Opinie van de Week! De beslissende vraag: hoe fit zijn Cristiano Ronaldo en Frenkie de Jong werkelijk?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Een gelijksoortige onzekere factor kwelt zowel Ajax als Juventus. De Italiaanse kampioen moet hopen dat Cristiano Ronaldo voldoende fit zal zijn om het verschil te kunnen maken in de kwartfinale van de Champions League. De uitdager uit Amsterdam hangt het verhaal op dat Frenkie de Jong geen last heeft van de hamstring en dat het uitvallen tegen Excelsior puur preventief was bedoeld.

In de eerste kwartfinale in de Amsterdam Arena scoorde Ronaldo, ofschoon hij amper op vijftig procent meedeed. Hij negeerde regelmatig het gewoel op de helft van Ajax en beperkte het aantal sprints tot hooguit vier. Wie scherp op hem lette, constateerde een amper aanwezige vedette. De spierblessure leek toch niet helemaal voorbij. Coach Massimiliano Allegri liet hem de volle negentig minuten meehuppelen, om ritme op te doen en vanwege zijn ongekende potentie om uit niets ineens toe te slaan.

Afgelopen zaterdag kreeg Ronaldo vrij om alsnog te kunnen aansterken, zoals meer spelers een weekeinde mochten luieren. De uitbeurt in Ferrera bij SPAL liet Juventus min of meer lopen, in het belang van de return tegen Ajax. De achtste landstitel op rij kan gerust wachten. De wedstrijd van morgenavond in Turijn telt zwaarder, omdat de doelstelling van het seizoen is opgehangen aan winst van de Champions League.

1-1 in Amsterdam heeft Juventus niet gerustgesteld

De 1-1 in Amsterdam heeft Juventus bepaald niet gerustgesteld. De moed van Ajax verbijsterde en overrompelde ook de Italianen. De grootmeesters in het controleren van een duel overleefden het offensief van de tegenstander in het eerste half uur na rust. Het gelijkspel was een ware meevaller en puur te danken aan die ene bevlieging van Ronaldo. De herinnering aan de stunt in Madrid beklemde wel degelijk de ploeg van Allegri tot ver na het vertrek uit Nederland.

Herhaling als tegen Real Madrid is mogelijk

Natuurlijk heeft Ajax kans op de halve finale. Een herhaling als tegen Real Madrid is zeker mogelijk. Maar er zijn verschillen in het voordeel van Juventus. In de eerste plaats is het meer dan voldoende gewaarschuwd. De interne situatie valt evenmin te vergelijken met het gerommel bij de Spanjaarden. De sfeer in het Allianz Stadium kan een verlammend effect uitstralen op de bezoekende partij. Het zal volstromen met zo’n 40.000 toeschouwers en de magie voortzetten voor de thuisclub.

In de groepsfase voor de Champions League verloor Juventus in eigen huis slechts van Manchester United. Die nederlaag oogde een beetje als een weggevertje, ten gunste van de Engelsen en mede om de uitschakeling van Valencia te bekrachtigen. In de Serie A kon alleen Genoa een remise afdwingen. De superioriteit in dat stadion is nauwelijks te betwisten. Dat bleek ook weer in de vorige ronde tegen Atlético Madrid, met drie doelpunten van de schier onverslijtbare alleskunner Ronaldo.

Meer dan Frenkie de Jong kan hij opnieuw de doorslag geven. Allegri overweegt de statische spits Mario Mandzukic in te ruilen voor de 19-jarige Moise Kean, in Italië al opgehemeld als een tweede Mario Balotelli. Maar in de defensie kan hij nog niet terugvallen op Giorgio Chiellini en moet hij opnieuw een beroep doen op Daniele Rugani. Hoe dan ook zal Juventus het eerste half uur on-Italiaans willen stormen, met alle hoop op een paar hemelse momenten van Ronaldo.

Ajax zal ver boven zichzelf uit moeten stijgen

Zoals eerder zal Ajax op zijn beurt wederom ver boven zichzelf moeten uitstijgen. De koploper van de Eredivisie lukte dat maar ten dele in de eerste ontmoeting met Juventus. Het weet zich in elk geval gesterkt door de kracht dat voldoende spelers het vermogen hebben om waar en tegen wie ook te scoren. En dat het kampioenschap aan de horizon gloort, al moet het nog wel oppassen voor het bezoek aan Groningen voor komende zaterdag. Zeker als het de euforie mocht meeslepen uit Turijn.

Net als eerder blijft elke voorspelling gewaagd, met verwijzing naar de vragen over de werkelijke conditie van Ronaldo en Frenkie de Jong…..

Lex Muller

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Ajax - Juventus, kwartfinale Champions League: Doelpunten, video beelden en samenvatting’

'Ajax-fans opgepakt in Turijn, boksbeugels en bitjes gevonden in supportersbus'

Kan Frenkie de Jong spelen tegen Juventus? Zaakwaarnemer geeft duidelijkheid!

Interessante video: Zo zette Ajax Juventus constant onder druk

Geschorste Noussair Mazraoui veranderde tijdens #ajajuv in 'kleine hooligan'

Juventus-uitblinker houdt aan duel in Amsterdam blessure over, onzeker voor return

Biografie en huldiging Jurgen Ekkelenkamp na overtreding op Ronaldo (LOL)

Diehard Ajax-fan doet voor hoe hij juichte na goal David Neres, LOL!

Arnold Bruggink heeft met open mond naar Ajax zitten te kijken