Terugblik: PSV domineert Ajax in kampioenswedstrijd

PSV neemt het zondagmiddag op tegen Ajax in de strijd om de koppositie in de Eredivisie. Dit legendarische affiche leverde in het verleden al veel spektakel, doelpunten en hoogtepunten op. Voetbalflitsen.nl blikt in aanloop naar het duel terug op twee legendarische duels tussen de topploegen. 

PSV - Ajax 3-0 (2017/2018)

Het is 15 april 2018. PSV staat  aan kop in de Eredivisie, met als achtervolgende nummer twee Ajax. Voor PSV-supporters een bijzondere dag, voor de aanhang van Ajax een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Een overwinning is genoeg voor PSV om de vierentwintigste landstitel binnen te slepen, bij elk ander resultaat zal het kampioensfeest met enkele dagen uitgesteld moeten worden. De Brabanders waren er daarom op gebrand om de wedstrijd te winnen. Men krijgt niet elke dag de kans om kampioen te worden tegen de grootste rivaal.

In aanloop naar de wedstrijd wordt er veel gesproken over onder andere Hirving Lozano, die in zijn debuutseizoen nog vol in de race zit om de topscorerstitel te winnen van Willem II-spits Fran Sol. Ook wordt er veel geschreven over Luuk de Jong, die toch weer zijn scorende vorm oppakte na een vormdip die hem een reserverol opleverde achter Jürgen Locadia.

Bij Ajax zijn het vooral de kopzorgen van de prijzendroogte die de krantenkoppen domineren. Erik ten Hag, die op dat moment bezzig is aan zijn eerste maanden als trainer in Amsterdam, wordt zelfs in twijfel getrokken. Marc Overmars moet de trainer zelfs verdedigen in een interview met Voetbal International. "We staan absoluut nog achter hem. We hebben gekozen voor de lange termijn, niet voor de korte termijn. Daar geloven we in met Erik. Ik sta daar voor de volle honderd procent achter. Het zijn drie maandjes, hij is drie maanden bezig. We kunnen niet bezig blijven toch?"

De wedstrijd

In een volgepakt Phillips Stadion trappen de Eindhovenaren af om stipt 16.45 op de zondagmiddag. Al snel is het wedstrijdbeeld duidelijk: PSV creërt kans na kans en wordt steeds gevaarlijker voor het doel. Na nog geen half uur spelen verdwijnt dan ook de brilstand van het bord: Gaston Pereiro schiet een rebound op een schot van Hirving Lozano tegen de touwen en het stadion barst los in vreugde. Bij de Ajacieden druipt de verslagenheid van de gezichten. 

Nog voor de rust maakt Luuk de Jong ook de 2-0 voor de Eindhovenaren, waardoor het kampioenschap binnen handbereik kwam voor PSV. Een voorzet van Joshua Brenet werd feilloos binnengekopt door de spits, die in het begin van het seizoen nog functioneerde als bankzitter door een zeldzame vormdip. 

Wanneer Steven Bergwijn 10 minuten later ook de beslissende 3-0 binnenschiet langs André Onana, neemt frustratie de overhand bij de Amsterdammers. Eerst worden er fakkels op het veld gegooid door de supporters waardoor de wedstrijd stilgelegd moet worden. Wanneer de wedstrijd weer hervat wordt, zijn de Ajax-spelers geïrriteerd. In de slotfase van de wedstrijd pakken zowel Nicolas Tagliafico en oud-PSV'er Siem de Jong een rode kaart. Maar dit kon de pret niet derven voor de Eindhovenaren, het landskampioenschap was binnen.

Feestvreugde in Eindhoven

Na afloop van de wedstrijd staat PSV-trainer Phillip Cocu stil bij de speciale dag tegenover de camera's van ESPN (toen nog Fox Sports). "Ik denk dat je op een hele bijzondere manier het kampioneschap binnenhaalt. In een thuiswedstrijd met deze sfeer tegen je directe concurrent. Dat is natuurlijk wel heel speciaal. Cocu vertelt dat hij dit zelf nog niet heeft meegemaakt. "Natuurlijk gaat het om de titel. Tegen wie je die wint maakt de speler niet uit, maar later realiseer je je wel dat het een mooi moment is." Kort hierna krijgt de hoofdtrainer een bierdouche van zijn spelers. 

Ook in de kleedkamer gaat het feest door. In dezelfde uitzending vertelt Brenet over het kampioenschap. "Dit is toch het mooiste dat er is? Dit is het mooiste kampioenschap dat we tot nu toe hebben meegemaakt, om tegen Ajax kampioen te worden." De volgende dag werden de kampioenen, met een live-concert van Guus Meeuwist gehuldigd in de binnenstad van Einhoven.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘PSV - Ajax’

Ajax en Juventus volledig akkoord over Mohamed Ihattaren, transfer aanstaande

Ajacied steekt de draak met PSV: 'Camerastandpunt: Ajax staat bovenaan'

PSV en Ajax op Rapport: doelpuntenmakers blinken uit

Ajax en Juventus werken aan laatste details Ihattaren-deal... de drie mogelijke scenario's op een rij!

VI meldt: 'Europese topclubs azen op PSV-sterspeler, eerste gesprekken al gevoerd'

VIDEO: 'Antony duwt Brobbey uit de wedstrijd'

VIDEO: Lisandro Martínez doet een Neymarretje en rolt zich binnen de lijnen

Schmidt gaat los tegen vierde official: "Give the cup today to Ajax"

Van Ginkel na zien beelden zijlijn-moment Blind: 'Schandalig!'

VIDEO GOAL: Bal zichtbaar over de zijlijn, VAR keurt doelpunt Mazraoui goed (1-2)

Social media ontploft na vermeende bal over de zijlijn bij doelpunt Mazraoui