Deze Nederlanders staan namens Borussia Dortmund in de halve finale

Deze week worden de returns van de twee halve finales van de UEFA Champions League gespeeld. Dinsdagavond trappen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund af en strijden zij om het eerste finaleticket. Ondanks dat er geen Nederlandse ploegen meer actief zijn, komen er wellicht wél twee Nederlanders in actie namens de Duitse ploeg. 

Paris Saint-Germain moet 1-0 achterstand repareren

Op 1 mei werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen beide ploegen. Op voorhand merkten de kenners PSG als favoriet aan in het duel tussen de Duitse en Franse ploeg, ondanks dat Dortmund thuis speelde. Die Borussen bewezen echter het tegendeel. Onder toeziend oog van Die Gelbe Wand behaalde de PSV-beul een 1-0 overwinning. Sterspeler Kylian Mbappé zag zichzelf niet op het scorebord komen en hoopt daar tijdens de return in Parijs verandering in te brengen. 

Nederlandse inbreng in de UEFA Champions League

Bij de Fransen speelt dit seizoen geen enkele Nederlander. Xavi Simons is officieel wél contractspeler van PSG, maar wordt op dit moment uitgeleend aan RB Leipzig. Hem zullen we daardoor niet in actie zien komen in de return van het miljardenbal. Borussia Dortmund heeft daarentegen wél Nederlandse inbreng. Ian Maatsen en Donyell Malen spelen mogelijk een UEFA Champions League-finale mocht Borussia Dortmund overeind blijven in de return.

De 22-jarige Maatsen is een linkervleugelverdediger. Hij is in de winterse transferperiode van 2024 verhuurd aan Dortmund door het Engelse Chelsea. Sinds zijn vertrek uit Engeland is de Nederlander een vaste kracht bij de Duitse club. Hij speelde tot dusver veertien wedstrijden in de Bundesliga. Tijdens de thuiswedstrijd tegen PSG stond de Nederlander 90 minuten in het veld en maakte een goede indruk. Hij zal het dinsdagavond opnieuw op moeten nemen tegen namen als Mbappé, Dembélé en Barcola. 

Donyell Malen keert terug van blessure voor cruciale return

De andere Nederlander in het elftal van de Duitse club is aanvaller Donyell Malen. De 25-jarige rechtsbuiten speelt sinds seizoen 2021/2022 in de Bundesliga voor Borussia Dortmund. De Nederlander is normaal gesproken zeker van een plek bij de eerste elf, maar heeft twee keer blessureleed te verduren gekregen dit seizoen. Een blessure aan zijn bovenbeen hield hem drie duels aan de kant en datzelfde aantal wedstrijden moest hij missen door een kwetsuur aan zijn knie.

Ook in de heenwedstrijd op het Signal Iduna Park was Malen niet fit genoeg om te starten. Dat deed hij een aantal dagen later, toen Die Borussen een bezoek brachten aan FC Augsburg, wél. De aanvaller speelde ruim 60 minuten en was ook nog trefzeker. Nu mag hij mogelijk op het allerhoogste niveau zijn stempel drukken.