De leukste momenten van Louis van Gaal sinds hij weer bondscoach van Oranje is

Louis van Gaal begon op 4 augustus 2021 officieel aan zijn derde periode als bondscoach. Op de eerste persconferentie was het gelijk genieten, termen zoals ''vrienden van de media'' en ''ik zou ook bij mezelf uitkomen'' kwamen daar voorbij.

Valentijn Driessen

Valentijn Driessen lijkt de enige journalist die echt tegen Louis van Gaal ingaat als het kan. Op de eerste persconferentie was het destijds alweer raak, Valentijn vroeg Louis waarom hij geen 1-4-3-3 wil spelen. Louis antwoordde denigrerend ''jij zegt van wel, dus ik hoop dat je ook je schaduwelftal een keer in je krantje zet''. Valentijn leek niet echt gediend van die woordkeuze en zei direct ''Krant, Krant hé''. Voor de wedstrijd tegen Turkije botsten de twee weer met elkaar. Driessen zei dat Van Gaal 'verdedigend voetbal' wil spelen en dat liet Van Gaal niet over zijn kant gaan: ''Valentijn, jij hebt er helemaal geen verstand van, sorry dat ik het moet zeggen''.

Jeugdspeler

Louis van Gaal was een dag na de 6-1 overwinning op Turkije alweer op het trainingsveld te vinden. Bij zijn oude amateurclub SV De Meer in de Amsterdamse Watergraafsmeer gaf hij het startsein bij een nieuwe spaaractie van de Albert Heijn. Met deze spaaractie kunnen klanten van de grootgrutter geld inzamelen voor hun favoriete amateurclub. Van Gaal gaf nog een korte training aan een verzameling pupillen van SV De Meer. De bondscoach maakt er geen vrijblijvende bijeenkomst van: ''Even aandacht alsjeblieft. Ik wil dat je me aankijkt als ik tegen je praat'', kreeg een niet oplettende jeugdvoetballer te horen. Van Gaal liet de jongens en meisjes nog wat oefenvormen doen en poseerde daarna voor een groepsfoto.

Hans Kraay jr.

Een mooi moment op het trainingscomplex van Zeist, waar Louis van Gaal Willem van Hanegem en Hans Kraay jr. tegenkwam. De bondscoach complimenteerde Van Hanegem met hoe hij eruit ziet, en vroeg vervolgens aan de Kromme en Hansie Hansie hoe oud ze zijn. Van Gaal hoorde dat Van Hanegem 77 jaar oud is Hans Kraay jr. 61 jaar, waarna hij lachte: ''Willem, wat zie jij er dan goed uit''.

Chaps en vermoeidheid

De eerste interlandweek sinds de terugkeer van Louis van Gaal ging de 70-jarige bondscoach destijds niet in de koude kleren zitten. Na de wedstrijd tegen Turkije (6-1) gaf De bondscoach aan dat hij 'erg vermoeid' is. 

''Deze week was voor mij erg vermoeiend'', vertelt Van Gaal aan de NOS. ''Het is fantastisch om met jonge mensen om te gaan, dat houdt je scherp. Maar het is ook vermoeiend, omdat ik zoveel gesprekken heb gevoerd. Met iedere speler. Soms wel drie of vier stuks. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, want het zijn intensieve gesprekken''.

Van Gaal wees ook op het drukke schema: ''Drie wedstrijden in één week is zwaar voor spelers, maar ook voor de staf. Binnen twee dagen analyses maken, spelers voorbereiden met een tactische wedstrijdbespreking, dan elf tegen elf spelen, spelhervattingen uitleggen... Het is allemaal niet zo makkelijk. Maar het is geen offer, hoor''.

Ook de chaps van de bondscoach kwamen ter sprake. ''Hoewel niet veel mensen mijn telefoonnummer hebben, heb ik ook wel veertig of vijftig 'chaps' of hoe heten die dingen ook alweer, gekregen'', tekent De Telegraaf op uit zijn mond. De 70-jarige oefenmeester, die 'chats' en 'apps' combineerde en er een nieuw woord van maakte.

Ziekte Van Gaal

Overigens maakte Van Gaal eerder bekend dat hij ziek is. Louis van Gaal heeft prostaatkanker