Opinie van de Week: Ronald Koeman heeft nog een half jaar de tijd om de minpunten te repareren

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Ronald Koeman foeterde weer eens op het wonderlijke sentiment van de Nederlandse liefhebber. Dat stoort hem regelmatig, erkende de bondscoach korzelig. Begrijpelijk want bij de beleving van vooral Oranje verdwaalt het volk dikwijls in verre uitersten. Het ene moment deugt niets aan de ploeg, het volgende ogenblik geldt het elftal als onbetwiste favoriet voor het EK. Een middenweg is veelal onvindbaar.

Koeman hekelde terecht negativisme in Nederland

De Nederlander heeft inderdaad, een beetje in Zuid-Amerikaanse stijl, de neiging in het voetbal heel snel door te slaan. Ten tijde van de crisis in de polder werd Oranje tot diep in de kelder afgebroken. De schaarste zou nog decennia aanhouden, somberde het leger aan pseudo-kenners. Terecht hekelde Koeman dat overdreven negativisme. Rustig wachten op de volgende lichting talenten en de zon zou weer spoedig flonkeren.

Nu het Nederlands elftal zich na zes jaar weer eens heeft geplaatst voor een groot zomers evenement, in dit geval de eindronde van het EK, had de bondscoach hoorbaar geen zin om de matte, saaie en zuinige 0-0 in Belfast te bekritiseren. We gaan een interessant toernooi tegemoet, opperde hij in een poging de aandacht te verschuiven. Een juiste prognose, want het heeft er alle schijn van dat de verhoudingen in de bovenste helft van het deelnemersveld heel dicht aaneen schurken.

Rechterkant Oranje het probleem tegen Noord-Ierland

Oranje heeft bewezen zich te kunnen met de grotere landen in Europa. Dat klopt maar dat is nog geen garantie voor een plaats in de finale. Ook uit tegen Noord-Ierland, 34ste op de FIFA-wereldranglijst, bevestigde het elftal weer eens zijn zwakke punten. Met name de rechterkant functioneerde onvoldoende, met Joël Veltman als back, Marten de Roon als verbindingsman en Steven Berghuis als probeersel op de vleugel. 

Tamelijk snel wisselde Koeman de remmende en storende De Roon in voor Davy Pröpper, wat tot iets meer snelheid in de opbouw leidde, maar ook weer niet als de blijvende verbetering uitpakte. De keuze voor Veltman boven Denzel Dumfries blijft raadselachtig. Aan beide verdedigers kleven de nodige bedenkingen, maar de Ajacied trapte voor de zoveelste keer bijna elke bal terug of kort in de breedte. En hij veroorzaakte weer eens een strafschop, een tikkeltje zwaar maar ook weer niet toevallig van zijn hand.

Het is al eerder aangetoond, tegen een zwaar defensief ingestelde tegenstander heeft het opstellen van De Roon als controleer weinig nut. Het verplaatst ook teveel het belang naar Frenkie de Jong, die andermaal worstelde met de stringente dekking van de Noord-Ieren. Op het middenveld moest Donny van de Beek de grieperige Georginio Wijnaldum vervangen en ook dat ontpopte zich verre van een gelukkige keuze. Als een soort nummer tien haalde hij bij lange niet het niveau van de onvermoeibare loper uit Liverpool en was evenmin gevaarlijk in de zestien.

Memphis Depay werd erg gemist tegen Noord-Ierland

Voor alles miste Oranje in het vrieskoude Belfast de frivole Memphis Depay, niet alleen topscorer maar ook animator en gangmaker van de aanval. Ryan Babel deed zijn best op zijn positie, maar ontbeert nu eenmaal de techniek van deze vaak onnavolgbare kunstenaar. Zonder hem zal de score bijna altijd lager uitvallen. Twee reële kansen telde de schamele oogst in en tegen Noord-Ierland. Eén van de spits uit Turkije, en een bal op de lat van Berghuis, die net als bij Feyenoord iets te gemakzuchtig vluchtte in een weg te koppen voorzet met links vanaf rechts.

Ofschoon hij ditmaal evenmin uitblonk, mag Quincy Promes zich inmiddels tot een vaste waarde beschouwen voor de voorhoede. En dat voor zowel links als rechts. Net als Memphis en Babel varieert hij het spel, in tegenstelling tot Berghuis op rechts. Er is tegenwoordig meer aanbod voor die plaats, met opties als Steven Bergwijn van PSV en Calvin Stengs van AZ. Het lijkt de moeite waard om in de uitzwaai-wedstrijd van dinsdag tegen Estland de nieuweling uit Alkmaar eens te testen, met clubgenoot Myron Boadu wellicht in de loop van de tweede helft.

Ter afronding van deze nuchtere nabeschouwing over het wel erg moeizame duel van zaterdagavond, toch nog een laatste opmerking: het Nederlands elftal heeft in het verleden aanzienlijke betere doelverdedigers onder de lat gekend dan Jasper Cillessen. Koeman heeft evenwel nog een half jaar de tijd om alle minpunten te saneren….

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE: Noord-Ierland - Nederland: Hoogtepunten, interviews en samenvatting #NIENED’

Frenkie de Jong stelt dat Oranje de kwaliteiten heeft om Europees kampioen te worden

VIDEO: Geeft Steven Berghuis FOX Sports-journalist de schuld van Koeman-reprimande?

VIDEO: Ongelukkige Joël Veltman grapt over handsbal: "Ik neem het stokje van Matthijs over"

Cillessen claimt aandeel in gemiste strafschop: "Dat mag toch ook wel gezegd worden"

Oranje-spelers vieren feest na plaatsing voor EK 2020: "Deze zomer wordt hot!"

Plaatsing Oranje voor EK 2020 legt KNVB financieel bepaald geen windeieren

Is het hier niet een beetje te koud voor? Noord-Ierse fan in blote bast tijdens #NIRNED

Daley Blind en Joël Veltman afgemaakt na eerste helft Noord-Ierland - Nederland

Noord-Ierland krijgt penalty na 'hands' Veltman, Steven Davis verprutst buitenkansje volledig

Dat ging maar net goed: Jasper Cillessen speelt met vuur tegen Noord-Ierland (VIDEO)