Overzicht: spelers met de meeste rode kaarten in de Eredivisie

Niet één, niet twee, niet drie, maar vier spelers delen het record van meeste rode kaarten in het Nederlands betaald voetbal. Joey van den Berg, Gregoor van Dijk, Nick Viergever en Christian Kum delen het record wat je eigenlijk niet in handen wilt hebben. 

Sinds de introductie van het betaald voetbal hebben deze vier spelers maar liefst zeven rode kaarten in de Eredivisie ontvangen.

Joey van den Berg

Koploper is Joey van den Berg, althans als je kijkt naar het aantal rode kaarten en het aantal gespeelde wedstrijden. Ondanks dat hij slechts 115 wedstrijden heeft gespeeld in het Nederlandse betaalde voetbal, heeft hij toch 7 rode kaarten op zijn naam staan. Hij ontving 5 rode kaarten in dienst van SC Heerenveen en 2 bij PEC Zwolle.

Gregoor van Dijk

Gregoor Van Dijk had daarentegen ruim twee keer zoveel wedstrijden nodig om tot het magische aantal van zeven te komen, namelijk 256 wedstrijden

In februari 2021 voegde Christian Kum zich bij dit illustere gezelschap, toen nog spelend voor VVV-Venlo. Kum ontving rode kaarten bij ADO Den Haag (2), SC Heerenveen (1), Roda JC (1) en VVV-Venlo (3).

Nick Viergever recordhouder aantal rode kaarten

In het seizoen 2023-2024 voegde Nick Viergever zich ook bij de koplopers. Met een rode kaart tegen FC Volendam pakte hij zijn zevende rode kaart in de Eredivisie. Viergever is opmerkelijk genoeg de enige speler in de top 10 die nog actief is. 

Spelers met de meeste rode kaarten het Nederlands betaald voetbal

Overizcht: Top10 met notoire rode kaartenpakkers in het Nederlands voetbal.

  • Joey van den Berg (7 rode kaarten)
  • Gregoor van Dijk (7 rode kaarten)
  • Nick Viergever (7 rode kaarten)
  • Christian Kum (7 rode kaarten)
  • Raymond Atteveld (6 rode kaarten)
  • Erwin van de Looi (6 rode kaarten)
  • Reginald Thal (6 rode kaarten)
  • Erik ten Hag (6 rode kaarten)
  • Olaf Lindenbergh (6 rode kaarten)
  • Ramon Zomer (6 rode kaarten)

meeste rode kaarten van een speler in de eredivisie

Meeste rode kaarten ooit in één wedstrijd

Tijdens een juniorenwedstrijd in de Paraguayaanse voetbalcompetitie escaleerde de situatie volledig, waarbij scheidsrechter Nestor Guillen maar liefst 36 (!) rode kaarten uitdeelde. In een poging om de vechtpartij in de slotfase te beëindigen, stuurde Guillen de twee betrokken vechtende spelers van elk team van het veld. Echter, deze actie had een averechts effect. Alle spelers, inclusief de reserves, raakten betrokken bij het conflict. Om het gedoe te beslechten en de schuldvraag te omzeilen, registreerde Guillen op het wedstrijdformulier dat hij de volledige selectie van beide teams een rode kaart had gegeven.

Hoewel indrukwekkend, was dit geen uniek incident. In maart 2011 deelde scheidsrechter Damian Rubino ook 36 rode kaarten uit tijdens de wedstrijd tussen Claypole en Victoriano Arenas, eveneens in Zuid-Amerika.

Tien rode kaarten in één wedstrijd

Bij een voetbalwedstrijd in de Argentijnse bekerfinale werden liefst tien rode kaarten uitgedeeld. Een speler van Racing Club scoorde in de laatste minuten met een kopbal en daagde toen de supporters van Boca Juniors uit. Daardoor ontstond er een flinke ruzie. De spelers van Boca Juniors grepen de uitdagende middenvelder bij zijn oor, duwden hem, en gooiden de bal naar hem. Het regende vervolgens rode kaarten.

Recordhouder rode kaarten in Champions League

Sergio Ramos is de man die de meeste rode kaarten in de Champions League op zijn naam heeft staan. De Spaanse legende, een van de beste verdedigers in de geschiedenis van de Champions League, kreeg liefst vier rode kaarten in deze competitie.

Speler met de meeste rode kaarten in de geschiedenis van het voetbal

Ramos is een lachertje vergeleken met de Colombiaanse speler Gerardo Bedoya. Deze verdedigende middenvelder is minder bekend in Europa, maar pakte maar liefst 46 rode kaarten in zijn loopbaan.

Bij hoeveel rode kaarten moet een wedstrijd gestaakt worden

De regels schrijven voor dat een wedstrijd gestaakt moet worden bij vijf rode kaarten voor dezelfde ploeg.

Meeste rode kaarten in een WK-wedstrijd

Op het WK 2006 werden tijdens Portugal-Nederland de meeste rode kaarten uitgedeeld die ooit zijn gegeven in één WK-wedstrijd. Scheidsrechter Valentin Ivanov trok vier keer rood, voor: Costinha, Khalid Boulahrouz, Deco en Giovanni van Bronckhorst.

Snelste rode kaart in Eredivisie en geschiedenis voetbal

Marcio Santos van Ajax heeft de snelste rode kaart ooit in de Eredivisie op zijn naam. Als invaller bij Ajax-PSV kreeg hij al na 19 seconden rood. Lees dat en andere opvallende feiten over rode kaarten in het artikel van de snelste rode kaart in de Eredivisie ooit