Donyell Malen: aanvaller groeit uit tot ware sensatie in Dortmund

Donyell Malen maakt zijn doorbraak in Europa mee. Malen kan op diverse posities in de aanval uit de voeten. Zo speelt hij voornamelijk als rechtsbuiten en spits. Maar wie schuilt er achter de voetballer?

Wist jij dit al over het privéleven van Donyell?

Op het veld kennen we de aanvaller wel. Lees hier nog meer over het privéleven van Donyell Malen.

Waar een wanneer is Donyell Malen geboren?

Op 19 januari 1999 wordt Donyell Malen geboren op het Noord-Hollandse Wieringen. 

Hoe oud is Donyell Malen nu?

Op dit moment is de voetballer 25 jaar oud.

Wat is de afkomst van Donyell Malen?

Geboren op Wieringen, maar dankzij zijn ouders heeft Donyell Malen ook roots in Suriname. Zijn biologische vader, Robert Malen, komt in het verleden zelfs uit voor jeugdelftallen van Suriname.

Heeft Donyell Malen een vriendin?

De aanvaller heeft zijn succes mogelijk deels te danken aan zijn beeldschone vrouw; Delisha Chanayla Malen. Donyell Malen kreeg eerder een kind met zijn vrouw Delisha Malen.

Waar woont Donyell Malen?

Malen kocht begin 2024 een miljoenenpand in Amsterdam voor 4,9 miljoen euro.

Wat is het vermogen van Donyell Malen?

Volgens Duitse media verdiend Malen jaarlijks tussen de vier en zes miljoen euro.

(Tekst gaat verder onder de post)

Hoe kwam Donyell Malen bij het Nederlands elftal?

Spelen in de Champions League-finale en een gevestigde naam in Oranje; Donyell Malen maakte een behoorlijke ontwikkeling door na zijn tijd bij PSV. Een terugblik op zijn carrière tot nu toe!

  • Malen begon met voetballen op vierjarige leeftijd bij VV Succes en later HVV Hollandia. Op zijn negende werd hij opgepikt door Ajax. In 2015 volgde een overstap naar Arsenal.

Na twee jaar in Engeland te hebben gespeeld, volgde een terugkeer naar Nederland. Malen ging spelen voor de jeugd van PSV.

  • Op 8 september 2017 volgt zijn profdebuut voor Jong PSV, tegen FC Eindhoven. Een week later heeft hij zijn basisdebuut te pakken. 
  • Op 24 november maakt Malen zijn eerste twee doelpunten in het profvoetbal.
  • In januari 2018 krijgt Malen de Bronzen Stier voor grootste periodetalent in de KKD.
  • Malen mag op 3 februari dan eindelijk zijn debuut maken voor de hoofdmacht van PSV.

Zijn eerste doelpunt voor PSV blijft nog uit in het seizoen 2017/18, maar is voor Jong PSV in 22 duels 13 keer trefzeker en geeft 3 assists. Met PSV kroont hij zich tot landskampioen van Nederland. In juni 2018 haalt Mark van Bommel hem definitief bij het eerste elftal.

  • Hij maakt zijn debuut in de Champions League en scoort direct de winnende tegen BATE Borisov (2-3), zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van PSV.
  • In het seizoen 2018/19 speelt 42 wedstrijden voor PSV en is goed voor 11 doelpunten en 5 assists.

Na het vertrek van Luuk de Jong wordt Malen eerste spits van PSV. Op 14 september 2019 scoort hij 5 keer tegen Vitesse en evenaart zo clubiconen Coen Dillen en Bert Theunissen. 

  • Door een blessure in december van dat jaar komt Malen niet meer in actie. Zijn teller staat dan na 25 wedstrijden op 17 goals en 9 assists.

(Tekst gaat verder onder de video)

Malen scoort er in het seizoen 2020/21 flink op los en is in 45 wedstrijden 27 keer trefzeker en geeft ook nog een 10 assists. Het levert hem in de zomer van 2021 een transfer ter waarde van 30 miljoen naar Borussia Dortmund op.

  • Bij Dortmund kent Malen een stroeve start en is in zijn debuutseizoen goed voor 9 doelpunten en 6 assists in 38 optredens.
  • In zijn tweede seizoen, 2022/23, komt hij in 35 wedstrijden tot 10 doelpunten en 8 assists. 

Met Borussia Dortmund schopt Malen het in het seizoen 2023/24 tot de finale van de Champions League, waarin Real Madrid te sterk is. Met 9 doelpunten en 6 assists in totaal 38 wedstrijden heeft Malen een flinke bijdrage aan het sterke seizoen van de Duitsers.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wanneer maakte Donyell Malen zijn debuut bij het Nederlands elftal?

Malen debuteerde op 6 september 2019 in het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman brengt hem dan tegen Duitsland (2-4) in de 58e minuut in voor Denzel Dumfries. Malen schiet Nederland die avond zelfs op 2–3.

Hoe presteert Donyell Malen in het Nederlands elftal?

Met Oranje gaat Malen mee naar zowel het EK van 2020 als 2024. In zijn eerste eindtoernooi komt hij tot 2 doelpunten in 4 interlands, terwijl het vier jaar later 2 keer raak is. Zo staat zijn teller na 35 interlands op 9 doelpunten.

Zit Donyell Malen op sociale media?

De voetballer is via Instagram te volgen (@donyellmalen) en heeft ruim 386 duizend volgers.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers