Dit zijn de meest doelpuntrijke wedstrijden ter wereld

PSV won zaterdagavond met ruime cijfers van PEC Zwolle, maar de 1-7 eindstand was zeker niet de grootste uitslag uit de clubhistorie. Voetbalflitsen dook in de geschiedenisboeken en zoch de meest doelpuntrijke wedstrijden ter wereld uit. Weet jij de wedstrijden nog voor de geest te halen?

Grootste Ajax-zege in de Eredivisie én meest doelpuntrijke duel op Nederlandse bodem

Ajax ging op 24 oktober 2020 op bezoek in Limburg. VVV-Venlo speelde een thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers en zullen voor altijd aan het duel herinnerd worden. Vijf treffers van Lassina Traoré, twee goals van Klaas-Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp hadden een groot aandeel in de 0-13 overwinning in De Koel. Het werd tevens ook het meest doelpuntrijke Eredivisie-duel uit de geschiedenis!

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Meest doelpuntrijke wedstrijd Feyenoord in de Eredivisie was in De Klassieker tegen Ajax

Voor deze wedstrijd moet men heel erg ver terug in het archief. Op 28 augustus In 1960 troffen aartsrivalen Ajax en Feyenoord elkaar in Rotterdam. Er werden in totaal veertien doelpunten gescoord en na twee helften voetbal stond een 9-5 eindstand op het scorebord in het voordeel van Feyenoord. In Rotterdam stond het 5-2 in de rust, maar De Kuip zag ook in het tweede bedrijf zeven treffers. 

Meest doelpuntrijke wedstrijd PSV in de Eredivisie

PSV zag in twee wedstrijden uit de historie elf doelpunten vallen. In beide gevallen werden de duels winnend afgesloten. Op 2 juni 1957 stond stadgenoot EVV Eindhoven aan de andere kant van de aftrap en de twee ploegen wisten veelvuldig het net te vinden. PSV won met 7-4 van de provinciegenoot. Dat record kreeg 33 jaar later een toevoeging, omdat in Eindhoven met 9-2 gewonnen werd van FC Den Haag. Het duel werd op 9 februari 1990 afgewerkt.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Grootste zege van het Nederlands elftal

Het is één van de schaarse momenten waarop Nederland zich verenigt, namelijk wedstrijden van Oranje. Heel het land juicht voor de helden van het Nederlands elftal en dat kon in 2011 maar liefst elf keer. In een EK-kwalificatieduel tussen Oranje en het nationale elftal van San Marino werd het namelijk 11-0. Robin van Persie scoorde vier goals, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar twee keer en ook Georginio Wijndaldum, John Heitinga en Dirk Kuyt kwamen op het scorebord.

Meest doelpuntrijke wedstrijd EK-voetbal

Ook dit record staat al decennia lang in de boeken. Frankrijk en het voormalige Joegoslavië zagen in de afgelopen jaren een aantal landen naderen, maar niemand presteerde het om net als hun negen treffers te scoren in één duel. Dat gebeurde op het EK van 1960, toen de Fransen moesten buigen voor de Joegoslaven in een wedstrijd die in 5-4 eindigde. 

Meest doelpuntrijke speler tijdens WK-voetbal

Spitsen als Kylian Mbappé, Erling Haaland en Cristiano Ronaldo maken al jaren furore op alle internationale voetbaltoernooien. De Portugees won een EK met Portugal, maar het record aantal doelpunten tijdens een wereldkampioenschap op één wereldkampioenschap zal wellicht nooit uit de boeken verdwijnen. Het record staaat op naam van de Franse Just Fontaine. Hij scoorde 13 wedstrijden op een WK in zes wedstrijden. Zijn goals hielpen de Fransen niet aan een wereldtitel, want die ging naar Brazilië.

Meest doelpuntrijke wedstrijd UEFA Champions League

Voor het meest doelpuntrijke duel in de UEFA Champions League hoeft niet lang gezocht te worden, want dat is de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Legian Warschau. De Duitsers wonnen in eigen huis met 8-4 van de Polen en na afloop stonden er dus twaalf doelpunten op de teller in het Signal Iduna Park. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Meest doelpuntrijke wedstrijd Ajax in Europa

De meest doelpuntrijke wedstrijd van Ajax was een duel voor eigen publiek. In Amsterdam trof de Ajax de ploeg uit Luxemburg en zij werden met 14-0 verslagen. Het treffen dateert uit 1984. De ploeg van trainer Aad de Mos speelde in de return met 0-0 gelijk, maar dat deed er door de ruimte thuiszege niet meer toe. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Meest doelpuntrijke wedstrijd PSV in Europa

In 1974 werden de Brabanders gekoppeld aan een ploeg uit Noord-Ierland. FC Ards was de opponent in een duel van de UEFA Cup II. In de thuiswedstrijd werd er met 10-0 gewonnen van de Noord-Ieren en ook in de uitwedstrijd werd er gewonnen, ditmaal met 1-4. Onder leiding van Kees Rijvers scoorde alltime topscorer Willy van der Kuijlen drie treffers.

Meest doelpuntrijke wedstrijd Feyenoord in Europa

Feyenoord spant de kroon als het gaat over meest doelpuntrijke wedstrijden in Europe, gefocust op Nederlandse clubs. De Rotterdammers werden in een duel voor de UEFA Cup I gekoppeld aan het IJslandse KR Reykjavik en wonnen in eigen huis met 12-2. In 1970 werd de Europa Cup veroverd, maar de allereerste horde was KR Reykjavik. Ove Kindvall maakte drie doelpunten. 

Meest doelpuntrijke wedstrijd op tweede niveau van Nederland

Op 21 februari 2020 wisten Excelsior en FC Den Bosch een waar doelpuntenfestijn op de kunstgrasmat te leggen in Rotterdam. De Bosschenaren knokten zich terug na een 2-0 achterstand en kwamen na rust met 3-2 voor, maar zagen na een rode kaart de drie punten weer verdwijnen. Ook met tien man kwamen zij nog op 3-4, maar uiteindelijk bleken elf spelers van Excelsior te sterk: 6-4. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Meest doelpuntrijke wedstrijd in de KNVB beker

De bekerwedstrijd met de meeste doelpunten staat op naam van Feyenoord en NAC Breda. In De Kuip scoorden de Rotterdammers zeven keer en dat was in de halve finale van het bekertoernooi. Een hattrick van aanvoerder Steven Berghuis, kopbal van Marcos Senesi. treffer van Robert Bozenik en een doelpunt van Haps lieten Het Legioen veelvuldig juichen, eindstand 7-1.