Opinie van de Week: Al dat negativisme in Rotterdam over Dick Advocaat slaat nergens op

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Nederlanders stigmatiseren op leeftijd erger dan waar ook ter wereld. Wie de vijftig passeert, functioneert niet meer in het arbeidsproces. Bij zestig ben je afgeschreven, en een zeventiger hoort zich achter de geraniums te verstoppen. Dick Advocaat is van 27 september 1947, op het moment 71 jaar oud en als trainer bejaard en passé. Al zijn ervaring kan een dergelijke klakkeloze aanname niet ontkrachten.

Feyenoord wil of wilde Advocaat aanstellen als gelouterde trainer voor één seizoen, in de hoop dat hij tevens Dirk Kuijt kan inwerken voor de opvolging op lange termijn van Giovanni van Bronckhorst. Als aansluiting op een hedendaagse trend, zoals eerder bij PSV en zelfs ook in Rotterdam. In Eindhoven souffleert niet voor niets Bert van Marwijk de in het diepe geworpen Mark van Bommel.

In 2016 was Feyenoord-Advocaat ook perfecte combinatie

Februari 2016 riep Feyenoord ook al Advocaat te hulp, om als adviseur Van Bronckhorst bij te staan in een mindere periode. Het klikte perfect en de directie kreeg gelijk met de lichte ingreep. Van nabij ervoer technisch manager Martin van Geel de goede en onverslijtbare eigenschappen van de immer gedreven Hagenaar. De kortstondige samenwerking slaagde in alle opzichten en zou later best als aanbeveling voor een ietwat aangepaste herhaling hebben kunnen dienen.

Vreemd genoeg reageerde Rotterdam deze keer negatief op het idee van Feyenoord weer in gesprek te gaan met Advocaat, als een soort tussenpaus. De kandidaat was plots te oud voor de klus. Zoek een jongere trainer, die past bij de cultuur in de Kuip, luidde de hoorbare boodschap. Namen als Henk Fraser en Maurice Steijn circuleerden koppig in het circuit van praatprogramma’s en de overige media.

Een giftige wolk van opportunisme dreef over de polder, waar ineens de leeftijd van Advocaat als motief werd gebruikt voor een hetze tegen zijn eventuele benoeming. Daarbij werd de negatieve reeks van FC Utrecht aangehaald, als bevestiging dat het nu echt de hoogste tijd is dat de zeventiger van zijn welverdiende pensioen gaat genieten. Zijn zakken zijn meer dan gevuld voor een lui leventje aan de Middellandse Zee.

Onzin raakte Advocaat in zijn ziel

Al die onzin raakte Advocaat diep in zijn ziel. Hij moest toegeven dat hij in deze fase niet lekker in zijn vel zit. En dat had zeker te maken met die vijf nederlagen op rij in Utrecht. Als doorgewinterde vakman irriteerde het hem dat hij de serie in mineur maar niet kon doorbreken. Om welke redenen ook kreeg hij geen vat op het (tijdelijke) verval. Rode kaarten voor Urby Emanuelson en Riechedly Bazoer in Zwolle vergrootten de toch al uitwaaierende onrust.

Zowel na de wedstrijd tegen PEC als tegen PSV foeterde Advocaat op de VAR, om zijn overlopende ergernis voor een deel te lozen. Een tikje begrijpelijk, want het hulpmiddel voor de arbitrage staat inmiddels wekelijks ter discussie. Tot op heden moet en kan een scheidsrechter van dienst de meekijkende collega’s in Zeist overrulen. Hij geldt als baas op het veld, maar het lijkt toch onvermijdelijk om diep na te denken of dat nog wel klopt. Nu roept de één (Reinold Wiedemeijer) dat het wel een strafschop was, en de ander (Pol van Boekel) interpreteert dat ter plaatse juist van niet. Buitengewoon verwarrend.

Tegen PSV brak bijna de ommekeer aan voor FC Utrecht, maar in de tweede helft achterhaalde de koploper alsnog de thuisclub. Een staaltje van de ware teamgeest. Maar met zijn tactische keuze zorgde Advocaat bijna voor eenzelfde stunt als Heracles tegen Ajax. Ondanks zijn hoge leeftijd viel er niets aan te merken op zijn doordachte strategie. De sluwe vos mag dan zijn haren hebben verloren, maar bepaald niet de kennis en inzicht voor de betere zetten op het schaakbord.

Advocaat ideale trainer voor Feyenoord

In weerwil van alle kritiek in Rotterdam en omgeving is Advocaat om de drommel wel de ideale trainer voor een jaar of misschien wel twee bij Feyenoord. Hij heeft zelf bedankt, omdat hij dat negatieve gezever meer dan beu was. Maar let op: FC Utrecht eindigt op zeker in het linker rijtje en gelet op de aanwezige kwaliteit in de selectie is dat een logisch slot van de competitie voor deze ploeg. Met dank aan een coach, die moeiteloos nog wel wat jaartjes meegaat…..

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Feyenoord: Nieuws, geruchten, interviews en veel meer’

Feyenoord mist naast Eric Botteghin nog vier spelers op dinsdagtraining

Jordy Clasie vertelt over bijzondere band met Willem van Hanegem

'Feyenoord maakt van buitenlandse trainer topkandidaat om Van Bronckhorst op te volgen'

Theo Janssen snapt niets van negativisme rondom Feyenoord: "Iedereen doet alsof het een ramp is"

Ex-Feyenoorder Salomon Kalou scoort na prachtige solo tegen nummer twee van Bundesliga

John de Wolf gaat in op vermeende belangstelling van Feyenoord

Advocaat toch trainer van Feyenoord? "Je ziet dat deze man op dit moment niet zichzelf is"

NOS-commentator weet het zeker: Van Gaal in beeld bij Feyenoord (VIDEO)

Daar zit geen woord Spaans bij: Dick Advocaat legt uit waarom hij Feyenoord heeft afgeslagen

Dit is zo lief: Royston Drenthe leest vrijwillig voor op kinderopvang in Rotterdam