De tien grootste culthelden van Feyenoord

Feyenoord kent een rijke geschiedenis aan spelers. Zo heb je clubiconen als Dirk Kuyt en Robin van Persie, maar ook culthelden als Elvis Manu en Joszef Kiprich. Bij Voetbalflitsen zetten we de tien grootste culthelden van Feyenoord op een rijtje.

10: Elvis Manu, bijnaam Manutelli

Een speler uit de jeugd van Feyenoord. Manu speelde 46 wedstrijden in Feyenoord 1. Onder trainer Ronald Koeman maakte de buitenspeler in 2012 zijn debuut als 18-jarige jongen. In 2015 verkaste de aanvaller naar het Engelse Brighton. Manu zijn mooiste moment bij Feyenoord was in 2014. Hij produceerde de winnende goal in de 91e minuut tegen Zorya Luhansk, waardoor Feyenoord door ging naar de Europa League: 4-3. Zijn bijnaam in Rotterdam was Manutelli, een verwijzing naar Mario Balotelli. Manu was misschien niet de beste aanvaller die Feyenoord ooit heeft gehad, maar een cultheld was hij zeker.

9: André Bahia, de Rots van Rio

De Rots van Rio. Bahia kwam van 2005 tot 2011 uit voor Feyenoord. De oud-verdediger heeft 213 wedstrijden achter zijn naam staan voor de club uit de havenstad. In Rotterdam wist de Braziliaan één prijs te pakken, namelijk de KNVB Beker in 2008. Mede door zijn onverzettelijkheid groeide hij in De Kuip uit tot cultheld.

8: Stevan Babović en zijn vader die salaris betaalde bij Feyenoord

Babović werd een cultheld bij Feyenoord nadat hij in De Klassieker een elleboog uitdeelde aan oud-Ajacied Jan Vertonghen. De middenvelder speelde maar dertien duels voor de Rotterdammers, aangezien hij van FC Nantes werd gehuurd. Babović zijn vader was steenrijk en betaalde zelfs een deel van zijn salaris. Veel supporters van Feyenoord wilde dat de Servische speler in Rotterdam bleef, omdat ze onder de indruk waren van zijn passie en strijd op het veld. Aan die wens werd geen gehoor gegeven. Een rode kaart tegen Ajax en een goal in de beker tegen FC Den Bosch waren de belangrijkste wapenfeiten van Babovic.

7: Peter van Vossen

Een 31-voudig Nederlands international. Van Vossen speelde van 1998 tot en met 2001 in Rotterdam. Hoewel hij eerder uitkwam voor rivaal Ajax, werd de aanvaller al snel een publiekslieveling bij Feyenoord. Uiteindelijk stond Van Vossen bijna 100 wedstrijden in het veld voor Feyenoord en scoorde hij twaalf keer. In Rotterdam kroonde de aanvaller zich tot landskampioen en won hij de Johan Cruijff Schaal.

6: Ulrich van Gobbel, De Tank van Feyenoord

Acht prijzen won Van Gobbel met Feyenoord. Zo won hij vier keer de KNVB Beker, twee maal de Johan Cruijff Schaal en was hij tot twee keer toe de beste van Nederland met de Rotterdamse club. De verdediger speelde uiteindelijk 287 wedstrijden voor Feyenoord. De bijnaam van Van Gobbel was De Tank. Momenteel is de achtvoudig international assistent-trainer bij Feyenoord O18.

5: John Guidetti, Hattrick tegen Ajax

Een doelpunt maken tegen Ajax als speler van Feyenoord is al bijzonder, maar een hattrick produceren, maakt je onsterfelijk. Guidetti deed dat in 2012, dit was voor het eerst sinds 1964 (Hans Venneker) dat een Feyenoorder een hattrick maakte tegen Ajax. De Zweedse spits kwam uiteindelijk op 23 wedstrijden voor de Rotterdammers, waarin hij twintig keer het net vond. Guidetti pakte in Rotterdam nog een record. Zo maakte hij drie hattricks in drie thuiswedstrijden achter elkaar.

Lees ook: Meeste doelpunten ooit in een Klassieker

4: Christian Gyan 

Helaas overleden in december 2021. Chris Gyan was één van de vrolijkste voetballers die in Nederland heeft gespeeld. Gyan speelde tien jaar in Rotterdam, waaronder twee verhuurperiodes bij Excelsior. Van 1997 tot 2007 was de oud-verdediger actief bij Feyenoord. Hier won hij de UEFA Cup in 2002 tegen Dortmund. Hoewel Gyan niet vaak in de basis stond, mocht hij de finale wel starten door een schorsing van Brett Emerton. Atta Rasta kreeg altijd een groot applaus van de Feyenoord-supporters als hij ging warmlopen. Een groep supporters van Feyenoord startte ook een inzamelingsactie voor Gyan, zodat hij zijn financiële problemen kon oplossen.

Op 43-jarige leeftijd overleed de van geboorte Ghanees. Honderden supporters verzamelden zich bijeen om Gyan nog één laatste eer te bewijzen. Met fakkels in de hand scandeerden de supporters zijn naam, terwijl de rouwauto een ronde reed langs De Kuip.

3: Mike Obiku, golden goal tegen Ajax

Obiku speelde van 1992 tot en met 1996 bij Feyenoord. De Nigeriaanse spits wist net niet de 100 duels aan te tikken. In 97 wedstrijden vond Obiku 26 keer het net. Mede door zijn brede lach en inzet groeide de Nigeriaan uit tot een publiekslieveling. De King Of The Gas Station scoorde in de kwartfinale van de KNVB Beker 1994/1995 de golden goal tegen Ajax. Datzelfde seizoen won Feyenoord de beker, mede dankzij deze goal. Tijdens een wedstrijd tegen Willem II maakte Obiku een goal en hij wilde dit vieren met de supporters. Hij rende naar de uitsupporters, klom op het hek en greep vol met zijn handen het prikkeldraad. Zelfs met bebloede handen bleef Obiku lachen.

2: Peter Houtman, stadionspeaker en oud-speler

De bekendste stem van De Kuip. Houtman is de huidige stadionspeaker van Feyenoord. De oud-spits komt uit de jeugd van Feyenoord en speelde drie periodes bij de club. Van 1976 tot 1979, 1982 tot en met 1985 en nog één jaar van 1988 tot 1989. In totaal kwam de spits uit op 152 duels voor de Rotterdammers, waarin hij 91 doelpunten maakte. Bij Feyenoord kroonde hij zich éénmaal tot kampioen van Nederland en won hij één keer de beker.

1: Joszef Kiprich, de Tovenaar van Tatabanya

Geboren in Tatabánya, Hongarije. Kiprich was zes jaar actief als speler van Feyenoord. De 68-voudig Hongaars international scoorde 59 goals in 156 wedstrijden voor de Rotterdammers. De Hongaar maakte zich snel al publiekslieveling door elke wedstrijd veel inzet te tonen. Ook zijn humor hielp hierin mee, zo grapte hij vaak met de media en zijn teamgenoten.

NOS-versslaggever Frank Snoeks vroeg in 1992 aan de Hongaar waarom hij zo pufte na dertig minuten spelen, waarna de spits met zijn antwoorden de harten van heel Nederland wist te stelen. Door in gebrekkig Nederlands te vragen wat puffen betekende, kwam er een hilarisch moment uit het interview. Een ander iconisch moment van Kiprich is de penalty tegen PSV. Feyenoord stond met 1-2 achter en kreeg een strafschop. Kiprich viel zonder warming-up in en benutte de penalty.

De Tovenaar van Tatabánya verliet Feyenoord in 1995, na één landstitel, vier KNVB Bekers en de eerste Johan Cruijff Schaal ooit. Bij zijn afscheid verliet hij huilend de Kuip, nadat heel het stadion zijn naam scandeerde. Joszef Kiprich is één van de grootste culthelden die Nederland ooit gekend heeft.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Lijstjes’

Meest bekende voetbalvaders en zonen in Nederland

Deze elf voetballers gingen de politiek in

Wat als SC Heerenveen niemand had hoeven verkopen?

Deze spelers vertrokken via FC Utrecht naar de absolute top

Dit zijn de 10 duurste binnenlandse transfers in de Eredivisie

Is het huidige Feyenoord beter dan de ploeg die in 2012 de voorronde van de Champions League haalde?

Dit elftal van Sparta zou hoge ogen gooien in de Eredivisie

Dit is waarom Erik ten Hag en Manchester United de perfecte match zijn

Is het huidige PSV beter dan de ploeg die in 2018 landskampioen werd?

Is dit het beste Willem II van de afgelopen 50 jaar?