. Na wat duw- en trekwerk weet Pieckenhagen zijn hoofd tegen de bal te zetten en deze binnen te koppen.

Erik Cummins - Go Ahead Eagles

Bij een 2-0 achterstand tegen Excelsior in 2014, lijkt er in de 68e minuut niks meer te halen voor Go Ahead Eagles. Na een mislukt schot van Excelsior krijgt doelman Erik Cummins de bal in zijn handen. Cummins besluit de bal snel en hard naar voren te schieten. Deze bal komt zo ver dat deze pardoes over de doelman van Excelsior heen stuitert en in het doel beland. Go Ahead Eagles verliest de wedstrijd uiteindelijk met 3-2.

Martin Hansen - ADO Den Haag

Misschien wel een van de mooiste doelpunten uit de geschiedenis van de Eredivisie. Op 11 augustus neemt ADO het in eigen huis op tegen PSV. De club uit Den Haag lijkt te gaan verliezen, maar krijgt in de slotseconden nog een vrije trap op de helft van PSV. In de 95e minuut besluit Martin Hansen mee naar voren te gaan met ADO. De vrije trap belandt op de hak van Hansen en vliegt zo het doel in. ADO steelt zo op prachtige wijze een punt van PSV.

Luuk Koopmans - ADO Den Haag

Hansen is niet de enige doelman van ADO Den Haag die wist te scoren. In oktober 2020 neemt ADO het in het KNVB Bekertoernooi op tegen Sparta. In de 94e minuut kijkt ADO tegen een 0-1 achterstand aan en lijkt te stranden in de beker. Doelman Luuk Koopmans besluit om met de allerlaatste hoekschop mee naar voren te gaan. De bal belandt op het hoofd van Koopmans, die deze schitterend in de kruising kopt. ADO gaat uiteindelijk na strafschoppen door.

Van Grinsven, De Ron

In de eredivisie kwamen ook de keepers Jan van Grinsven, Frans Hoek, Harry Schellekens, Tonny van Leeuwen, Nico van Zoghel, Jan Nijhuis, Wim de Ron en Dré Saris tot scoren. Van Zoghel benutte zes keer een strafschop voor Go Ahead Eagles en één keer voor DOS.