Nostalgie: Eredivisie-dingetjes die we alweer vergeten zijn

Het lijkt alweer lichtjaren geleden dat we na een periode zonder publiek op onze tenen het supportersvak betraden, met de dringende oproep van Premier Rutte in ons achterhoofd: niet zingen of juichen, gebruik een ratel of toeter. We vergeten snel. Ook deze Eredivisie-dingetjes lijken in een ander leven gepasseerd te zijn en toveren een nostalgische glimlach tevoorschijn.

Tickets halen en Toto invullen bij de sigarenboer

Op een papiertje bij de sigarenboer de Toto invullen, dat is alweer een tijdje geleden. Er zijn diverse mogelijkheden om online op voetbal en andere sporten te wedden. Account of juist geen account aanmaken, betalen, uitbetaald worden na een juiste voorspelling, er komt geen sigarenboer meer aan te pas. Die heet nu bijvoorbeeld Bemybet - dit zijn hun bonussen voor 2022 trouwens - en je hoeft er de deur niet meer voor uit. Net als voor entreebewijzen voor wedstrijden.

Ajax in de degradatiezone

Ajax in de degradatiezone, dat is alweer heel lang geleden. In het seizoen 1988-1989 begon de club zo belabbeerd dat het onderaan het rechterrijtje bungelde. En toen kwam kerverse Europacup I-winnaar PSV in oktober naar het Olympisch Stadion... Amsterdam hield zijn hart vast voor een oorwassing, maar in een wedstrijd die dankzij zware regenval meer weg had van een robbertje waterpolo, herpakte Ajax zich. Dit was het startsein voor een onmogelijke inhaalrace, Ajax werd uiteindelijk net geen kampioen omdat in mei de wedstrijden op waren.

PTT-Telecompetitie en andere rare namen

Goed, het kan altijd erger met de Croky Cup en de Keukenkampioen Divisie, maar degene die in 1990 de Eredivisie omdoopte tot het wanstaltige PTT-Telecompetitie heeft een trend in gang gezet die nog niet is verdwenen. Neem een naam als MA3Park Stadion, wat moeten de fans daar nou mee? Als het publiek iets echt niet wil, merk je dat echter vanzelf. Fans zijn de Eredivisie altijd Eredivisie blijven noemen, ondanks verwoede pogingen van sponsors om dit te veranderen (zie ook KPN Eredivisie en Holland Casino Eredivisie). In 2005 is de strijd gestaakt, met de voetballiefhebber als winnaar.

WC-rollen gooien (en andere dingen)

Het zag er koddig uit, en het was ook een relatief onschuldige gewoonte: het gooien van wc-rollen. Sommige keepers speelden hun wedstrijden in een doel waar op bijna smaakvolle wijze kilometers wc-papier overheen gedrapeerd waren. Dit was in de tijd dat deftige stadionbezoekers al in shock waren bij het horen van 'hi, ha, hondelul'. Andere attributen die in die jaren '80 van de tribune kwamen in plaats van bier, telefoons en aanstekers waren sinaasappels. Cult-keeper Jean-Marie Pfaff at deze dankbaar op, waarmee hij zichzelf onsterfelijk maakte. Niet leuk waren de vuurwerkbom bij Nederland-Cyprus en het staafincident.

Live commentaar door een telefoonlijn

Niet typisch Eredivisie-gerelateerd, wel pure nostalgie: het commentaar dat via een telefoonlijn in Hilversum kwam. Iconische uitspraken als "Het Volksparkstadion is van Oranje", "Van Basten... goed... Oh, wat een goal!" en "Dit is een goed stel hoor" klinken daarom zo ingeblikt. Het was weer eens wat anders dan Sierd de Vos in een Hilversumse bezemkast of een pratende Wikipedia-pagina.

Ook interessant