De thuishaven van NEC; alles wat je moet weten over het Goffertstadion
Inhoudsopgave
'De Bloedkuul' is de bijnaam van de thuisbasis van NEC uit Nijmegen, dat de naam van het Goffertstadion draagt. Hoe komen zij aan deze naam? Dat én nog veel meer vertelt Voetbalflitsen je in onderstaand artikel!
De Nijmegenaren beschikken over een stadion voor 12.500 duizend voetbalsupporters uit de omgeving. In het verleden werd het stadion ingezet voor wedstrijden van verschillende sporten, waaronder motorcross, honkbal, schaatsen, windhonden, handbal, atletiek, gymnastiek, rugby, autospeed, baanwielrennen en paardensport. Sinds 2000 is de focus gevestigd op de voetballerij.
Wat moet je weten bij een bezoek aan het Goffertstadion, het stadion van NEC Nijmegen?
Wat is het adres en telefoonnummer van het Goffertstadion?
Het Goffertstadion is gelegen aan het Stadionplein 1, 6532 AJ in Nijmegen. Het telefoonnummer is 024-3590360.
Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?
Voor de Nijmeegse voetbalsupporters openen 1,5 uur voorafgaand aan het eerste fluitsignaal de toegangspoorten richting de tribunes en het speelveld.
Wanneer is het Goffertstadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?
Op doordeweekse werkdagen is de thuishaven van NEC geopend tussen 12:00 uur en 17:00 uur. De club biedt buiten wedstrijddagen om ook de mogelijkheid om een stadiontour te reserveren en rondgeleid te worden door verschillende ruimtes van het Goffertstadion. Voor vijf euro kan je per mail een reservering doorgeven.
Hoe kun je het het Goffertstadion bereiken?
Het stadion van de Nijmegen Eendracht Combinatie is prima te bereiken op verschillende manieren op wedstrijddagen en niet-wedstrijddagen. Waar je doordeweeks gratis kunt parkeren als bezoeker, is dat anders in de weekenden. Via het omliggende Goffertpark kan je met de fiets of te voet het stadion eenvoudig bereiken en ook het openbaar vervoer biedt voldoende mogelijkheden.
Waar kun je (gratis) parkeren bij het Goffertstadion?
Bij Station Nijmegen Goffert en in de omliggende wijken kan je de auto parkeren op wedstrijddagen en afhankelijk van de plek is er wél of géén betaling nodig. Vanaf deze plekken ben je in vijftien minuten bij het Goffertstadion. De fietsen kan je bij je eigen toegangspoort van de thuishaven parkeren en ook wandelend afreizen richting Nijmegen wordt aangeraden door de club. De dichtstbijzijnde halte, genaamd Burgemeester Daleslaan, is te bereiken via lijnen 11 en 12. De trein stopt op hetzelfde station als waar je kan parkeren.
Wat is de verdeling van het Goffertstadion en waar zit jij?
Bron: NEC Nijmegen
Vak B is gereserveerd voor de supporters van de bezoekende club. Op de vakken E1, O1, OM, OR en ER is plek voor businessleden. De harde kern van NEC Nijmegen neemt tijdens thuiswedstrijden plaats op de vakken J en 080. 080 was vroeger vak K. De vakken C, D en E zijn voor gezinnen en aan de bovenzijde van vak P is plek voor supporters in een rolstoel.
Wat wist jij nog niet over het Goffertstadion?
Wanneer is het Goffertstadion gebouwd en wie ontwierp het?
In 1937 werd, aan de hand van de ontwerpen van architect D. Monshouwer, gestart met de bouw van het Goffertstadion. Na twee jaar bouwen werd de thuishaven van de Nijmegenaren officieel geopend door prins Bernard. Op het moment van oplevering waren slechts twee stadions op Nederlandse bodem groter wat betreft capaciteit, namelijk het Olympisch Stadion en Stadion Feijenoord.
Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Goffertstadion geweest of staan er gepland?
Er werd volop gevoetbald in Nijmegen. Niet alleen door het plaatselijke 'Ennesie', maar ook door het Nederlands elftal en zelfs FC Barcelona kwam eens op bezoek. In de loop der jaren hadden oplopende veiligheidsmaatregelen vanuit de KNVB er ook voor gezorgd dat de capaciteit steeds verder daalde en zodoende werd in 1998 besloten om het stadion volledig te renoveren. In januari van 2000 was deze volledig afgerond en werd het stadion feestelijk geopend.
In 2007 ontstonden plannen om de capaciteit van 12.500 te verhogen naar 20.000, maar tot op de dag van vandaag zijn deze plannen niet gerealiseerd. De laatste werkzaamheden dateren uit 2021, toen het gevulde bezoekersvak met Vitesse-fans aan de voorkant volledig was ingestort. Onderzoek wees uit dat het volledige stadion structureel onveilig was en zodoende werd er pas een jaar later weer gespeeld met (uit)publiek.
Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van NEC Nijmegen nog meer in het Goffertstadion plaats?
In het verleden vonden er enkele unieke wedstrijden plaats, waarbij niet alleen 'hoofdbezetter' NEC Nijmegen in actie kwam. Desondanks waren er ook een aantal keren landenteams in actie gekomen op het grasveld van het Goffertstadion voor oefen- en kwalificatiewedstrijden.
- Nederland - Finland
- Nederland - IJsland
- Nederland - IJsland
- Israël - Andorra
- Venezuela - Iran
- Oranje Leeuwinnen - Ierland
Bijzonderheden Goffertstadion
Sinds jaar en dag is Vitesse uit Arnhem de grootste rivaal van NEC Nijmegen, desondanks besloot de Nijmeegse clubleiding in mei van 1993 om te hulp te schieten. De Arnhemmers speelden tegen Feyenoord en PSV in het Gofferstadion, doordat het eigen stadion niet over voldoende capaciteit beschikte. De ontwikkeling van de Nijmegenaren maakt NEC een gevaarlijke ploeg in de Eredivisie.