Van Kudus tot Yakubu: Ghanese voetballers bij Ajax

Met de komst van Kamaldeen Sulemana naar Amsterdam, wordt het negentienjarige talent de elfde Ghanees die het shirt van Ajax zal dragen. Voetbalflitsen zet een aantal voorgangers op een rijtje.

Abubakari Yakubu

De speler met de meeste wedstrijden op zijn naam is Abubakari Yakubu. De voormalig middenvelder streek in 2000 neer bij Ajax en kwam 89 keer in actie. De oud-Ajacied speelde bovendien zestien interlands voor de nationale ploeg.

Yakubu veroverde in 2002 en 2004 de landstitel, in 2002 de KNVB Beker en in datzelfde jaar de Johan Cruijff Schaal. De Ghanees, die bekend stond als 'breker', ging later nog aan de slag bij Vitesse. Hij overleed in 2017 op 35-jarige leeftijd.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

Anthony Obodai

Ajax verwelkomde in het seizoen 2000/01 een nieuwe speler: Anthony Obodai. De oud-middenvelder kon niet imponeren en vertrok naar België. Drie jaar later keerde Obodai terug in Amsterdam en maakte alsnog zijn debuut.

De voormalig profvoetballer verkaste later nog naar RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam, waar hij in 2006 door de supporters werd uitgeroepen tot 'speler van het jaar'. Door het winnen van die prijs, kreeg hij de bijnaam The King.

Kofi Mensah

De profcarrière van Kofi Mensah lijkt in zekere zin op de spelersloopbaan van Obodai. Beide voetballers konden niet imponeren in Amsterdam, maar werden even later succesvol elders in Nederland. Mensah speelde in vier jaar tijd slechts 27 wedstrijden voor Ajax.

De oud-verdediger kwam later nog uit voor NAC Breda, ADO Den Haag en FC Omniworld, waar hij nu actief is als jeugdtrainer. Mensah traint Almere City Onder 17 en de verdedigers van Onder 19.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

Mohammed Kudus

De komst van Mohammed Kudus kwam als een geschenk uit de hemel. De twintigjarige middenvelder begon dit seizoen voortvarend aan zijn periode in Amsterdam, maar raakte zwaar geblesseerd tegen Liverpool in de Champions League.

Daardoor kwam er een vervelend einde aan de sterke periode van Kudus, die in februari zijn rentree maakte. De oud-speler van FC Nordsjaelland speelde sindsdien dertien wedstrijden, waarin hij drie keer wist te scoren. 

Overzicht Ghanese voetballers bij Ajax

Ajax overzicht Ghanese voetballers

Feyenoord-doelman vertrekt