Zo presteerde PSV tot op heden in de Champions League

PSV kan zich dit seizoen opmaken voor Champions League voetbal, nadat zij zich tot landskampioen kroonden in 2023/24. Hoe verliepen de avonturen van de Eindhovenaren tot nu toe in het toernooi? Voetbalflitsen neemt PSV in de Champions League door!

Het debuut van PSV in de Champions League kwam in het seizoen 1955/56, toen het nog de Europacup I werd genoemd. Dit was tevens de eerste editie van het toernooi. Ver kwamen de Eindhovenaren echter niet, ze verloren over twee wedstrijden van het Oostenrijkse Rapid Wien met 6-2. Vervolgens zou het bijna tien jaar duren tot PSV weer aantrad in de Champions League. In 1963/64 werd de kwartfinale bereikt, PSV won de eerste wedstrijd met 1-0, maar in de return was FC Zürich te sterk met 1-3. 

PSV wint de Champions League 

In het seizoen 1975/76 kwamen de Eindhovenaren voor het eerst dichtbij, ze strandden toen in de halve finale. Er werd over twee duels maar één keer gescoord, helaas kwam die goal van tegenstander AS Saint-Étienne. Daarna duurde het ondanks enkele deelnames lang voordat er weer succes kwam. In 1987/88 kon PSV revanche nemen op Rapid Wien, ze wonnen met 1-4 over beide potten in de tweede ronde. In zowel de kwartfinale als de halve finale eindigden beide wedstrijden in 1-1 en 0-0. Hierin plaatste PSV zich in beide instanties voor de volgende ronde door het voordeel van een uitdoelpunt ten opzichte van Girondins de Bordeaux en Real Madrid. 

Op 25 mei 1988 is het zover, PSV maakt zich op voor hun eerste finale in de Europacup I en neemt het op tegen SL Benfica. Het werd geen doelpuntenfestijn, de wedstrijd eindigde namelijk in een 0-0-gelijkspel. Uiteindelijk werd de finale beslist door middel van penalty's. PSV schoot zes keer raak, onder andere Koeman en Kieft bewaarden de rust vanaf elf meter. Portugees António Veloso was de eerste die misschoot, waardoor PSV hun eerste titel pakte. 

Wisselvallige resultaten 

Na de eerste overwinning volgden er twee jaar waarin PSV niet verder kwam dan de kwartfinales. Vanaf het seizoen 1992/93 werd het officieel de Champions League. In de jaren 90 deed PSV vijf keer mee aan het toernooi, maar zonder noemenswaardige prestaties. De jaren 2000 waren met name in aanwezigheid een succes voor de Eindhovenaren. Ze plaatsten zich maar liefst negen jaar op rij voor de Champions League. De grootste successen kwamen in 2004/05 (halve finale, werd verloren van AC Milan) en 2006/07 (kwartfinale, werd verloren van Liverpool FC). In de jaren 2010 was de club vier keer aanwezig, maar noteerde het slechts één keer een laatste zestien in seizoen 2015/16. 

Recente deelnames PSV in de Champions League 

In 2018/19 deed PSV mee, maar eindigde al in de groepsfase. Hierna zou het vijf jaar duren voor het weer mee zou doen in het miljoenenbal. Dat was in het afgelopen seizoen van 2023/24, toen schopte de ploeg het met aanvoerder Luuk de Jong tot de laatste zestien. Toen was het Duitse Borussia Dortmund te sterk over twee wedstrijden genomen. 

De club uit Eindhoven zal zich onder leiding van Peter Bosz wederom meten aan de top van Europa komend seizoen. Los van de sportieve doelstellingen is het miljoenenbal uiteraard ook goed voor het genereren van inkomsten. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers