LIVE: Noord-Ierland - Nederland: Hoogtepunten, interviews en samenvatting #NIENED
Frenkie de Jong stelt dat Oranje de kwaliteiten heeft om Europees kampioen te worden

Frenkie de Jong stelt in gesprek met NUSport dat Nederland één van de kanshebbers is om het EK 2020 te winnen. Volgens de 22-jarige middenvelder is er geen uitgesproken favoriet en doet Nederland voor geen enkel land echt onder. 

"Wij zijn geen topfavoriet en ik weet niet of die er überhaupt is. Van Frankrijk wordt gezegd dat het er een beetje boven uitsteekt, maar ik denk dat er wel een stuk of zes landen zijn die een goede kans maken. Ik vind niet dat we veel onder doen voor andere landen, maar we zijn ook niet veel beter. Het ligt dicht bij elkaar."

"Aan een kwartfinale heb je niks"

"Als je naar een toernooi gaat met de kwaliteiten die wij hebben, dan moet je gaan om te winnen. Na een kwartfinaleplaats kun je misschien zeggen dat het een leuk toernooi was, maar daar heb je niets aan."

Opinie van de Week: Ronald Koeman heeft nog een half jaar de tijd om de minpunten te repareren

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Ronald Koeman foeterde weer eens op het wonderlijke sentiment van de Nederlandse liefhebber. Dat stoort hem regelmatig, erkende de bondscoach korzelig. Begrijpelijk want bij de beleving van vooral Oranje verdwaalt het volk dikwijls in verre uitersten. Het ene moment deugt niets aan de ploeg, het volgende ogenblik geldt het elftal als onbetwiste favoriet voor het EK. Een middenweg is veelal onvindbaar.

Koeman hekelde terecht negativisme in Nederland

De Nederlander heeft inderdaad, een beetje in Zuid-Amerikaanse stijl, de neiging in het voetbal heel snel door te slaan. Ten tijde van de crisis in de polder werd Oranje tot diep in de kelder afgebroken. De schaarste zou nog decennia aanhouden, somberde het leger aan pseudo-kenners. Terecht hekelde Koeman dat overdreven negativisme. Rustig wachten op de volgende lichting talenten en de zon zou weer spoedig flonkeren.

Nu het Nederlands elftal zich na zes jaar weer eens heeft geplaatst voor een groot zomers evenement, in dit geval de eindronde van het EK, had de bondscoach hoorbaar geen zin om de matte, saaie en zuinige 0-0 in Belfast te bekritiseren. We gaan een interessant toernooi tegemoet, opperde hij in een poging de aandacht te verschuiven. Een juiste prognose, want het heeft er alle schijn van dat de verhoudingen in de bovenste helft van het deelnemersveld heel dicht aaneen schurken.

Rechterkant Oranje het probleem tegen Noord-Ierland

Oranje heeft bewezen zich te kunnen met de grotere landen in Europa. Dat klopt maar dat is nog geen garantie voor een plaats in de finale. Ook uit tegen Noord-Ierland, 34ste op de FIFA-wereldranglijst, bevestigde het elftal weer eens zijn zwakke punten. Met name de rechterkant functioneerde onvoldoende, met Joël Veltman als back, Marten de Roon als verbindingsman en Steven Berghuis als probeersel op de vleugel. 

Tamelijk snel wisselde Koeman de remmende en storende De Roon in voor Davy Pröpper, wat tot iets meer snelheid in de opbouw leidde, maar ook weer niet als de blijvende verbetering uitpakte. De keuze voor Veltman boven Denzel Dumfries blijft raadselachtig. Aan beide verdedigers kleven de nodige bedenkingen, maar de Ajacied trapte voor de zoveelste keer bijna elke bal terug of kort in de breedte. En hij veroorzaakte weer eens een strafschop, een tikkeltje zwaar maar ook weer niet toevallig van zijn hand.

Het is al eerder aangetoond, tegen een zwaar defensief ingestelde tegenstander heeft het opstellen van De Roon als controleer weinig nut. Het verplaatst ook teveel het belang naar Frenkie de Jong, die andermaal worstelde met de stringente dekking van de Noord-Ieren. Op het middenveld moest Donny van de Beek de grieperige Georginio Wijnaldum vervangen en ook dat ontpopte zich verre van een gelukkige keuze. Als een soort nummer tien haalde hij bij lange niet het niveau van de onvermoeibare loper uit Liverpool en was evenmin gevaarlijk in de zestien.

Memphis Depay werd erg gemist tegen Noord-Ierland

Voor alles miste Oranje in het vrieskoude Belfast de frivole Memphis Depay, niet alleen topscorer maar ook animator en gangmaker van de aanval. Ryan Babel deed zijn best op zijn positie, maar ontbeert nu eenmaal de techniek van deze vaak onnavolgbare kunstenaar. Zonder hem zal de score bijna altijd lager uitvallen. Twee reële kansen telde de schamele oogst in en tegen Noord-Ierland. Eén van de spits uit Turkije, en een bal op de lat van Berghuis, die net als bij Feyenoord iets te gemakzuchtig vluchtte in een weg te koppen voorzet met links vanaf rechts.

Ofschoon hij ditmaal evenmin uitblonk, mag Quincy Promes zich inmiddels tot een vaste waarde beschouwen voor de voorhoede. En dat voor zowel links als rechts. Net als Memphis en Babel varieert hij het spel, in tegenstelling tot Berghuis op rechts. Er is tegenwoordig meer aanbod voor die plaats, met opties als Steven Bergwijn van PSV en Calvin Stengs van AZ. Het lijkt de moeite waard om in de uitzwaai-wedstrijd van dinsdag tegen Estland de nieuweling uit Alkmaar eens te testen, met clubgenoot Myron Boadu wellicht in de loop van de tweede helft.

Ter afronding van deze nuchtere nabeschouwing over het wel erg moeizame duel van zaterdagavond, toch nog een laatste opmerking: het Nederlands elftal heeft in het verleden aanzienlijke betere doelverdedigers onder de lat gekend dan Jasper Cillessen. Koeman heeft evenwel nog een half jaar de tijd om alle minpunten te saneren….

LEX MULLER

VIDEO: Geeft Steven Berghuis FOX Sports-journalist de schuld van Koeman-reprimande?

Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis was de afgelopen week in opspraak vanwege een 'elleboogstoot' aan RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen. Of zoals Berghuis het zelf noemde: "een porretje". Toen FOX Sport-journalist Pascal Kamperman begin deze week aan Ronald Koeman vroeg of hij een gesprek heeft gehad met Steven Berghuis hierover erkende de bondscoach dat. 

Ronald Koeman op de vraag van Kamperman over de actie Steven Berghuis tegen RKC Waalwijk.Toen dezelfde Kamperman na het duel tegen Noord-Ierland, zaterdagavavond, met Berghuis sprak, was de vleugelaanvaller de persconferentie van eerder deze week nog niet vergeten... 

VIDEO: Ongelukkige Joël Veltman grapt over handsbal: "Ik neem het stokje van Matthijs over"

Voor de tweede keer in korte tijd veroorzaakte Joël Veltman een strafschop. Twee weken geleden kreeg hij een strafschop tegen Chelsea tegen vanwege een handsbal en ook in de interland tegen Noord-Ierland was Joël de sjaak. Hij kreeg de bal op de arm en een strafschop tegen. Hoe denkt Joël zelf over zijn ongelukigge (hoofd)rol?

Cillessen claimt aandeel in gemiste strafschop: "Dat mag toch ook wel gezegd worden"

Oranje hield zaterdagavond de nul tegen Noord-Ierland, weet zich na de 0-0 zeker van EK-plaatsing volgend jaar, en Jasper Cillessen was blij dat de strafschop van Noord-Ierland niet werd benut. De doelman van Valencia claimde enige eer voor die misser, ofschoon het Steven Davis was die de bal in Belfast vooral huizenhoog overschoot.

Het Algemeen Dagblad sprak Cillessen na afloop en die merkte op. "En weer ging die strafschop er niet in. Dat mag toch ook wel gezegd worden." Absoluut eens natuurlijk. En bij deze dus. 

Want hoewel Cillessen niet echt bekend staat als penaltykiller. "Drie van de laatste vijf strafschoppen op mij zijn er niet in gegaan. Het klopt dat al die strafschoppen over werden geschoten. Ik had die ballen inderdaad liever zelf gestopt maar mis is mis." 

Oranje-spelers vieren feest na plaatsing voor EK 2020: "Deze zomer wordt hot!"

De spelers van Oranje vieren feest nu plaatsing voor het EK 2020 een feit is! En terecht!

Plaatsing Oranje voor EK 2020 legt KNVB financieel bepaald geen windeieren

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich zaterdagavond dankzij een 0-0 gelijkspel bij Noord-Ierland definitief voor het EK 2020 en dat is vanuit sportief oogpunt natuurlijk prachtig. Bovendien legt het de KNVB in financieel opzicht bepaald geen windeieren.

Alleen al door de plaatsing van Oranje ontvangt de Nederlandse voetbalbond bijna 10 miljoen euro. Bij iedere overwinning in de groepsfase komt daar nog eens anderhalf miljoen euro bij. Een gelijkspel levert 750.000 euro op. Ieder rondje dat de ploeg van Ronald Koeman verder komt, is bovendien goed nieuws voor de portemonnee. Een plek in de achtste finale levert nog eens twee miljoen op, een plek in de kwartfinale 3,25 miljoen en als Oranje bij de laatste vier komt, ontvangt de bond zelfs vijf miljoen. Voor de winnaar ligt nog eens tien miljoen euro klaar en de runner-up krijgt zeven miljoen.

Het zorgde ook in de cafés voor grote vreugde ;-)

Is het hier niet een beetje te koud voor? Noord-Ierse fan in blote bast tijdens #NIRNED

Is het hier niet een beetje te koud voor? Warmer dan vier graden is het zaterdagavond niet en toch vindt deze Noord-Ierse fan het nodig om in zijn blote bast te staan. LOL!

Daley Blind en Joël Veltman afgemaakt na eerste helft Noord-Ierland - Nederland

Nederland mag van geluk spreken dat het halverwege niet op achterstand staat tegen Noord-Ierland. De ploeg van Michael O'Neill kreeg namelijk een strafschop, die werd gemist door Steven Davis. Zelf kwam Oranje niet verder dan een balletje op de lat en dus wordt op social media gezocht naar een zondebok. Of in dit geval twee: Joël Veltman en Daley Blind komen er niet goed vanaf.

Noord-Ierland krijgt penalty na 'hands' Veltman, Steven Davis verprutst buitenkansje volledig

Noord-Ierland krijgt na een half uur spelen een zeer dubieuze penalty. Joël Veltman krijgt de bal inderdaad op zijn arm, al kun je je afvragen wat hij daar nou echt aan kan doen. Gelukkig voor Oranje is Steven Davis, de aanvoerder van Noord-Ierland, zo vriendelijk om de bal de derde ring in te schieten. 

Wat een feestje: Oranje-fans zorgen voor heerlijk sfeertje op weg naar het stadion

Oranje-fans bouwen op weg naar het Windsor Park een heerlijk feestje. Flink wat Nederlandse fans op de been in Noord-Ierland.  

Keuze Ronald Koeman voor Steven Berghuis valt helemaal verkeerd: "Één grote grap!"

Zonder twijfel de meest opvallende naam in de opstelling van het Nederlands elftal tegen Noord-Ierland is die van Steven Berghuis. De Feyenoorder krijgt de voorkeur boven onder andere Calvin Stengs. Dit zorgt op Social Media voor het nodige onbegrip. Een greep uit de vele reacties.

Opvallend! Ronald Koeman verrast met opstelling Oranje tegen Noord-Ierland

Dit mag toch wel enigszins verrassend genoemd worden: Steven Berghuis staat in de basis tegen Noord-Ierland. De Feyenoorder speelt omdat Memphis Depay niet fit genoeg is. Ryan Babel staat zodoende in de spits en wordt geflankeerd door Berghuis en Promes. 

Achter de naam van Georginio Wijnaldum stond een vraagteken en hij is kennelijk niet fit genoeg. Marten de Roon, Frenkie de Jong en Donny van de Beek vormen het middenveld. 

Opstelling Oranje tegen Noord-Ierland

Hier moet het zaterdagavond gebeuren

Ronald Koeman grapt na 'slechte vraag' tegen journalist: "Kom je ook uit Noord-Ierland?"

Ronald Koeman heeft het op de persconferentie over Myron Boadu en Calvin Stengs. Volgens de bondscoach heeft het AZ-duo nog wat moeite om bij het hoge niveau van Oranje aan te haken. Zijn woorden worden echter niet helemaal goed geïnterpreteerd en dus grapt hij tegen een journalist: "Kom je ook uit Noord-Ierland?"

Koeman is, zo begrijpen we uit zijn grapje, niet al te erg onder de indruk van de tegenstander van zaterdag. 

Memphis Depay en Stefan de Vrij ontbreken tegen Noord-Ierland

Het Nederlands elftal moet het zaterdag tegen Noord-Ierland stellen zonder Memphis Depay en Stefan de Vrij. Eerstgenoemde kampt met een bovenbeenblessure. Wat er precies met De Vrij aan de hand is, is niet bekend. Georginio Wijnaldum, die deze week griep had, kan gewoon spelen.

Deze website van Socios Sports gebruikt “cookies”. Er worden functionele cookies gebruikt, noodzakelijk voor de werking van de website en statistische cookies om inzicht te krijgen in het gebruik en effectiviteit van de website. De website gebruikt ook advertentie cookies om advertenties af te stemmen op uw voorkeuren op basis van uw klikgedrag. Tenslotte worden via de website ook social media cookies geplaatst om dingen te kunnen ‘liken’ en ‘delen’. Advertentie- en social media cookies zijn van derde partijen en verzamelen mogelijk ook uw gegevens buiten deze websites. Door op “Ja, ik accepteer de genoemde cookies”, geeft u toestemming voor het plaatsen van advertentie cookies. Meer weten over cookies? Klik dan hier.