TOTO stopt met sponsoren VI, NH Radio schrapt show van Derksen

TOTO stopt met het sponsoren van Vandaag Inside, dat maakt een woordvoerder van de Nederlandse loterij dinsdag bekend. Het gokbedrijf was jarenlang verbonden aan VI, maar aan de samenwerking komt nu dus een eind. Het heeft alles te maken met het 'kaarsverhaal' dat Johan Derksen op dinsdagavond in een uitzendingvertelde.

Derksen werd onderwerp van gesprek nadat hij live in de uitzending sprak over een avond die hij vijftig jaar geleden had beleefd. Na een avond stappen was hij samen met een vriend met twee vrouwen mee naar huis gegaan. Toen de vrouw op een bepaald moment bewusteloos van de drank was, zou Derksen haar met een kaars hebben gepenetreerd. 

Een dag later reageerde de tv-persoonlijkheid in een nieuwe uitzending uiteraard na de ontstane commotie. Hij nuanceerde zijn uitspraken en stelde dat er geen sprake was geweest van penetratie. De kaars zou in een sokkel tussen de benen van de vrouw zijn gelegd. Hij excuseerde zich tijdens de nuancering niet voor zijn uitspraken, iets wat hij donderdagavond wel van plan is.

Excuses komen te laat

Die excuses komen echter te laat, TOTO heeft namelijk al een besluit genomen en het OM heeft laten weten dat het de uitspraken gaat onderzoeken. Datzelfde geldt voor NH Radio, waar Derksen een programma presenteerde. Het station heeft het programma van Derksen direct stopgezet en beëindigt de samenwerking. "Het feit zelf en het nalaten van een kritische reflectie op zijn eigen gedrag zijn voor de omroep de redenen om dit programma te stoppen", zegt hoofdredacteur Henk Ruijl.

"De excuses die zijn aangekondigd komen te laat. Los van de uitkomsten van het onderzoek door het OM: we wisten best dat we met Johan een unieke en eigenzinnige presentator op zender haalden, maar dat kan niet betekenen dat hij dingen uitdraagt die zo ver afstaan van wat wij als omroep tot onze waarden vinden behoren", besluit Ruijl.