Zo liep Oranje al eens eerder deelname aan WK's mis

Het Nederlands Elftal kon zich met een overwinning op Montenegro direct plaatsen voor het WK 2022 in Qatar. Door een 0-0 gelijkspel van Noorwegen tegen Letland, was Oranje bij winst zeker van deelname aan het WK. De mannen van Louis van Gaal stonden na 54 minuten op een 0-2 voorsprong, maar verspeelde deze uiteindelijk. Montenegro scoorde nog twee keer, waardoor Oranje met 2-2 gelijkspeelde. Deelname aan het WK is daardoor nog niet zeker. Zo liep Oranje al eens eerder deelname aan een WK mis.

Op de WK’s van 1930 en 1950 tot en met 1970 ontbrak het Nederlands Elftal op het eindtoernooi. In 1982 ging het weer mis.

WK 1982: Franzen gooien roet in het eten van Oranje

Tijdens de WK’s van 1974 en 1978 behaalde Oranje met dominant voetbal twee keer de finale. Tot een overwinning kwam het helaas niet. Met het totaalvoetbal was Oranje een van de sterkhouders van het internationale voetbal. Toch was deelname aan het WK vier jaar later, niet het geval. Oranje liep het WK van 1982 in Spanje mis.

De remise begon al in de kwalificatiereeks, waar Oranje verloor van Ierland (2-1) en België. Bondscoach Jan Zwartkruis moest plaatsmaken voor Kees Rijvers, die de achtervolging inzette. Nederland won drie van de vier daaropvolgende wedstrijden en moest in Parijs deelname aan het WK veiligstellen. De beslissende wedstrijd van Oranje veranderde in een nachtmerrie, waarin het met 2-0 verloor en afwezig was op het WK van 1982.

WK 1986: Laat doelpunt België kost Nederland de kop

Vier jaar na het debacle in Parijs, stond Oranje wederom voor een zware klus. De kwalificatie van het WK 1986 in Mexico startte voor Oranje met een 1-2 verliespartij tegen Hongarije. Bondscoach Rijvers diende zijn ontslag in en werd opgevolgd door Rinus Michels. Aan zijn tweede termijn als bondscoach begon Michels met een verliespartij tegen Oostenrijk, waarna een overwinning op Cyprus volgde. Michels moest wegens gezondheidsproblemen een stapje terug doen, waarna Leo Beenhakker hem verving.

Hongarije plaatste zich als eerste uit Groep 5 voor het WK 1986, waarna Nederland de hoop had om dat via de tweede plek te doen. Oranje won met 7-1 van Cyprus, maar moest daarna zonder Ruud Gullit en Marco van Basten genoegen nemen met een gelijkspel tegen Oostenrijk. Om tweede te eindigen in de groep moest het zien te winnen van Hongarije. Het won met 0-1, waarna een play-offstrijd met België volgde. In de uitwedstrijd verloor Nederland met 1-0 van de Belgen. In eigen huis stond Nederland na 72 minuten met 2-0 voor, waardoor deelname aan het WK 1986 zeker leek. Door een laat doelpunt van Georges Grün was dit slechts een illusie en was Oranje niet van de partij op het WK in Mexico.

WK 2002: De beul van Oranje

In 2001 stond er voor Nederland wederom een alles bepalende wedstrijd op het programma. Dit keer moest een wedstrijd tegen Ierland uitmaken of Oranje naar het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea gaat. In zijn eerste termijn als bondscoach van Oranje mist Louis van Gaal vanwege het gebruik van nandrolon Frank de Boer en Edgar David.

Tegen alle verwachtingen in ging het team van Van Gaal in Ierland met 1-0 onderuit, waardoor Oranje ontbrak op het WK in Japan en Zuid-Korea. Voor de eerste keer sinds 1986 plaatste Nederland zich niet voor een eindtoernooi. Van Gaal gaf later aan dat het drama van Dublin 'de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan als trainer' is.

WK 2018: Te weinig doelpunten

Na een zilveren en bronzen medaille op de WK’s van 2010 en 2014 keek Nederland uit naar het WK van 2018 in Rusland. Tot deelname aan het WK komt het helaas niet. Nederland speelt gelijk tegen Zweden, wint van Wit-Rusland en Luxemburg, maar verliest van Frankrijk en Bulgarije. Reden genoeg om Danny Blind de laan uit te sturen. Zijn opvolger Dick Advocaat moet er voor zorgen dat Oranje nog naar het WK raakt.

Een 5-0 overwinning op Luxemburg volgt, waarna Nederland met 4-0 onderuit gaat in Frankrijk. Oranje herpakt zich tegen Bulgarije, maar deelname aan het WK in Rusland lijkt ver weg. Concurrent Zweden werkt met een 0-4 overwinning op Zweden en een 8-0 overwinning op Luxemburg aan een veel sterker doelsaldo. Advocaat zal nog lang aan zijn uitspraak “Zweden gaat echt niet met 8-0 van Luxemburg winnen, wat is dat voor stomme vraag”, worden herinnerd.  Nederland wint uiteindelijk nog van Wit-Rusland en Zweden, maar kan fluiten naar het WK 2018.