Alles over Girona - Feyenoord

Feyenoord trof Girona in de league phase van de Champions League. Lukt het de Rotterdammers om de Spanjaarden te verslaan? Voetbalflitsen neemt het door!

De overwinning van Feyenoord op en Girona (2-3) betekende de eerste uitzege voor de Rotterdammers in de Champions League sinds 2002.

Nabeschouwing Girona-Feyenoord (2 okt 2024)

Girona FC is de eerste ploeg in de geschiedenis van de Champions League die in hun eerste twee wedstrijden eigen doelpunten heeft gemaakt. Daarnaast zijn hun eerste twee tegendoelpunten in de competitie, beide door eigen doelpunten ontstaan.

Girona heeft in slechts twee wedstrijden al drie eigen doelpunten gemaakt, waarmee ze het record voor de meeste eigen doelpunten in één Champions League-seizoen evenaren. Dit record werd eerder gezet door Fenerbahçe in het seizoen 2007-08. 

Donny van de Beek

Donny van de Beek was met de 2-2 voor het eerst sinds 22 mei 2022 weer eens trefzeker in het profvoetbal. Hij is de eerste speler sinds Dries Mertens die tegen Feyenoord scoorde in zowel de Eredivisie als Champions League.

Timon Wellenreuther

Timon Wellenreuther is de eerste Feyenoord-keeper die een penalty heeft gestopt in een Europese wedstrijd (buiten strafschoppenseries) sinds Bradley Jones dat deed in 2016 tegen Zorya Luhansk. Het is ook de eerste keer sinds Jerzy Dudek in 2000 (tegen Chelsea) dat een Feyenoord-doelman een penalty stopt in de Champions League.

Antoni Milambo

Antoni Milambo schoot zichzelf de recordbokken van Feyenoord in. Met zijn 19 jaar en 182 dagen is hij nu de op één na jongste speler die voor Feyenoord scoort in de UEFA Champions League, achter Yankuba Minteh (19j, 144d) in december 2023.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Met Antoni Milambo en Ibrahim Osman had Feyenoord voor de tweede keer twee tieners in de basis tijdens een Champions League-wedstrijd. De eerste keer dat dit gebeurde was in 2002, toen Glenn Loovens en Robin van Persie tegen Dynamo Kyiv begonnen.

Feyenoord op rapport na zege op Girona

Feyenoord was in een knotsgek duel met 2-3 te sterk voor Girona FC. In Catalonië blonken drie spelers uit, terwijl een aantal ook enigszins door het ijs zakten in de Champions League. Ayase Ueda was na zijn gemiste strafschop de gebeten hond op sociale media.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opstellingen Girona en Feyenoord (2 okt 2024)

Brian Priske heeft Gijs Smal op de bank gezet voor de wedstrijd tegen Girona FC. De linksachter wordt uit de basis gehouden door huurling Hugo Bueno, die het in zijn geboorteland mag laten zien. Bij Girona start de Nederlandse aanvallende middenvelder Donny van de Beek in de basis.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Opstellingen Girona en Feyenoord

Voorbeschouwing Girona - Feyenoord (2 okt 2024)

Girona eindigde afgelopen seizoen onder leiding van trainer Michel als derde in La Liga, hun hoogste eindklassering ooit, waarmee ze zich kwalificeerden voor de Champions League en voor het eerst Europees actief zijn. Het succes van vorig seizoen resulteerde echter in het vertrek van enkele belangrijke spelers en hoewel er vervangers zijn aangetrokken, lijkt de ploeg nog niet in topvorm te verkeren.

Zo stond de club op een teleurstellende twaalfde plaats in de competitie. Desondanks wist Girona knap stand te houden tegen PSG in de Champions League. Zo ging het pas in blessuretijd ten onder (1-0).

Feyenoord had het in de vorige Europese wedstrijd zwaar en verloor met 0-4 van Bayer Leverkusen. Nieuwkomer In-Beom Hwang was één van de weinige lichtpuntjes in de nederlaag en hoopt ook tegen Girona weer van belang te zijn voor zijn club.

(Tekst gaat verder onder de video)

Eerdere ontmoetingen Girona en Feyenoord

Dit was de eerste Europese campagne ooit voor Girona, waardoor beide teams elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet. Feyenoord had wel al vaker tegen Spaanse teams gespeeld: in totaal 32 ontmoetingen. De balans was net aan negatief: de Rotterdammers wonnen al twaalf keer, verloren veertien keer, en zes wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

feyenoord girona

Bijzonderheden rond Girona-Feyenoord (1 okt 2024)

Donny van de Beek en Daley Blind zijn twee oud-Ajacieden die tegen Feyenoord minuten konden gaan maken. Van de Beek begon tegen Paris Saint-Germain ook al in de basiself, terwijl Blind de gehele wedstrijd op de bank bleef.

Zo presteerde voormalig winnaar Feyenoord in de Champions League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers