Record: meest snelle rode kaart in Nederlands betaald voetbal

In de Eredivisie staat het record van snelste rode kaart op naam van voormalig Ajax-speler Márcio Santos. Wie herinnert zich niet de beelden hoe de invaller tijdens Ajax-PSV al naar 19 seconden rood kreeg. Hier een overzicht met records van meest snelle rode kaarten, in de Eerste Divisie, maar ook in de rest van de wereld.

Snelste rode kaart in de Eredivisie

Ajacied Márcio Santos kreeg 22 december 1996 rood als invaller tijdens Ajax - PSV in de Johan Cruijff Arena. De Braziliaanse verdediger uit Brazilië mag invallen van Louis van Gaal. Maar Santos, die invalt als linksback, let even niet op en Luc Nilis ontsnapt aan zijn aandacht. Met zijn grote winter handschoenen trekt Santos de doorgebroken PSV’er neer. Scheidsrechter Dick Jol twijfelt geen seconde: rode kaart voor Ajax. Precies 19 seconden na zijn invalbeurt mag Santos alweer gaan douchen.

Snelste rode kaart in Keuken Kampioen Divisie

Jong PSV-middenvelder Tim van den Heuvel heeft sinds november 2023 het record van snelste rode kaart in de eerste divisie op zijn naam.  Bij een 0-1 stand kwam de 18-jarige na rust het veld in en kreeg direct rood na een tackle op een tegenstander van Jong Ajax. De scheidsrechter trok rood en zo duurde de invalbeurt van Van den Heuvel slechts 14 seconden. Dit was de snelste rode kaart ooit voor een wisselspeler in de Keuken Kampioen Divisie.

Snelste rode kaart Eerste Divisie

In de eerste divisie in 1999 pakte RBC-invaller Michel van Zundert ooit na 15 seconden rood. Daarmee was hij jarenlang de recordhouder in die divisie. Tot Tim van den Heuvel dus in 2023 dat record overnam. 

Snelste rode kaart in geschiedenis van het voetbal

Verdediger Jean-Clair Todibo veroverde 18 september 2022 onbedoeld een plaats in de recordboeken van het Franse voetbal. De speler van OGC Nice werd in de thuiswedstrijd tegen Angers al na negen seconden van het veld gestuurd: de snelste rode kaart ooit in de Franse Ligue 1. 

Snelste rode kaart PSV'er

Tim van den Heuvel is niet de enige PSV-speler die er ooit heel snel werd uitgestuurd. Op 3 februari 2015 trok scheidsrechter Kevin Blom de snelste rode kaart in dat seizoen in de eredivisie. Dat was bij NAC-PSV. Na 29 seconden kon PSV-linksback Jetro Willems inrukken nadat hij met gestrekt been was ingekomen op Gill Swerts van NAC. PSV won overigens wel door treffers van Depay en Wijnaldum (0-2). Een van de meest snelle rode kaarten ooit voor een speler die in de basis begon tijdens een wedstrijd. 

Wereldrecord

Het record van de snelste rode kaart staat op naam van Lee Todd, oud-aanvaller van Cross Park Farm Celtic. Hij ontving in het jaar 2000 al na twee seconden een rode kaart. De scheidsrechter floot om het spel te laten beginnen, maar deed dat zo hard dat Todd "Fuck me, that was loud" riep. Dat taalgebruik kon de scheids niet tolereren en hij gaf Todd dan ook direct rood.

Record rode kaart

Nog zo'n bizar verhaal. Serge Djiehoua, speelde met de Griekse club Glyfada FC in 2013 een wedstrijd en kwam hij in de 83e minuut in het veld als wissel. Hij kreeg bijna direct de bal gepasst en bij een duel met de tegenstander deelde hij een klap uit, wat hem een rode kaart opleverde. Na slechts drie seconden op het veld te zijn geweest. 

Snelste rode kaart ooit op EK voetbal

Geen enkele speler is sneller van het veld gestuurd op een Europees kampioenschap dan Eric Abidal voor Frankrijk op het EK van 2008. Abidal sloeg Luca Toni praktisch neer in het strafschopgebied in de 24e minuut van deze groepsfasewedstrijd tussen Frankrijk en Italië. Andrea Pirlo schoot de daaropvolgende penalty binnen.

Snelste rode kaart ooit op WK voetbal

Jose Batista uit Uruguay kreeg binnen een minuut na de aftrap de snelste rode kaart in de geschiedenis van het WK-voetbal. Dit gebeurde in de WK-groepswedstrijd van 1986 tegen Schotland. Batista kreeg 56 seconden na het fluitsignaal een rode kaart omdat hij middenvelder Gordon Strachan neerhaalde.

Snelste rode kaart ooit in de Champions League

Olexandr Kucher heeft het record voor de snelste rode kaart in een Champions League-wedstrijd in handen. Na 3 minuten en 59 seconden werd hij uit het veld gestuurd bij Shakhtar Donetsk in de wedstrijd tegen Bayern München in het seizoen 2014-2015.

Snelste rode kaart ooit in Klassieker Ajax-Feyenoord

Jeremiah St. Juste werd als speler van Feyenoord in de vijfde minuut van het uitduel met Ajax uit het veld gestuurd door arbiter Björn Kuipers na een smerige overtreding op Nicolás Tagliafico: de snelste rode kaart uit de eredivisiegeschiedenis van de Klassieker. 

Spelers in de Eredivisie met meeste rode kaarten

Welke speler kreeg de meeste rode kaarten in de Eredivisie? Een overzicht. Een van die spelers is nog actief: Nick Viergever, speler met de meeste rode kaarten in de Eredivisie

Kalou Feyenoord-speler met snelste rood in de Eredivisie

Bonaventure Kalou werd 31 januari 2001, in dienst van Feyenoord, na iets meer dan 1 minuut spelen uit het veld werd gestuurd in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.