Deze oud-Eredivisie spelers zien we op het WK

Naast de negentien Eredivisie-sterren die dit WK zijn te bewonderen in Qatar, zien we ook een hoop andere bekende gezichten met een geschiedenis in de vaderlandse competitie. Dit zijn alle oud-Eredivisie spelers op het WK 2022.

Deze 19 Eredivisie-sterren zijn te bewonderen op het WK in Qatar

Groep A: Willem II en twee uitzonderingen bij Oranje

In de selectie van het Nederlands Elftal zien we natuurlijk een hoop spelers met een verleden of heden in de Eredivisie. Toch zijn daar twee uitzonderingen. Zo speelde Nathan Aké nooit in de Eredivisie, ondanks de jeugdopleiding van Feyenoord te hebben doorlopen. Op jonge leeftijd vertrok de verdediger al naar Engeland, waar hij nog altijd speelt. Naast Aké speelde collega-verdediger Jeremie Frimpong ook geen enkele minuut in de Eredivisie. De rechtsachter vertrok op jonge leeftijd naar Manchester City, waarna een volwassen avontuur bij Celtic volgde. Sinds de winter van 2010 speelt Frimpong bij Bayer Leverkusen. Toch zien we in Groep A nog wel een speler met een verleden in de Eredivisie. In het seizoen 2018/19 speelde niemand minder dan Diego Palacios op huurbasis voor Willem II. De linksachter uit Ecuador kwam 32 keer in actie voor de club uit Tilburg.

Groep B: van huurling naar WK-ster

Dankzij de samenwerking met Chelsea, kreeg Vitesse in het verleden veel huurlingen over in Arnhem. Zo ook Mason Mount, die in het seizoen 2017/18 al liet zien dat hij veel potentie had. In 39 wedstrijden was de middenvelder annex aanvaller goed voor veertien doelpunten en tien assists. De Engelsman moest het vaker doen met huurperiodes, wat tegenwoordig goed blijkt uit te hebben gepakt.

Een andere speler die zijn potentie liet zien in de Eredivisie, was Serginio Dest. De rechtsachter kon ook spelen voor Oanje, maar koos toch voor een interlandloopbaan bij de VS. De rechtsachter doorliep de jeugdopleiding van Ajax en brak uiteindelijk ook door in Amsterdam. Na slechts 38 wedstrijden had Dest al zijn droomtransfer te pakken, naar FC Barcelona. Toch pakte het sprookje niet optimaal uit, waardoor de Amerikaan dit seizoen op huurbasis uitkomt voor AC Milan. Nog twee landgenoten van Dest die in de Eredivisie hebben gespeeld. In het seizoen 2019/20 kwam Haji Wirght 23 keer uit voor VVV-Venlo. Voor Luca de la Torre was het avontuur in Nederland van langere duur. De middenvelder kwam 69 keer uit voor Heracles Almelo, waarin hij goed was voor vijf assists en twee doelpunten. Afgelopen zomer vertrok De la Torre naar Celta Vigo.

Groep C: Hoop Zuid-Amerikanen

In Groep C zien we een flink aantal spelers met een geschiedenis in Nederland. Zo zien we bij Mexico drie oud-spelers van PSV: André Guardado (Real Betis), Hirving Lozano (Napoli) en Hector Moreno (Monterrey), die eerder in zijn carrière uitkwam voor AZ. Naast het drietal is ook Uriel Antuna een oude bekende van de Eredivisie. De aanvaller werd in het seizoen 2017/18 door Manchester City op huurbasis naar FC Groningen gestuurd.

Bij Argentinië zien we twee oud-Ajacieden die afgelopen zomer uit de hoofdstad vertrokken. Zo mogen Lisandro Martínez (Manchester United) en Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon) proberen om met Lionel Messi de wereldbeker te veroveren. Naast de Zuid-Amerikanen zien we bij Polen nog een oud-speler uit de top van de Eredivisie: Arek Milik. Afgelopen zomer nam Juventus hem op huurbasis over van Marseille, maar tussen 2014 en 2016 kwam Milik uit voor Ajax. De spits was in 76 wedstrijden goed voor 47 doelpunten en 21 assists.

Groep D: Denen, Denen, Denen

Vier spelers in de selectie van Denemarken hebben zich laten zien in de Eredivisie. Drie van de vier kwamen uit van Ajax. Zo zien we Christian Eriksen (Manchester United), Rasmus Kristensen (Leeds United) en Kasper Dolberg (Sevilla) dit WK in actie. De vierde speler kwam in het verleden uit voor FC Twente, namelijk Joachim Andersen (Crystal Palace).

Australië heeft drie oud-Eredivisie spelers. Zo heeft Craig Goodwin (Adeleaide United) een verleden bij Sparta, Aziz Behich (Dundee United) bij PSV en Ajdin Hrustić (Hellas Verona) bij FC Groningen.

Groep E: De wereldkampioen

Het was een grote verassing toen de transfervrije Mario Götze opdook in Eindhoven. De man die Duitsland in 2014 naar de wereldbeker schoot, was in 77 wedstrijden goed voor zowel achttien doelpunten als assists. Doordat Robin Gosens in de beginfase van zijn loopbaan enkele jaren in Nederland verbleef, kon de linksachter ook uitkomen voor Nederland. Toch deed de linksachter van Juventus dat niet en koos hij ‘gewoon’ voor Duitsland.

Bij Costa Rica zien we twee routiniers met meer ervaring in de Eredivisie. Zo mogen oud-FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz (Alajuelense) en oud-AZ-doelman Esteban het nog een keer laten zien op een WK. Tot slot kent ook Japan een hoop bekenden. Zo zagen we Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach) schitteren bij FC Groningen, Maya Yoshida (Schalke 04) indruk maken bij VVV-Venlo en Risu Doan (Freiburg) uitkomen voor FC Groningen en PSV.

Groep F: Hoop bekenden bij Marokko en België

Een flink Oranje tintje bij Marokko, dat vier spelers telt die in Nederland het levenslicht zagen. Oud-Ajacieden Hakim Ziyech (Chelsea), die ook smaakmaker was bij SC Heerenveen en FC Twente, en Noussair Mazroui (Bayern München) hadden voor Nederland uit kunnen komen, maar kozen toch voor Marokko. Het tweetal keert dit WK na een lange afwezigheid terug in de nationale ploeg. Daarnaast zien we ook nog eens oud-FC Utrecht en Feyenoord-middenvelder Sofyan Amrabat (Fiorentina) en Zakaria Aboukhlal (Toulouse), die uitkwam voor PSV en AZ.

Lees ook: Waarom Ziyech niet voor Oranje, maar Marokko koos

Bij België zien we ook een hoop oude bekenden. Jan Vertonghen (Anderlecht) en Toby Alderweireld (Club Brugge) kenden gouden tijden bij Ajax, waar Dries Mertens (Galatasaray) dat beleefde als speler van AGOVV, FC Utrecht en PSV. Naast deze drie grote namen, zien we met Dedryck Boyata (Club Brugge), Wout Faes (Leicester City) en Loïs Opende (Lens) nog een drietal dat we zagen spelen in de Eredivisie. De meest ervaren speler uit deze groep komt uit Canada. Daar zien we oud-PSV’er Atiba Hutchinson (Besiktas) in de selectie.

Groep G: Antony tussen de sterren

Afgelopen zomer werd menig voetbalfan verrast door de miljoenentransfer van Antony naar Manchester United, dat maar liefst zo’n honderd miljoen euro over had voor de Braziliaan. Maar landgenoten Vinícius jr., Neymar, Raphina en Richarlison zorgen voor flink wat concurrentie. In Groep G komt Antony oud-ploeggenoot André Onana tegen. De doelman kende veel glorie bij Amsterdam, tot dat hij voor langere tijd niet meer in actie mocht komen als voetballer na een positieve dopingtest. De Kameroener vertrok afgelopen zomer transfervrij via de achterdeur bij Ajax, voor een avontuur bij Inter.

Aan de kant van Servië, waar Dusan Tadic weer een bekende is van het bovenstaande duo, zien we nog een aantal bekende namen. Zo kwam Filip Kostić (Juventus) uit voor FC Groningen, speelde Nemanja Gudelj (Sevilla) voor AZ en Ajax en kennen we Filip Đuričić (Sampdoria) nog van zijn tijd bij SC Heerenveen. Aan de kant van Zwitserland zien we nog Ricardo Rodriquez (Torino), die een half jaar op huurbasis uitkwam voor PSV.

Groep H: Opmerkelijke carrières

In het seizoen 2012/13 speelde hij nog op huurbasis voor Roda JC, tegenwoordig bij Paris Saint-Germain. In de selectie van Portugal is er plek voor Danilo Pereira. Een speler die ook op huurbasis uitkwam in de Eredivisie is Kamal Sowah (Club Brugge), die in een half jaar tijd slechts voor één assists kon zorgen in het shirt van AZ. Iemand die ook geen potten kon breken bij AZ, was Sergio Rochet (Club Nacional). Toch zit de doelman vandaag de dag bij de selectie van Uruguay, waar we natuurlijk ook Luis Suárez.