Deze Nederlanders speelden aan de blauwe kant van Londen

Met Arne Slot die naar Liverpool vertrekt, is de Premier League weer een Nederlander rijker. Liverpool is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bolwerk van Nederlanders, maar ook Chelsea behaalde succes met voetballers uit ons kikkerlandje. De ploeg die nu ondermaats presteert, was ooit overgoten met Nederlands talent.

Deze Nederlanders maakten furore bij Chelsea 

Ruud Gullit

Gullit verhuisde op 32-jarige leeftijd naar Londen en uiteindelijk was hij voor drie seizoenen te bewonderen op Stamford Bridge. Gezien de fase van zijn loopbaan volmaakte de Amsterdammer alleen zijn eerste seizoen als fulltime prof. Dit ging hij de twee daaropvolgende jaren combineren met het trainerschap. Het bleek een succes te zijn, want in zijn eerste seizoen had Gullit gelijk een prijs te pakken. In 1997 werd de FA Cup gewonnen daarmee lukte het hem om met Chelsea zijn eerste en enige prijs als trainer te pakken. Nadien bestempelde de Nederlander zijn periode in de Engelse hoofdstad als ‘happy time’.

Arjen Robben

Met Arjen Robben ging het juist heel anders. Chelsea betaalde achttien miljoen euro voor de op dat moment twintigjarige Nederlander. Nadat Robben in de zomer van 2004 overgenomen werd, moest hij tot november wachten op zijn officiële debuut. De man van glas, die niet voor niks deze bijnaam heeft gekregen, was namelijk in een oefenwedstrijd tegen AS Roma geblesseerd geraakt. In zijn eerste jaar, toen de rappe buitenspeler tot zeven goals en negen assist kwam, eindigde hij als tweede op de ranglijst van de Young Player of the Year award. Wayne Rooney ging er met de prijs vandoor. In zijn drie jaar bij Chelsea wist de Groninger twee keer de Premier League te winnen. Dit lukte in het seizoen 04/05 en 05/06. In zijn laatste jaar wist Robben nog de FA Cup te winnen. Daarna vertrok hij voor 35 miljoen euro naar Real Madrid.

Jimmy Floyd Hasselbaink

Waar de één al op zijn retour van zijn carrière was, de ander aan het begin stond, verkaste Jimmy Floyd Hasselbaink in de piek van zijn loopbaan naar Chelsea. Hij werd namelijk op 28-jarige leeftijd overgenomen van Atlético Madrid. De Londense club betaalde een recordbedrag van 22,5 miljoen euro voor de diensten van Hasselbaink. In zijn eerste seizoen bij de club werd hij meteen topscorer. Hiermee is hij één van de drie Nederlandse topscorers van de Premier League ooit. In zijn laatste seizoen bij The Blues werd hij weer clubtopscorer, ondanks concurrentie van grootheden als Crespo en Gudjohnson. Na het succesvolle jaar verruilde hij Chelsea transfervrij en tekende een contract bij Middlesbrough.

De talentenjacht

In 2007 zag Chelsea een kans in de jeugd van PSV. The Blues hadden Patrick van Aanholt gespot in de jeugdopleiding van de Brabanders. Na twee jaar in de jeugd van Chelsea werd van Aanholt gepromoveerd naar de A-selectie. In dit seizoen speelde Van Aanholt zijn eerste twee wedstrijden voor de club. Hetzelfde seizoen werd van Aanholt nog verhuurd aan zowel Coventry City als Newcastle United, die allebei uitkwamen in de Championship. Dat is het tweede niveau in Engeland. Na huurperiodes bij Wigan Athletic en Vitesse kwam zijn avontuur in Londen tot een einde.

Jeffrey Bruma ging zijn landgenoot achterna. De centrale verdediger sloot in 2009 aan bij de hoofdmacht van Chelsea. Hij werd in het seizoen 2010/2011 voor  één seizoen verhuurd aan Leicester city. Hierna huurde HSV hem nog twee jaar, voordat PSV hem voor twee miljoen euro overnam. Chelsea had nog wel een terugkoopclausule bedwongen van vijf miljoen, maar hebben deze nooit gebruikt.

Bij Marco van Ginkel ging het iets anders. In 2013 is Van Ginkel Gelderse voetballer van het jaar én Nederlands talent van het jaar geworden. Chelsea was direct overtuigd en maakte een bedrag van acht miljoen euro over. Van Ginkel tekende een contract voor vijf jaar. Op 24 september 2013 raakte Van Ginkel zwaar geblesseerd. Zijn gehele voorste kruisband was afgescheurd en hierdoor lag Van Ginkel er zes maanden uit. Na dit seizoen heeft Van Ginkel geen wedstrijd meer voor Chelsea gespeeld. Toch stond hij tot drie jaar geleden nog onder contract bij Chelsea, nadat PSV hem transfervrij overnam.

Nathan Aké is één van de weinige geslaagde spelers van dit rijtje. Niet in Londen, maar wél in Manchester. De centrale verdediger kwam in 2011 in de jeugd van Chelsea terecht. In zijn eerste seizoen bij de senioren won de Nederlander de UEFA Europa League, echter wel zonder minuten te maken in de eindstrijd. Na een contractverlenging verhuurde Chelsea hem aan Reading, Watford en Bournemouth, waarbij de laatste ploeg hem uiteindelijk ook overnam. Na degradatie van laatstgenoemde konden The Blues Aké terugkopen, maar dat gebeurde niet en toen besloot Manchester City toe te slaan.

Ian Maatsen is de laatste speler van dit overzicht en is nog altijd verbonden aan de Engelse club. De Nederlander vertrok in 2018 naar Londen. In 2020 werd Maatsen voor het eerst verhuurd. Hij ging op huurbasis naar Charton Athletic. De Londense club kwam op dat moment uit in de EFL League One, het derde niveau van Engeland. De twee jaren daarna werd Maatsen verhuurd aan Coventry City en Burnley. Burnley promoveerde naar het hoogste niveau, desondanks werd het door de leiding van Chelsea niet goed genoeg bevonden voor een basisplaats op Stamford Bridge. In de winter bood een huurdeal met Borussia Dortmund uitkomst, waar hij basisspeler is en in de halve finale van de UEFA Champions League staat.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers