Opinie van de Week: Alleen de commercie profiteert van voetballen op zondagavond

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er op de Nederlandse velden gebeurt.

Hoeveel supporters van ADO Den Haag zouden zich vandaag ziek hebben gemeld op hun werk? Te laat terug van de wedstrijd in Eindhoven en na een onrustige nacht niet in staat om in alle vroegte op te staan. Het zou interessant zijn om het verzuim onder deze groep eens op te meten en in een staatje met betrouwbare statistieken bij te houden.

De Eredivisie introduceerde dit seizoen de zondagavond als laatste halte van een speelronde. Het was de bedoeling om daarmee elke serie van negen duels af te sluiten. Maar de clubs keerden zich tegen dat voorstel, mede uit respect voor de fan. Als een soort compromis handhaafde de KNVB toch de aftrap om 20.00 uur, om de deelnemers aan Europese competities iets meer rust te gunnen.

Ongustig tijdstip scheelt publiek

AZ mocht de primeur uittesten, thuis in een nog toegankelijk stadion tegen Fortuna Sittard. Het scheelde meteen al publiek, dat nog niet is gewend aan dit ongunstige tijdstip. De selectie uit Limburg en de magere aanhang keerden evenwel pas na middernacht terug op de basis in het diepe zuiden. Met ongetwijfeld de eerste ziekmeldingen bij een aantal werkgevers.

PSV volgde als tweede probeersel, in de vertrouwde omgeving tegen ADO. De wedstrijd stond aanvankelijk gepland voor zaterdagavond laat (20.45 uur), maar vanwege de trip naar Noorwegen voor de kwalificatie van de Europa League werd de aanvang verzet naar zondagavond 20.00 uur. Nota bene het eigen legioen organiseerde een protestactie en uitte die met een oorverdovende stilte gedurende de eerste twintig minuten. Waarom kon er niet gewoon om kwart voor vijf worden gespeeld, luidde de logische vraag?

Volgens directeur Toon Gerbrands was het een bewuste keuze geweest in overleg met de technische staf. Hij verzekerde dat het besluit niets van doen had met allerlei commerciële achtergronden. Simpel drie uur meer rust in het toch al propvolle programma. Maar Feyenoord en AZ, net als PSV donderdagavond in actie in het Europese voorspel, trapten die middag wel al om half drie af. En de reis van de Alkmaarders naar Oekraïne was iets vermoeiender en ingewikkelder verlopen.

Die paar uur meer rust maakt het verschil niet

Het is onzin om de noodzaak van het uitwijken naar zondagavond 20.00 uur op te hangen aan de extra belasting op een donderdagavond. Die paar uur meer rust maakt echt niet het verschil tussen winst en verlies. Kijk naar Feyenoord, dat in Heerenveen verre van fris oogde. De ploeg was heel diep gegaan tegen Dinamo Tbilisi. De inspanning wreekte zich in Friesland en dat zou ook later op de avond zijn gebeurd. De recuperatie moest zich in feite tot twee volledige dagen beperken en dat is hoe dan ook tekort.

Spelen op zondagavond geniet wel degelijk de voorkeur van de commercie, in dit geval de televisie. Het trekt meer kijkers en daar draait het uiteraard om. Ooit, in de goede oude tijd, was de zondagmiddag nog heilig met het vaste begin van half drie voor een ronde. Maar dat was ver voor de tv massaal uitrukte naar de wedstrijden. Tal van marketeers pleiten al jaren voor een gespreid programma in het weekeinde, met een topper als sluitstuk op acht uur. Helaas dan wel na de vaste gewoonte met het bord op schoot de samenvattingen te verorberen.

Komend weekeinde treedt PSV andermaal aan op zondagavond 20.00 uur. Nu in Almelo, uit tegen Heracles. Lotgenoten Feyenoord en AZ mogen al om 16.45 uur hun thuisduel afwerken. Voor de supporters nog wel redelijk te behappen, al zal voor menigeen de maaltijd wellicht komen te vervallen. Hoe echter reageren de volgers uit Eindhoven, op het late ritje van zo’n 330 km heeen terug? Gerbrands beloofde dat de Brabanders na plaatsing voor de groepsfase van de Europa League stoppen met het gescharrel. Dan is het doel bereikt en de begroting goeddeels gered.

Het is de vraag of de directeur van PSV zich aan zijn belofte zal houden, bijvoorbeeld later in het seizoen als het Europese belang zoiets vereist. En supporters moeten zich (helaas) realiseren dat zij het nooit meer kunnen winnen van de commercie en het grote geld in het voetbal….

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE! PSV - ADO Den Haag: Doelpunten, hoogtepunten en samenvatting #PSVADO’

Het mooiste moment van #PSVADO: Donyell Malen deelt héérlijke panna uit aan Tom Beugelsdijk

VIDEO: PSV-fans blijven 20 minuten stil uit protest, maar worden dan 'wakker'

PSV had echt interesse in Franck Ribery: "Hij is onbetaalbaar"

Pijnlijk! PSV-medewerker kan naam van eigen speler niet spellen

Opstelling PSV tegen ADO Den Haag

Slecht nieuws voor PSV: Gaston Pereiro breekt sleutelbeen

VIDEO: Jan-Joost heeft nieuwtje over PSV-opstelling