Woede om politieoptreden na duel Feyenoord: "Onbegrijpelijk dat waterkanon werd gericht op onschuldigen"

Feyenoord won zondagmiddag met 2-0 van FC Utrecht en plaatste zich daardoor na een moeizaam seizoen voor Europees voetbal. Een mooie middag voor de fans, waarvan er 6.500 aanwezig mochten zijn in De Kuip. Na afloop ging het echter gruwelijk mis. 

Enkele groepen supporters waren na afloop van het duel aan het rellen. Er werd veel vuurwerk bij afgestoken. Supporters die zich hierbij afzijdig hielden en naar huis wilden vertrekken werden tegen gehouden voor de ME en politie. Na een tijdje werd opgeroepen dat het gebied waar ze stonden ontruimd zou worden, waarna direct het waterkanon en politiepaarden werden ingezet. Supporter Ginger (45) was met kinderen Ashley (14) en Naomi (8) onderdeel van de groep fans die naar huis wilden, maar terecht kwam tussen het politiegeweld.

"Er was geen moment tijd om rustig weg te lopen", zegt Ginger tegen het Algemeen Dagblad. "Er brak paniek uit, ook bij mijn dochters. Ze zijn met kletsnatte kleding en totaal in paniek het gras in gesprongen, om de paarden te ontwijken. Totaal in paniek belde Ashley mij op en ze vertelde dat ze moesten rennen voor de politie. Wij hebben onze meiden geleerd dat de politie je beste vriend is. Dat kunnen we nu niet meer verkopen. Mijn jongste dochter zegt dat ze nooit meer naar De Kuip gaat. Het is onbegrijpelijk dat de ME het waterkanon richt op onschuldige mensen."

"We denken niet: laten we even onschuldige mensen nat gaan spuiten"

Politiewoordvoerder Jesse Brobbel zegt dat het nooit had mogen gebeuren en betreurt dat onschuldige mensen slachtoffer zijn geworden van het politiegeweld. "We hebben getracht de inzet zo kort mogelijk te houden en de relschoppers te verjagen. We betreuren de keuze van de relschoppers om zich te mengen tussen het publiek. Door het publiek om te leiden wilden wij ons focussen op de relschoppers. Vergeet niet dat we daar wel voor zijn opgeroepen. We denken niet: laten we even onschuldige mensen nat gaan spuiten."