Voetbal vandaag: ADO Den Haag-keeper scoort gelijkmaker tegen PSV

Het is 11 augustus 2015, een zwoele zomeravond in Den Haag. Het Cars Jeans Stadion is gevuld met gespannen supporters, die hun club ADO Den Haag tegen de regerend kampioen PSV zien vechten voor een punt. De spanning is om te snijden, en ondanks een dappere strijd lijkt ADO te verliezen tegen het machtige PSV.

Met de stand op 1-2 in de laatste minuten van de wedstrijd lijkt de droom van ADO in duigen te vallen. Maar dan, in de absolute slotfase, gebeurt er iets dat niemand had kunnen voorspellen. En het is niet het enige historische moment dat plaatsvond op 11 augustus. Op die dag in het jaar 2000 voorkwam de verzorger van De Treffers in de KNVB beker een doelpunt tegen NEC

De context: PSV in controle

PSV, onder leiding van trainer Phillip Cocu, is net begonnen aan het nieuwe Eredivisieseizoen met de ambitie om hun titel te verdedigen. De ploeg uit Eindhoven is sterk en domineert het grootste deel van de wedstrijd.

Na een vroege voorsprong door een doelpunt van Luciano Narsingh en een tweede goal van Luuk de Jong, lijkt de overwinning vrijwel zeker. ADO, dat onder leiding staat van Henk Fraser, vecht echter terug en weet via Gervane Kastaneer de aansluitingstreffer te maken. Maar terwijl de minuten wegtikken, lijken de drie punten naar Eindhoven te gaan.

De gouden glimlach van Martin Hansen

In de allerlaatste seconden van de blessuretijd, met nog slechts een hoekschop te nemen, besluit ADO-keeper Martin Hansen om zijn doel te verlaten en mee naar voren te gaan. Het is een wanhopige, laatste poging om iets te forceren, zoals keepers in zulke situaties soms doen. De bal wordt hoog voorgezet door Aaron Meijers, en de spelers van PSV verzamelen zich in het strafschopgebied om de bal weg te werken. Wat er dan gebeurt, is pure voetbalmagie. De bal valt precies voor Hansen, die met een ongelofelijke reflex de bal achter zijn standbeen langs tikt, een zeldzame en technisch perfecte "scorpion kick". De bal vliegt langs de verbouwereerde PSV-doelman Jeroen Zoet en verdwijnt in het net.

Het stadion ontploft van vreugde, de fans kunnen hun ogen niet geloven. Martin Hansen, de doelman van ADO Den Haag, heeft zojuist een van de meest onvergetelijke doelpunten in de geschiedenis van de Eredivisie gescoord.

Voetbal vandaag

In de rubriek Voetbal Vandaag gaan we terug naar 11 augustus 2015 waarin keeper Martin Hansen een belangrijke goal maakt voor ADO Den Haag tegen PSV, waarmee hij een belangrijke plaats inneemt in de lijst met scorende doelmannen in de eredivisie.