Terugblik: Ajax wint zenuwslopende vijfklapper in Phillips Stadion

Ajax gaat zondag op bezoek bij PSV. De Amsterdammers zullen proberen om de koppositie te heroveren. In de voorgaande jaren leverden onderlinge duels tussen deze ploegen veel sensatie op. Voetbalflitsen blikt terug op één van de meest doelpuntrijke wedstrijden: de vijfklapper in het seizoen 2012/2013.

In het heetst van de titelstrijd nemen PSV en Ajax het op 14 april 2013 tegen elkaar op in het Phillips Stadion. Ajax gaat voorafgaand aan dit duel aan kop in de Eredivisie, met een voorsprong van vier punten op PSV. Het is dus een must-win wedstrijd voor de Eindhovenaren.

Einde profcarrière

De media houden zich vooral bezig met Mark van Bommel, die volgens Pierre van Hooijdonk een punt achter zijn carrière zou zetten na dit seizoen. De analist van ESPN en NOS Studio Sport kreeg gelijk: achteraf bleek het de laatste editie van PSV - Ajax die Van Bommel zou meemaken als speler.

Na een half uur spelen en een hoop kansen over en weer is het Kolbeinn Sigþórsson die de eerste goal maakt namens Ajax. De IJslander profiteert van een miscommunicatie in de defensie van PSV. Kort voor rust trekken de Eindhovenaren de stand gelijk. Na een goede steekpass van Georginio Wijnaldum legt Kevin Strootman de bal breed op Jeremain Lens. De aanvaller hoeft de bal enkel binnen te schieten, aangezien doelman Jasper Cillessen al gepasseerd is.

Sublieme solo-actie

Luttele minuten na rust raast Christian Eriksen over de linkerflank. De Deen zet de verdediging van PSV op het verkeerde been met een simpele schijnbeweging. Een snoeihard schot van Eriksen vliegt laag het doel in: 1-2. PSV geeft echter niet op en vecht zich terug. Weer is het Lens die tot scoren komt, dit keer schiet de aanvaller een rebound binnen.

Ajax komt in de slotfase met een antwoord. Eriksen stuurt Derk Boerrigter, die amper twee minuten in het veld staat, de diepte in. Doelman Boy Waterman probeert de steekpass nog te onderscheppen, maar komt te laat en ziet Boerrigter de 2-3 maken. De ploeg van Frank de Boer komt daarna niet meer in de problemen en boekt een belangrijke zege in Eindhoven.

Samenvatting van PSV - Ajax (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Euforie en teleurstelling

Johan Cruijff is lyrisch over de prestaties van Ajax in zijn column over die week in De Telegraaf. "Ajax is de grote winnaar van het weekeinde geworden. Het landskampioenschap ligt voor het grijpen en dat is volkomen terechtAjax keek niet naar wat de ander deed, maar speelde de wedstrijd om te winnen", aldus de legendarische nummer veertien.

Bij de aanhang van PSV heerst vooral teleurstelling. Willy van de Kerkhof vertelt tegenover Omroep Brabant terneergeslagen over de huidige stand van zaken. "Je ziet dat Ajax stappen verder is als dit huidige PSV".

"De kansen die Ajax kreeg, zeggen eigenlijk genoeg over de zwakte van onze achterhoede", vervolgt de oud-middenvelder. "En dan krijg je ook dat de onzekerheid overslaat op de rest van het elftal. Ajax heeft het op een voortreffelijke manier afgemaakt. Nu wordt het een hele kluif om tweede te worden".

PSV en Ajax op Rapport: doelpuntenmakers blinken uit

Ajax en Juventus werken aan laatste details Ihattaren-deal... de drie mogelijke scenario's op een rij!

VI meldt: 'Europese topclubs azen op PSV-sterspeler, eerste gesprekken al gevoerd'

Schmidt gaat los tegen vierde official: "Give the cup today to Ajax"

Van Ginkel na zien beelden zijlijn-moment Blind: 'Schandalig!'

VIDEO GOAL: Bal zichtbaar over de zijlijn, VAR keurt doelpunt Mazraoui goed (1-2)