Opinie van de Week: Ook na ontslag van Alex Pastoor blijft Sparta een degradatiekandidaat

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Nimmer eerder pijnigde op Spangen de tegenstander het edele Sparta met een vernedering van 7-0. Een historisch dieptepunt voor de oudste profclub van Nederland. Volgens de geschiedschrijving opgericht op 1 april 1888 als de Rotterdamsche Cricketclub Sparta, door acht scholieren aan de HBS van dertien tot en met vijftien jaar. Onwaardig en weer een smet op al die 129 jaren vol pracht en praal.

Sparta woont ook als enige voetbalclub op een Kasteel. Het typeert het adellijke karakter van deze onsterfelijke grijsaard, die lang geleden in de vorige eeuw een zestal landstitels vierde. Waar Bok de Korver nog steeds voortleeft als recordinternational, ruim voor Rinus Terlouw. Iconen van vroeger, zoals ook Jan van Beveren op de gewijde grond in Rotterdam uitgroeide tot de beste doelman aller tijden van het land.

Sparta leunt op onvergetelijke anekdotes

Geen club in het betaalde voetbal leunt op zoveel onvergetelijke anekdotes als Sparta. Fameuze trainers schreden over de oprit naar het Kasteel, als Dennis Neville (acht seizoenen in dienst), Bill Thompson, Wiel Coerver, Georg Kessler en zelfs kort Elek Schwartz. Vanaf 1954, na de invoering van het beroepsvoetbal, handhaafde het eerste zich decennia achtereen in de eredivisie, waar in 1959 het laatste kampioenschap de suprematie van Rotterdam-Noord nog eens bevestigde.

Maar stilaan vrat de slijtage zich naar binnen. Na het eeuwfeest in 1988 bleek de achtste klassering maximaal bereikbaar. Steeds lager zonk Sparta naar de diepte, met driemaal een zeventiende plaats. De laatste maal, in 2002, luidde dat voor het eerst degradatie in naar de eerste divisie. Na drie seizoenen keerde het terug in de eredivisie, voor een termijn van vijf jaar. Maar in 2010 tuimelde het opnieuw naar een lager niveau, nu zelfs voor een periode van liefst zes jaar.

Jaloerse blik naar Excelsior

Het leek lang alsof Sparta schier onzichtbaar voortploeterde op Spangen. Verborgen in de eerste divisie wipte het van de negende, tweede, derde, zestiende naar de achtste plek. Heel de club snakte naar de promotie, maar pas in de zomer van 2016 gaf de eerste plaats recht op de afgesmeekte overgang. Niet zonder jaloezie werden de vaak betere prestaties van Excelsior in de stad bekeken. En dat met een langere begroting.

Sinds 2002 sneuvelden niet minder dan 22 (?) trainers op het onrustige Spangen.. Uiteenlopende types als Rijkaard, Korbach, Snoei, Van Tiggelen, Vloet, Booy, Adelaar, De Mos, Everse, Vonk, Ten Cate, kortom teveel om op te noemen. Bepaald niet de bekrachtiging van een standvastig en consistent  beleid. Op 1 januari 2015 sloot Alex Pastoor vooralsnog de rij, als opvolger van Gert Kruys. Werkloos na een vreemde en onvriendelijke affaire met AZ in mei 2014.

Pastoor viste Sparta uit de eerste divisie en toog op avontuur in de eredivisie. Dat viel bitter tegen: vijftiende en maar net ontsnapt aan de nacompetitie. Als technisch directeur kreeg de trainer ook nog eens de zeggenschap over de invulling van de selectie. Dikwijls geen gelukkig combinatie van functies, met tal van eerdere voorbeelden. De groep werd laat afgerond voor het huidige seizoen en bleek niet te voldoen aan de verwachting van een stabiele deelnemer aan de hoogste afdeling. Met als eerste blamage: de veel vroege uitschakeling voor de beker tegen RKC.

Het boterde al maanden niet tussen directie en Pastoor

Het boterde al maanden niet tussen de directie en de eigenzinnige trainer. Zonder meer een vakman met een heldere visie, maar niet even vlot benaderbaar in de omgang. Te midden van de vele twijfels omringde Sparta zich met Leo Beenhakker en Edward Metgod als adviseurs. Kennelijk niet de juiste oplossing, al gloorde er verbetering in de aanpak van de wedstrijden. Maar de historische afgang tegen uitgerekend Feyenoord kostte Pastoor als voorspelbaar zijn baan in Rotterdam. Na René Hake bij FC Twente het tweede ontslag in de eredivisie.

Voor zondag functioneert Dolf Roks, als hoofd jeugdopleiding, in Groningen als tijdelijke vervanger. Voor de hervatting later in januari moet de nieuwe trainer zijn aangesteld, waarbij de naam van Mario Been op Spangen rondzingt. Maar ook dan zal Sparta moeten beseffen dat het jammer genoeg in de kring van degradatiekandidaten meedanst.

LEX MULLER