WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Ghana. De Ghanezen wisten zich te kwalificeren nadat ze de play-off wedstrijden tegen Nigeria wonnen op basis van uitdoelpunten. Dit is alles wat je moet weten over Ghana.

Geschiedenis van Ghana op een WK

Ghana stond voor het eerst op een WK in 2006 en haalde direct de achtste finales. In de groepsfase werden de Ghanezen tweede in een groep met Italië, Tsjechië en de Verenigde Staten. Ghana verloor in de groepsfase alleen van Italië, de andere twee wedstrijden werden gewonnen. Hierna nam namen The Black Stars het op tegen Brazilië in de achtste finale, maar die bleken een maatje te groot waardoor er met 3-0 werd verloren. Op het WK van 2010 behaalde Ghana hun beste resultaat ooit. In de groepsfase speelde Ghana tegen Duitsland, Australië en Servië. Op doelsaldo werd Ghana uiteindelijk tweede in de groep waardoor ze doorgingen naar de achtste finale. Hier namen ze het op tegen de Verenigde Staten waarvan ze met 1-2 wonnen. In de kwartfinale nam Ghana het op tegen Uruguay maar deze wedstrijd liep uit op een nachtmerrie. Ghana dacht de 1-2 te scoren in de laatste minuten maar de Uruguayaanse spits Luis Suárez hield de bal tegen met de hand. Hierdoor kreeg Ghana een penalty maar deze werd gemist. Uiteindelijk won Uruguay van Ghana op penalty’s waardoor de Ghanezen met gebroken harten de kwartfinale van het WK verlieten.

De ster van Ghana: Iñaki Williams

Iñaki Williams is geboren in de Spaanse stad Bilbao maar komt op het WK uit voor Ghana. De 28-jarige spits speelt samen met zijn broertje, Nico Williams, bij Athletic Bilbao maar waar zijn broertje wel koos om voor Spanje uit te komen koos Iñaki toch voor Ghana. De kersverse Ghanese international heeft momenteel drie wedstrijden gespeeld voor Ghana maar wist nog niet tot scoren te komen. Bij Athletic Bilbao is Iñaki al jaren de sterspeler en heeft ook het La Liga record voor meeste duels achter elkaar spelen (momenteel 247). Iñaki Williams staat momenteel op vijf doelpunten en één assist in veertien LaLiga wedstrijden en is hiermee samen met ploeggenoot Gorka Guruzeta de clubtopscorer van dit seizoen. Williams zal deze vorm door willen trekken op het WK en zal zijn stempel willen zetten dadelijk in Qatar voor Ghana.

Huidige bondscoach

Otto Addo is de huidige interim-bondscoach van het Ghanese elftal. Addo heeft tot nu toe voornamelijk functies gehad als assistent-trainer bij clubs. Ook bij Ghana begon Addo als assistent-trainer op 24 september 2021. Op 10 februari 2022 werd Addo naar voren geschoven als interim-bondscoach van Ghana. Onder zijn leiding kwalificeerde de Ghanezen zich op uitdoelpunten voor het WK na twee gelijkspellen tegen Nigeria. Addo heeft ondertussen negen wedstrijden als bondscoach erop zitten. Hiervan won Addo er vier, speelde drie keer gelijk en verloor er twee waardoor hij gemiddeld 1,67 punten pakt per wedstrijd. Het wordt afwachten hoe Addo het gaat doen op het WK, maar wellicht dat Ghana één van de verassingen van het toernooi wordt onder zijn leiding.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels