De belangrijkste zeven vragen over Feyenoord City beantwoord

Feyenoord City roept veel vragen en emoties op bij iedereen die de club uit Rotterdam een warm hart toedraagt. RTV Rijnmond zette de belangrijkste zeven vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is Feyenoord City?

Feyenoord probeert al ruim tien jaar een nieuw stadion te krijgen of om de huidige Kuip te laten verbouwen. In 2016 gaat het beter samenwerken met de Gemeente Rotterdam. Zij willen Rotterdam-Zuid een compleet nieuwe look geven. Zo moeten er naast een nieuw stadion ook nieuwe woningen en winkels komen. Al deze plannen worden samen gevoegd tot Feyenoord City.

2. Waar moet het stadion komen?

Het stadion moet op een parkeerterrein komen te liggen nabij de huidige Kuip. De eerste paal had al in de grond moeten staan, maar dit is dus nog niet het geval.

3. Komt het stadion er ook definitief? 

Feyenoord heeft nog altijd niet besloten of het stadion ook echt gebouwd gaat worden. Daar zijn drie redenen voor. Die zullen we hieronder beschrijven.

4. De businesscase

Met de businesscase is Feyenoord klaar. De club heeft er vertrouwen in dat er in de nieuwe Kuip jaarlijks 25 miljoen euro gaat worden verdiend. Hiervoor moeten wel jaarlijks 24 wedstrijden worden gespeeld in De Kuip, wat betekent dat Feyenoord elk jaar Europees voetbal moet halen. Daarnaast moeten er elk duel ook gemiddeld 50.000 fans in het stadion zitten. Een extern bureau heeft het naar de gemeenteraad doorgeschoven om te kijken of dit ook realistisch is.

5. De financiering

Feyenoord zou nog 120 miljoen euro nodig hebben om het totaalbedrag van 441 miljoen euro bij elkaar te krijgen. De Rotterdammers zeggen in gesprek te zijn met investeerders, om zo ook de laatste miljoenen binnen te slepen. Het hoopt voor de zomer de financiering nog rond te krijgen.

6. De bouwkosten

Feyenoord is hiervoor in gesprek met de bedrijven BAM en Besix. Er moet een contract getekend gaan worden waarin staat dat het stadion voor een gegarandeerd bedrag gebouwd gaat worden. Dit is belangrijk, omdat bij hogere bouwkomsten de uiteindelijke inkomsten lager zullen zijn. Door stijgende staalprijzen is het de vraag of het contract er wel kan komen. Als dat niet zo is zullen de bouwplannen aangepast moeten worden, of volledig gestopt worden met het plan voor de nieuwe Kuip.

7. Wanneer moet het besluit genomen zijn?

Het besluit over de financiering en bouwkosten moet voor het einde van 2021 genomen zijn. De gemeenteraad wordt steeds ongeduldiger, maar wachten voorlopig af wat Feyenoord beslist. De club heeft afspraken gemaakt met de gemeente en zij willen pas financieel meewerken als al die afspraken worden nagekomen. Op dit moment voldoet Feyenoord nog niet aan alle afspraken. Als in het najaar de lichten op groen gaan, wordt in 2022 de eerste paal geslagen en wordt de nieuwe Kuip in 2025 in gebruik genomen.