Laatste vijf edities van AZ - Feyenoord

Het AFAS Stadion is zondagmiddag het decor van de Eredivisie-topper tussen koploper AZ en nummer vier Feyenoord. Voetbalflitsen blikt terug op de laatste vijf onderlinge ontmoetingen in Alkmaar.

AZ - Feyenoord 0-4 (2016/2017)

In het kampioensjaar van Feyenoord kende de ploeg van Giovanni van Bronckhorst weinig problemen met de uitwedstrijd tegen AZ. De Rotterdammers waren in de eerste helft oppermachtig en stonden halverwege op een 0-3 voorsprong.

Ook in de tweede helft had AZ amper iets in te brengen tegen Feyenoord, dat de schade echter beperkt hield. In de 69ste minuut bepaalde Tonny Vilhena de eindstand op 0-4.

AZ - Feyenoord 0-4 (2017/2018)

De ontmoeting tussen AZ en Feyenoord op 1 oktober 2017 leek haast een kopie van de vorige editie: een vroege voorsprong voor Feyenoord en een 0-3 ruststand. Ditmaal had AZ iets meer in te brengen en kreeg in de eerste helft de nodige mogelijkheden. Een Alkmaarse treffer bleef echter uit.

Na rust ging Feyenoord vrolijk verder met het creëren van kansen en kwam in de 57ste minuut op 0-4 dankzij Vilhena. De mannen van Van Bronckhorst konden de score nog verder uitbreiden, maar dat gebeurde niet. Daarmee won Feyenoord opnieuw met ruime cijfers in Alkmaar.

AZ - Feyenoord 1-1 (2018/2019)

De ban was al vrij snel gebroken tijdens de clash tussen AZ en Feyenoord in het seizoen 2018/2019. De thuisploeg nam al na vijf minuten spelen de leiding. Na een flitsende aanval van AZ kon Albert Gudmundsson de bal rustig binnenschuiven: 0-1.

Na een half uur werd het AFAS Stadion opgeschrikt door de blessure van Myron Boadu. Na een sprintduel met Eric Botteghin liep de spits een zware enkelblessure op en schreeuwde hij het uit van de pijn. Een blessure die Boadu uiteindelijk zeven maanden aan de kant zou houden.

De horrorblessure van Boadu had zijn weerslag op de formatie van John van den Brom, want Steven Berghuis liet vijf minuten voor rust de gelijkmaker aantekenen voor Feyenoord.

De tweede helft stond te boek als enerverend en intens. Daarin was AZ de bovenliggende partij, maar de club uit Alkmaar vergat te scoren. AZ moest daarom genoegen nemen met een punt: 1-1.

AZ - Feyenoord 4-2 (2020/2021)

Na ruim twee jaar stonden AZ en Feyenoord weer tegenover elkaar, maar deze keer zonder publiek wegens de coronacrisis. In de achtste minuut kopte Marcos Senesi een harde voorzet van Berghuis tegen de touwen: 0-1. Feyenoord bleef daarna de overhand houden, maar zag AZ in minuut 22 uit het niets langszij komen via Boadu.

Lang kon AZ niet genieten van de gelijkmaker, want drie minuten later tikte Luis Sinisterra Feyenoord alweer op voorsprong. Desondanks stond er halverwege een gelijke stand op het scorebord. Vijf minuten voor rust maakte Boadu er 2-2 van.

Na iets meer dan een uur spelen completeerde de spits van AZ zijn hattrick, nadat doelman Justin Bijlow de bal zomaar had ingeleverd bij Fredrik Midtsjø. Zodoende stonden de Alkmaarders voor het eerst die middag op voorsprong.

Feyenoord ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar kon moeilijk een vuist maken. Sterker nog: AZ breidde de score uit. Een kwartier voor tijd maakte Leroy Fer een overtreding op Owen Wijndal en veroorzaakte daarmee een penalty. Teun Koopmeiners ging achter de bal staan en bepaalde de eindstand op 4-2.

AZ - Feyenoord 2-1 (2021/2022)

Eerder dit jaar stond de meest recente ontmoeting tussen AZ en Feyenoord op het programma. Ditmaal mocht er wél publiek aanwezig zijn in het AFAS Stadion. In de eerste helft werd Feyenoord getrakteerd op een Alkmaarse storm.

Na ruim een kwartier spelen veroorzaakte Jorrit Hendrix een strafschop. Jesper Karlsson ontfermde zich over de pingel en bracht AZ al vroeg op voorsprong. Ruim tien minuten later kreeg de ploeg van Pascal Jansen opnieuw een penalty. Karlsson ging wederom achter de bal staan, met succes: 2-0. Dani de Wit kopte AZ even later zelfs op 3-0, maar de VAR keurde zijn treffer af.

In de zesde minuut na rust produceerde Feyenoord de aansluitingstreffer. Doelman Peter Vindahl werd in de lucht afgetroefd door Sinisterra. De bal viel voor de voeten van Lutsharel Geertruida, die de bal van dichtbij over de lijn duwde: 2-1.

De ploeg van Arne Slot ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar het aantal kansen bleef beperkt. AZ had de zaakjes prima op orde en trok de drie punten over de streep.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘AZ - Feyenoord’

Uitvak Feyenoord zingt Orkun Kökcü toe: "Schijt aan iedereen" (VIDEO)

Feyenoord-fans ergeren zich groen-en-geel aan Van Gangelen: "Verschrikkelijk!"

Het Legioen geniet van prestatie Feyenoord: "Een echte teamprestatie"

VIDEOGOAL: Wondergoal Danilo bezorgt Feyenoord marge van twee

VIDEOGOAL: Szymanski knalt Feyenoord op voorsprong in Alkmaar

VIDEOGOAL: Feyenoord reageert razendsnel op achterstand en komt via Kökcü op 1-1