Eredivisie toont ambitie en wil groeien: "Ik vind dat we de zesde moeten kunnen worden"

De Eredivisie moet de zesde competitie van Europa worden. Dat is de doelstelling van Mattijs Manders, de nieuwe voorzitter van de Eredivisie CV. Nederland klimt weer op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, maar moet landen als België, Turkije, Oekraïne en Portugal nog voor zicht dulden. 

"Met alle respect, maar dat kan niet waar zijn", zegt Manders in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als je tegen een taxichauffeur in New Delhi zegt dat je uit Rusland of België komt, denk ik niet dat hij meteen over pakweg Pol Van Himst en de huidige spelers van Rusland begint. Kom je uit Nederland, dan gaat het overal ter wereld meteen over voetbal. Over Johan Cruijff, Ruud Gullit, en inmiddels over Virgil van Dijk en Frenkie de Jong."

Het Nederlands voetbal had het jaren moeilijk op Europees niveau, maar verzameld nu in rap tempo punten. Mede door de successen van Ajax in de Champions League en doordat drie Eredivisieclubs komend seizoen actief zijn in de Europa League. "Afgemeten aan televisiegeld zijn we nu de elfde markt in Europa. Ik vind dat we de zesde moeten kunnen worden. Waarom zou dat niet kunnen?"

Kunstgras 

Kunstgras gaat volgens Manders niets bijdragen aan de groei van de Eredivisie. "Het gaat 'm gewoon niet worden. Het experiment is mislukt", aldus Manders. "In het buitenland kun je straks echt niet aankomen met een competitie waar de helft op een andere ondergrond speelt."