Lijst met scorende doelmannen in de Eredivisie

In de Nederlandse competitie hebben enkele keepers zich onderscheiden door doelpunten te scoren, wat een zeldzaamheid is voor spelers op die positie. Luuk Koopmans van ADO Den Haag is een van deze doelmannen met scoringsdrift, die in de voetsporen trad van Martin Hansen. 

Koopmans' doelpunt werd zelfs als mooier beschouwd dan dat van Hansen. Een andere opvallende keeper die heeft gescoord, is Edwin van der Sar, die bekend staat als een van de beste Nederlandse keepers ooit. Van der Sar scoorde onder andere de 8-0 voor Ajax tegen De Graafschap. Uit een strafschop dat wel.

Records en statistieken

In de Eredivisie zijn er verschillende records en statistieken bijgehouden, waaronder verdedigende statistieken die inzicht geven in het optreden van keepers en verdedigers tijdens wedstrijden. Het is interessant om te zien hoe keepers zoals Dré Saris en Jan Nijhuis in het verleden doelpunten hebben weten te maken, waarmee ze hun stempel drukten als scorende doelmannen in de Eredivisie.

Meest scorende doelman 

Een ander interessant feit is dat Nico van Zoghel het record heeft voor de meeste doelpunten door een keeper in de Eredivisie, met in totaal 7 goals.

Hier is een lijst van scorende doelmannen in de Eredivisie

Alle scorende doelmannen op een rij. En er zitten een paar heel mooie doelpunten tussen. 

1. Dré Saris (BVV)

De eerste doelman die in de Eredivisie scoorde was Dré Saris van BVV. Hij trof doel in 1958 tijdens een wedstrijd.

2. Jan Nijhuis (Sportclub Enschede, 1962)

Een van de eerste doelmannen die wist te scoren. 

3. Nico van Zoghel (DOS en Go Ahead Eagles)

Met zeven doelpunten is Van Zoghel de keeper die de meeste doelpunten in de eredivisie gemaakt heeft. 6 hiervan scoorde hij voor de Go Ahead Eagles. Het waren allemaal penalties. Hij verdedigde zijn doel met verve (alleen Eredivisie) in het niet misselijk aantal wedstrijden van 614.

4. Tonny van Leeuwen (GVAV)

Teunis Pieter (Tonny) van Leeuwen (1943-1971) is in Groningen een absoluut icoon. Naar hem is een tribune vernoemd, een trein en een straat, en voor stadion Euroborg staat zijn standbeeld. Van Leeuwen was dan ook niet zo maar een doelman. Hij was volgens velen de beste clubkeeper te wereld.

5. Harry Schellekens (FC Groningen)

Ook Harry Schellekens was trefzeker als penaltynemer. Begin jaren tachtig joeg hij als doelman van FC Groningen vijf strafschoppen tegen de touwen

6. Frans Hoek (FC Volendam)

Frans Hoek werd geboren op 17 oktober 1956 in Hoorn. Hij speelde, als keeper, in totaal 368 wedstrijden voor Volendam, waarvan 336 in de competitie, in de seizoenen tussen 1973 en 1985. Hij scoorde in totaal negen keer, alle uit perfect genomen benutte strafschoppen. De meeste goals maakte hij in de eerste divisie, de latere Keuken Kampioen Divisie.

Frans Hoek, de latere keeperstrainer bij het Nederlands elftal

Frans Hoek, de latere keeperstrainer bij het Nederlands elftal

7. Jan van Grinsven (FC Den Bosch)

Op 8 september 1985 scoorde Jan van Grinsven van FC Den Bosch een velddoelpunt in de Eredivisie; 2-2 tegen Roda JC. ,,Mijn goal was makkelijk, ik hoefde hem alleen maar in te tikken. Als ik die had gemist, waren er nog spelers boos op me geweest”, zou Van Grinsven later zeggen. De sluitpost werd zelf ook ooit geklopt door een collega. In de eerste divisie kreeg hij een doelpunt tegen van MVV-doelman Rein van Duijnhoven. „Dat is het ergste wat je kan overkomen.”

Lees ook: Alles over Coen Dillen Index

Doelman maakt doelpunt

In het seizoen 1996/97 scoorde Van Duijnhoven voor MVV met een verre uittrap tegen FC Den Bosch, die tot doelpunt van het jaar werd verkozen in de Eerste divisie.

8. Luuk Koopmans (ADO Den Haag)

Op woensdag 28 oktober 2020 bereikte ADO Den Haag op sensationele wijze de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi. In de vierde minuut van de blessuretijd maakte doelman (!) Luuk Koopmans een 1-0 achterstand tegen Sparta Rotterdam ongedaan door de gelijkmaker binnen te koppen. Uiteindelijk wonnen de Hagenezen na het nemen van strafschoppen.

Doelman scoort

9. Edwin van der Sar (Ajax)

Edwin van der Sar maakte zijn enige doelpunt in zijn profcarrière op zondag 3 mei 1998 tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Bij een 7-0 voorsprong mocht Van der Sar in de 85ste minuut de tweede Ajax-penalty nemen en schoot raak. 

Waarmee hij een eerdere misser goedmaakte. Edwin van der Sar mist strafschop tegen Sparta.

10. Erik Cummins (Go Ahead Eagles

Erik Cummins van Go Ahead Eagles maakte zijn doelpunt in de Eredivisie in 2014 tijdens een wedstrijd waarbij een verre uittrap aan de andere kant van het veld over zijn collega Jordy Deckers stuiterde en in het doel belandde

11. Martin Pieckenhagen (Heracles Almelo)

Op zaterdagavond 5 november 2005 kopte doelman Martin Pieckenhagen ver in blessuretijd de bal achter collega Henk Timmer, waardoor Heracles Almelo een 2-2 gelijkspel overhield aan het bezoek aan AZ.

12. Martin Hansen (ADO Den Haag)

Op 11 augustus 2015 schiet doelman Martin Hansen zichzelf met een prachtige hakbal tegen PSV in de geschiedenisboeken. Hij maakt de 2-2 in de slotseconden van de wedstrijd.

13. Wim de Ron (Cambuur) 

Wim de Ron (23 augustus 1969) is een voormalig doelman van PSV, Cambuur Leeuwarden en RBC. De Ron viel met name op door zijn lengte. Hij was slechts 171 cm lang. Op 9 mei 1999 scoorde uit een penalty tegen RKC Waalwijk

Scorende keepers in het buitenland

Daarnaast zijn er internationale doelmannen die opmerkelijke doelpunten hebben gescoord, zoals Rogério Ceni, José Luis Chilavert, en Hans-Jörg Butt.

Kijk ook: Overzicht scorende doelmannen in het buitenland